Ciekawostki o Pandzie wielkiej

Panda wielka

Gatunek do niedawna zagrożony wyginięciem

Pandy to niesamowicie dziwni przedstawiciele niedźwiedziowatych. Pomimo bycia drapieżnikami, większość ich diety składa się z roślin. Co ciekawe, nie mają one żadnych anatomicznych przystosowań do takiej diety. Za trawienie roślin odpowiadają żyjące w ich układzie pokarmowym mikroorganizmy bez których pandy nie mogłyby się żywić chociażby swym ulubionym bambusem.

Panda wielka jest jedynym żywym przedstawicielem pand, i choć gatunek ten był zagrożony wyginięciem, dzięki wytężonym wysiłkom mającym na celu ochronę, jej populacja w ostatnich latach zwiększa się. Udaje się również rozmnażać pandy w niewoli, co nie jest rzeczą prostą i początkowo kończyło się zgonami wielu młodych.

1.Panda wielka jest drapieżnym ssakiem z rodziny niedźwiedziowatych.
Jest jedynym żyjącym przedstawicielem pand, poza pandą wielką sklasyfikowano jeszcze cztery wymarłe gatunki.
2.Panda wielka zamieszkuje niewielki obszar w środkowych Chinach.
Spotyka się je w prowincjach Syczuan, Shaanxi oraz Gansu. Obszar występowania tych ssaków znacząco się zmniejszył w związku z drastycznym wylesianiem, które miało miejsce w XX wieku.
3.Jej naturalnym środowiskiem są zalesione, górskie obszary o wysokości od 1600 do 2000 m n.p.m.
Nie budują sobie schronień jak inne niedźwiedziowate a w sezonie zimowym schodzą na niższe wysokości, gdzie żyją wśród drzew lub zamieszkują jaskinie.
4.Zwierzęta te są pokryte bujnym futrem w kolorze czarnym i białym.
Mają czarne uszy, oprawy oczu, pyski i łapy, reszta ciała ma kolor biały. Budowa ciała jest charakterystyczna dla niedźwiedzi. Nie udało się jednoznacznie stwierdzić dlaczego pandy mają tak kontrastowe ubarwienie, być może pozwala ono skutecznie kamuflować się w zaśnieżonym górskim środowisku.
5.Samice są nieznacznie mniejsze od samców (10 do 20%).
Dorosłe osobniki mają od 120 do 190 cm długości z czego około 10 do 15% stanowi ogon. Waga dorosłego samca to około 160 kg a samicy około 125 kg choć zdarzają się samice ważące tylko 70 kg.
6.W porównaniu do innych niedźwiedziowatych, panda wielka ma długi ogon.
Jedynym niedźwiedziowatym, którego ogon jest dłuższy niż u pandy wielkiej jest wargacz leniwy, którego ogon może osiągać 17 cm.
7.Choć jest przedstawicielem niedźwiedziowatych, które są drapieżne gatunek ten stał się specjalistą pokarmowym około 2.4 mln lat temu i odżywia się prawie wyłącznie pędami bambusa i innych roślin. Okazjonalnie pandy jedzą również małe ssaki oraz ryby.
Młode pandy rodzą się niezdolne do trawienia bambusa i nabywają tej zdolności wraz z florą bakteryjną, którą przyswajają z mlekiem matki.
8.Pomimo w większości roślinnego menu, zarówno układ pokarmowy jak i uzębienie pandy nadal jest charakterystyczne dla drapieżników.
Sprawność trawienia pokarmu roślinnego jest u pand bardzo niska co przekłada się na małe ilości dostarczanej energii oraz białek.
9.Aby się nasycić, dorosła panda musi zjeść od 9 do 14 kilogramów bambusowych pędów na dobę.
Układ pokarmowy jest dość krótki i pożywienie przechodzi przez niego dość szybko dzięki czemu pandy są w stanie zjadać tak duże ilości jedzenia.
10.Ze względu na charakter diety, pandy nie są zwierzętami zbyt ruchliwymi.
Oszczędzają energię gdy tylko jest to możliwe a migrują jedynie w przypadkach gdy czują się zagrożone lub na ich obecnym terytorium brakuje pożywienia.
Panda wielka
Znaleźliśmy 25 ciekawostek na temat Pandy wielkiej

Przeczytaj również

Ciekawostki o flamingach Ciekawostki o Boa dusicielu Ciekawostki o Pleszce zwyczajnej Ciekawostki o szarańczy Ciekawostki o Bocianach

Rozerwij się trochę!

Lubisz quizy? My lubimy, dlatego wraz z portalem FunQuiz.pl zapraszamy do łączenia przyjemnego z pożytecznym.

Quizy o zwierzętach Quizy z wiedzy ogólnej