Ciekawostki o jaguarach

Jaguary to największe drapieżne koty zachodniej półkuli

jaguary
Wielkością ustępują jedynie lwom i tygrysom. Fizycznie najbardziej przypominają lamparty. Zamieszkują różnorodne siedliska, zarówno otwarte przestrzenie jak i porośnięte drzewami, silnie związane z obecnością wody. Majowie uważali je za boga świata podziemnego, który towarzyszy słońcu, gdy nocą znajduje się ono pod ziemią. Te piękne, cętkowane koty amerykańskie, niestety jak większość zwierząt, są gatunkiem zagrożonym wyginięciem. Przeczytajcie kilka informacji o ich życiu.
1. Jaguary zamieszkują w Ameryce Środkowej i Południowej a także w niewielkich już ilościach, w południowo-zachodnich rejonach USA.
2. Najchętniej osiedlają się w lasach położonych w pobliżu rzek.
Lubią przebywać także na porośniętych wysokimi trawami i trzcinami bagnach.
3. Są najlepszymi wśród kotowatych pływakami.
Zręcznie wspinają się również na drzewa.
4. Jaguar jest trzecim co do wielkości, po tygrysie i lwie, przedstawicielem kotowatych.
Jest największym kotem na półkuli zachodniej.
5. Długość ciała jaguara wynosi około 180 cm a waga może dochodzić do 130 kg i więcej.
6. Jaguary mają najkrótszy ogon spośród wielkich kotów.
Mierzy on od 45 do 75 cm.
7. Jaguary posiadają najmocniejszą szczękę pośród wszystkich kotowatych.
Są zdolne do podziurawienia skorupy żółwia.
8. Umaszczenie jaguara jest najczęściej rudo-żółte, pokryte ciemnymi cętkami w kształcie kół lub rozetek, które w środku mają czarne kropki.
Bywają również jaguary o czarnym umaszczeniu ( z bliska można na nich dojrzeć cętki), a także albinotyczne, jednak niezmiernie rzadko.
9. Ciąża u jaguarów trwa od 93-105 dni.
Na świat najczęściej przychodzą dwa kocięta.
10. Matka nie toleruje obecności samca po narodzinach młodych z obawy o ich życie.
Ciężar odchowania potomstwa spoczywa na matce.
11. Jaguary są samotnikami. Grupy tworzą jedynie matki z młodymi.
Terytoria samców mają powierzchnię około 80 km2, zależnie od dostępności zwierzyny. Terytoria samic są mniejsze.
12. Jaguary potrafią ryczeć ale też miauczeć i mruczeć.
13. Szczyt aktywności jaguarów przypada na zmierzch i świt.
Polują zarówno samce jak i samice.
14. Są drapieżcami, żywią się wyłącznie mięsem.
Jego dieta obejmuje ponad 85 gatunków. Zdarza się, że jaguary napadają na bydło domowe i konie.
15. Jaguary raczej nie ścigają swoich ofiar, najczęściej polują z zasadzek, nasłuchują i tropią.
Posiadają niezrównaną w królestwie zwierząt zdolność rzucania się na ofiarę. Potrafi też dużą zdobycz wciągnąć na drzewo.
16. Jaguary znajdują się na szczycie łańcucha pokarmowego.
Nie padają ofiarą innych drapieżników.
17. Populacja jaguarów systematycznie maleje.
Największym ryzykiem dla nich jest wylesianie ich siedlisk, kłusownictwo oraz zabijanie przez farmerów w celu ochrony swoich hodowli bydła. Z uwagi na cenne futro jaguary są przedmiotem polowań.

I to już wszystkie fakty o jaguarach, dziękujemy za lekturę.

Jeśli podobał Ci się ten artykuł, podziel się nim ze znajomymi.