Ciekawostki o Żbiku europejskim

Żbik europejski
Znaleźliśmy 17 ciekawostek na temat Żbika europejskiego

Felis silvestris

Ten dziki kot jest bardzo podobny do kota europejskiego, czyli popularnego dachowca. Charakteryzuje się trochę większą od dachowców masą a co za tym idzie - rozmiarami. W naturze ciężko jest stwierdzić czy napotkane zwierzę to czystej krwi żbik czy hybryda z kotem europejskim, ponieważ gatunki te często współżyją ze sobą.

1
Jest drapieżnym ssakiem z rodziny kotowatych.
Wyróżniamy ponad 20 podgatunków żbika europejskiego.
2
Żbik europejsku występuje w Europie, na Kaukazie i w Azji Mniejszej.
Można go spotkać w Szkocji (gdzie nie został wytępiony jak populacja Walijska i Angielska), na półwyspie Iberyjskim, we Francji, Włoszech na Ukrainie, Słowacji, Rumunii, na półwyspie Bałkańskim i północnej i zachodniej Turcji.
3
W Polsce występuje we wschodniej części Karpat.
Szacuje się, że polska populacja składa się z maksymalnie 200 osobników.
4
Zamieszkuje głównie lasy liściaste i mieszane.
Trzyma się z dala od terenów rolniczych i osad ludzkich.
5
Jest podobny do europejskiego kota, choć bardziej masywny.
Ma pręgowane, długie futro z ciemną pręgą przebiegającą przez grzbiet.
6
Samice są mniejsze od samców.
Przeciętny dorosły samiec waży od 5 do 8 kg, samica około 3,5 kg. Waga może się zmieniać w zależności od pory roku. Długość ciała od 45 do 90 cm a ogon średnio 35 cm.
7
Żywi się głównie gryzoniami, choć poluje czasem na większą zdobycz.
W jego menu znajdują się szczury, krety, chomiki, nornice, myszy leśne, ale i kuny, tchórze, łasice oraz młode jelenie, sarny, kozice oraz ptaki żyjące przy gruncie.
8
Zwykle poluje przy gruncie choć jest również dobrym wspinaczem.
Może czatować na swoją ofiarę z podwyższenia i błyskawicznie się na nią rzucić, gdy tylko będzie pewien, że atak ma szansę się powieść.
9
Prowadzi samotne życie i jest terytorialny.
Badaczom do dziś nie udało się zebrać wielu informacji na temat życia społecznego tych zwierząt. Wiadomo na pewno, że zdolne są do utrzymywania szczątkowego kontaktu węchowego i głosowego z najbliższymi sąsiadami.
10
Samce częściej zapuszczają się na tereny rolnicze w poszukiwaniu pokarmu, którego zwykle mają tam pod dostatkiem.
Samice są bardziej zachowawcze i rzadko opuszczają tereny leśne. Zapewne ma to związek z ochroną potomstwa, którą zapewnia leśna roślinność.