Panda wielka

W odróżnieniu od innych niedźwiedziowatych, panda wielka nie zapada w sen zimowy.

Panda wielka nie hibernuje z dwóch powodów:

  • w dużej mierze uzależniona jest od bambusa, który stanowi około 99% jej diety. Ponieważ bambus dostępny jest przez cały rok, pandy nie muszą gromadzić zapasów tłuszczu, ani zapadać w sen, aby przetrwać okres niedostępności pożywienia
  • jej siedlisko (lasy bambusowe w górzystych rejonach Chin) charakteryzuje się łagodnym klimatem przez cały rok, nie występują tam ekstremalnie niskie temperatury wymagające hibernacji
Więcej o Pandzie wielkiej

Podobne tematy