Zwierzęta

Ciekawostki o Żbiku europejskim

Znaleźliśmy 17 ciekawostek na temat Żbika europejskiego

Felis silvestris

Ten dziki kot jest bardzo podobny do kota europejskiego, czyli popularnego dachowca. Charakteryzuje się trochę większą od dachowców masą a co za tym idzie - rozmiarami. W naturze ciężko jest stwierdzić czy napotkane zwierzę to czystej krwi żbik czy hybryda z kotem europejskim, ponieważ gatunki te często współżyją ze sobą.
1
Jest drapieżnym ssakiem z rodziny kotowatych.
Wyróżniamy ponad 20 podgatunków żbika europejskiego.
2
Żbik europejsku występuje w Europie, na Kaukazie i w Azji Mniejszej.
Można go spotkać w Szkocji (gdzie nie został wytępiony jak populacja Walijska i Angielska), na półwyspie Iberyjskim, we Francji, Włoszech na Ukrainie, Słowacji, Rumunii, na półwyspie Bałkańskim i północnej i zachodniej Turcji.
3
W Polsce występuje we wschodniej części Karpat.
Szacuje się, że polska populacja składa się z maksymalnie 200 osobników.
4
Zamieszkuje głównie lasy liściaste i mieszane.
Trzyma się z dala od terenów rolniczych i osad ludzkich.
5
Jest podobny do europejskiego kota, choć bardziej masywny.
Ma pręgowane, długie futro z ciemną pręgą przebiegającą przez grzbiet.
6
Samice są mniejsze od samców.
Przeciętny dorosły samiec waży od 5 do 8 kg, samica około 3,5 kg. Waga może się zmieniać w zależności od pory roku. Długość ciała od 45 do 90 cm a ogon średnio 35 cm.
7
Żywi się głównie gryzoniami, choć poluje czasem na większą zdobycz.
W jego menu znajdują się szczury, krety, chomiki, nornice, myszy leśne, ale i kuny, tchórze, łasice oraz młode jelenie, sarny, kozice oraz ptaki żyjące przy gruncie.
8
Zwykle poluje przy gruncie choć jest również dobrym wspinaczem.
Może czatować na swoją ofiarę z podwyższenia i błyskawicznie się na nią rzucić, gdy tylko będzie pewien, że atak ma szansę się powieść.
9
Prowadzi samotne życie i jest terytorialny.
Badaczom do dziś nie udało się zebrać wielu informacji na temat życia społecznego tych zwierząt. Wiadomo na pewno, że zdolne są do utrzymywania szczątkowego kontaktu węchowego i głosowego z najbliższymi sąsiadami.
10
Samce częściej zapuszczają się na tereny rolnicze w poszukiwaniu pokarmu, którego zwykle mają tam pod dostatkiem.
Samice są bardziej zachowawcze i rzadko opuszczają tereny leśne. Zapewne ma to związek z ochroną potomstwa, którą zapewnia leśna roślinność.
11
Sezon godowy zaczyna się w styczniu i trwa do marca.
Ruja trwa od 1 do 6 dni a ciąża od 64 do 71 dni (średnio 68).
12
Młode najczęściej przychodzą na świat w kwietniu lub maju.
W miocie może być od jednego do nawet ośmiu młodych. Przez pierwszy miesiąc są karmione wyłącznie mlekiem matki, po tym okresie stopniowo w ich dietę włączany jest pokarm stały. Matka przestaje karmić młode mlekiem mniej więcej po 4 miesiącach od narodzin, w tym samym czasie młode zaczynają uczyć się podstaw polowania.
13
Najczęściej aktywne są w nocy.
Na dzikich terenach, z dala od ludzkich zabudowań można je również spotkać za dnia. Szczyt aktywności tych kotów przypada na zmierzch i świt.
14
W naturze żbiki mogą dożyć 10 lat.
Trzymane w niewoli żyją od 12 do 16 lat.
15
Żbik w Polsce objęty jest ścisłą ochroną gatunkową.
Na terenie Europy jest chroniony na podstawie konwencji berneńskiej. Głównymi zagrożeniami dla żbików jest ich omyłkowy odstrzał spowodowany pomyleniem ich z dzikimi kotami domowymi oraz krzyżowanie się z nimi.
16
Pomimo całkowitego wytępienia żbika w Anglii podejmowane są próby jego reintrodukcji.
W 2019 roku rozpoczęto hodowlę tych zwierząt w niewoli z zamiarem wypuszczenia ich do środowiska naturalnego w roku 2022.
17
Od końca XVIII do połowy XX wieku europejskie populacje żbika znacznie się zmniejszyły.
Gatunek ten został całkowicie wytepiony w Holandii, Austrii oraz Czechach.

Najnowsze tematy

Ciekawostki o Ojos del Salado
Ojos del Salado to stratowulkan należący do pasma górskiego Andów, położony na granicy Argentyny i Chile. Z wysokością 6891 m n.p.m. zajmuje pozycję n ...
Ciekawostki o Elbrusie
Elbrus jest starym stratowulkanem o niemal symetrycznej budowie. Uznaje się go za uśpiony, gdyż od około dwóch tysięcy lat nie odnotowano jego erupcji ...
Ciekawostki o Cotopaxi
Cotopaxi to jeden z najwyższych czynnych wulkanów. Jest stratowulkanem o niemalże idealnym stożku, który dla rdzennej andyjskiej ludności był zawsze p ...
Ciekawostki o Atakamie
Pustynia Atakama w Chile jest ogromną przestrzenią o marsjańskim krajobrazie. Jest najbardziej suchą niepolarną pustynią na świecie i drugą pod względ ...
Ciekawostki o Montanie
Mottem tego jednego z największych stanów jest "złoto i srebro", ale w przypadku Montany znaczy to znacznie więcej. Oprócz bogatych złóż  mineralnych, ...
Ciekawostki o Marku Grechucie
Marek Grechuta był jedną z największych indywidualności. Był prawdziwym artystą o wielu talentach: piosenkarza, poety, kompozytora, malarza, architekt ...
Ciekawostki o Saharze
Nazwa pustyni wywodzi się z języka arabskiego, gdzie słowo ṣaḥārā oznacza pustynie (rodzaj żeński w liczbie mnogiej). Przynajmniej przez kilka tysięcy ...
Ciekawostki o grzybach
Grzyby występują na całym świecie i rosną w szerokim zakresie siedlisk. Można je spotkać w ekstremalnych środowiskach, takich jak pustynie lub obszary ...

Powiązane artykuły