Zwierzęta

Ciekawostki o Puchaczu

Znaleźliśmy 25 ciekawostek na temat puchacza

Ptak bardzo wrażliwy na obecność człowieka

Puchacz to największa sowa na świecie, zdolna polować nawet na średniej wielkości ssaki. Niestety pomimo swoich gabarytów oraz okazałych szponów należy do ptaków bardzo wrażliwych. Populacja puchaczy jest zagrożona przez zmniejszające się ciągle na skutek działalności człowieka tereny łowne, wycinki starodrzewi a nawet zakłócanie ich spokoju przez obecność człowieka. Ptaki te potrafią porzucić gniazdo z młodymi, gdy zostaną zaniepokojone przez przechodzących obok ludzi. Na szczęście w ostatnich latach prowadzi się działania mające na celu ochronę ich gniazd oraz introdukuje zwierzęta w nowe miejsca. Dzięki temu populacja puchaczy choć powolnie to jednak odbudowuje się.
1
Jest to największy nocny ptak drapieżny w Europie.
2
Puchacz zwyczajny zwany puchaczem jest przedstawicielem ptaków z rodziny puszczykowatych.
3
Zamieszkuje północną Afrykę, praktycznie całą Eurazję za wyjątkiem Wysp Brytyjskich, Francji, tundry i wybrzeża Zatoki Bengalskiej.
4
Wyróżniamy 16 podgatunków tego ptaka.
5
Do 1936 roku poprawną pisownią było „Puhacz” zamiast „Puchacz”, dopiero podczas reformy ortograficznej zmieniono zapis.
6
Przez pewien czas ilość puchaczy niebezpiecznie spadała, na szczęście jego populacja powoli się odbudowuje.
7
Długość ciała puchaczy może sięgać 60 – 78 centymetrów a rozpiętość skrzydeł 155 – 180 cm. Ogon u tych zwierząt stanowi ponad 1/3 długości ciała.
8
Samice puchaczy są większe od samców, ich waga waha się od 2,3 do 4,2 kg podczas gdy samce osiągają masę 1,6 do 2,8 kg.
9
Ptaki te są aktywne w późnych godzinach, najczęściej od zmierzchu do świtu. Dnie spędzają w ukryciu, na drzewach lub półkach skalnych.
10
Są to ptaki bardzo nieufne i wrażliwe.
Napotkanie gniazda puchacza może spłoszyć go do tego stopnia, że porzuci on swój lęg.
11
Głos puchacza może być słyszalny nawet z odległości 5 kilometrów. Wydają bardzo charakterystyczne odgłosy.
12
Jest drapieżnikiem. Jego ofiarami padają średniej wielkości ptaki oraz ssaki.
Czasem swoją dietę urozmaica o owady. Jego zwyczaje odżywcze ulegają zmianom w zależności od pory roku.
13
Puchacz jest w stanie upolować młodą sarnę lub jelenia, lecz przeważnie poluje na mniejsze zwierzęta.
Zaledwie 20% diety puchacza stanowią ptaki, natomiast ssaki około 60%.
14
Przed polowaniem puchacze najczęściej wypatrują ofiary z tzw. czatowni, którą może stanowić każdy wysoki obiekt znajdujący się w okolicy i z którego widoczność na przyległe tereny nie jest przysłonięta.
Po zaobserwowaniu ofiary puchacz leci w jej stronę bezszelestnie i pochwytuje ją w szpony. Po schwytaniu ofiary oddalają się w osamotnione miejsce lub dostarczają pochwyconą zwierzynę samicy.
15
Mniejsze ofiary są połykane przez te ptaki w całości a większe wymagają uprzedniego poćwiartowania.
16
Puchacze gniazdują w dużych dziuplach lub opuszczonych gniazdach dużych ptaków.
Na terenach nizinnych zakładają gniazda w części środkowej korony drzewa, najczęściej iglastego. Zwierzęta te na miejsce gniazdowania wybierają obszary odległe i niedostępne.
17
Na swoim terytorium puchacze posiadają kilka miejsc, w których gniazdują. Okres gniazdowania u tych ptaków trwa około 3 miesięcy.
18
Populacja puchaczy w górach gniazduje na półkach i występach skalnych.
19
Są monogamistami, pary puchaczy pozostają razem na całe życie.
20
Puchacze wyprowadzają jeden lęg w ciągu roku, czasem nie wyprowadzają żadnego.
Składają przeważnie 2 do 3 jaj w okresie od lutego do początku kwietnia. Każde jajo jest składane w odstępie 2 – 3 dni wysiadywane są przez okres około 35 dni od złożenia pierwszego.
21
Pisklęta puchaczy wykluwają się w tym samym czasie więc różnią się wielkością.
Po wykluciu są całkowicie ślepe, dopiero po 4 dniach otwierają oczy. Młode są karmione przez oboje rodziców.
22
Małe puchacze opuszczają gniazdo po około 35 dniach od wyklucia.
W tym czasie są jeszcze nielotnie, umiejętność te zyskują dopiero około 7 tygodnia życia. Tylko 1/3 młodych ptaków dożywa do wieku dojrzałego, który osiągają pomiędzy 2 a 3 rokiem życia.
23
Puchacz jest w Polsce objęty ścisłą ochroną gatunkową i strefową. Podobne działania podejmowane są również w innych krajach.
24
Ochrona strefowa puchaczy polega na ustanawianie stref ochronnych wokół gniazd tych ptaków.
Przez cały rok strefa rozciąga się w odległości 200 metrów od gniazda a od 1 stycznia do 31 lipca zwiększa się do 500 metrów.
25
Długość życia puchaczy w naturze może sięgać 20 lat, w niewoli mogą dożywać aż 60.

Najnowsze tematy

Teatro Amazonas - opera w sercu amazońskiego lasu deszczowego
Teatro Amazonas to jeden z najważniejszych teatrów Brazylii i główną atrakcją miasta Manaus. Zlokalizowany  w Largo de São Sebastião, historycznym cen ...
Ciekawostki o krowach
Kiedyś wypasane były w mniejszych stadach na wiejskich łąkach, dziś najczęściej spotykamy ja w dużych farmach nastawionych na przemysłową produkcję. D ...
Ciekawostki o długoszparze
Długoszpar, zwany także żarłaczem olbrzymim, jest drugą co do wielkości znaną rybą na świecie, po rekinie wielorybim. Długość jego ciała jest imponują ...
Ciekawostki o Niemczech
Nasi zachodni sąsiedzi to kraj o burzliwej historii. Stamtąd pochodzi tradycja i kultura średniowiecznej chrześcijańskiej Europy ale i także jeden z n ...
Ciekawostki o Alfredzie Noblu
Żyjący w XIX wieku Alfred Nobel najbardziej znany jest z tego, że przekazał swoją fortunę na ustanowienie Nagrody Nobla, choć wniósł on także wielki w ...
Ciekawostki o Rzymie
Historia Rzymu trwa nieprzerwanie od 28 wieków, choć wiadomo że obszar ten był zamieszkiwany przez ludzi dużo wcześniej. Rzym jest jednym z najdłużej ...
Ciekawostki o Afryce
To właśnie z Afryki na podbój świata wyruszyli pierwsi przodkowie współczesnego człowieka. Choć w starożytności w Afryce rozwijały się i rozkwitały po ...
Ciekawostki o Kasprowym Wierchu
Kasprowy Wierch należy do najpopularniejszych tatrzańskich szczytów. Rocznie odwiedza go cztery tysiące turystów, a dzięki istniejącej od 1936 roku ko ...

Podobne tematy

Ciekawostki o jastrzębiach
Jeszcze w latach 60 XX wieku jastrzębie były bardzo rozpowszechnionymi ptakami w Polsce, jednak ze względu na zdarzające się ataki na domowe ptactwo b ...
Ciekawostki o niedźwiedziu syryjskim
Niedźwiedź syryjski (Ursus arctos syriacus) jest najmniejszym z niedźwiedzi brunatnych. Żyje na wyżynnych terenach Bliskiego Wschodu, ale jego populac ...
Ciekawostki o Żarłaczu białym
Żarłacz biały jest strasznym drapieżnikiem morskim. Jego przerażające szczęki zainspirowały twórców Hollywood i spowodowały narośnięcie wielu mitów wo ...
Ciekawostki o niedźwiedziach
Niedźwiedzie należą do rodziny Ursidae. Ich rozmiary wahają się znacznie w zależności od gatunku. Wystepuja w Ameryce Północnej i Południowej, Europie ...
Ciekawostki o lisach
Lisy symbolizują przebiegłość i spryt. Pojawiaja się w bajkach, przysłowiach i podaniach. Ze względu na ich piękne futra muszą cierpieć niewyobrażalne ...
Ciekawostki o wilkach
Wilki zawsze były obecne w ludzkiej kulturze, najczęściej w negatywnym kontekście a jednocześnie fascynowała ich niezależność, siła i wytrwałość. Daw ...
Ciekawostki o Szczupaku
Jest to jedna z bardziej rozpoznawanych i znanych ryb w Polsce. Drapieżny, duży szczupak jest wyposażony w ostre i długie zęby, które są doskonale prz ...
Ciekawostki o tygrysach
Ten jeden z największych drapieżników lądowych jest zwinnym, dobrze skaczącym i świetnie pływającym, samotnie polującym osobnikiem. Zawsze budził groz ...