Zwierzęta

Ciekawostki o Niedźwiedziu brunatnym

Znaleźliśmy 21 ciekawostek na temat Niedźwiedzia brunatnego

Ursus arctos

Kiedyś niedźwiedzie brunatne były spotykane na całym obszarze Polski lecz w wyniku działalności człowieka ich populacja została drastycznie zredukowana. Choć globalnie niedźwiedź brunatny nie jest gatunkiem zagrożonym wyginięciem na terenie Polski obowiązuje ścisła ochrona tego gatunku.
1
Niedźwiedzie brunatne zamieszkują wyłącznie na półkuli północnej.
Ich naturalnym obszarem występowania jest Ameryka Północna, północna część Europy i Azja.
2
Wyewoluowały od niedźwiedzia z gatunku Ursus etruscus.
Gatunek ten zamieszkiwał Europę, Azję i północną Afrykę w okresie od 5,3 mln do 100 tys. lat temu.
3
Niedźwiedzie brunatne żyły kiedyś na terenie całej Europy jednak zostały wytępione w wyniku polowań i utraty terytorium.
4
W Polsce można je spotkać tylko w górach.
Zasięg niedźwiedzia brunatnego w naszym kraju został ograniczony do Tatr i Beskidów.
5
W wielu miejscach w Polsce można było spotkać niedźwiedzia brunatnego jeszcze w XIX wieku.
Najwcześniej, bo pod koniec XVII wieku wytępiono populacje niedźwiedzi w Polsce centralnej.
6
Samce są około 30% większe od samic.
Samce osiągają długość 160 do 280 cm a samice od 150 do 210 cm. Waga samca może dochodzić do 390 kg, podczas gdy średnia waga samicy wynosi 207 kg.
7
Nie wszystkie niedźwiedzie brunatne są w całości brązowe.
Mają długie, gęste futro, z umiarkowanie długą grzywą z tyłu szyi, która różni się nieco w zależności od rodzaju. W Indiach niedźwiedzie brunatne mogą być czerwonawe ze srebrno zakończonymi włosami, natomiast w Chinach niedźwiedzie brunatne są dwubarwne, z żółtawo-brązowym lub białawym kołnierzem na szyi, klatce piersiowej i ramionach.
8
W przypadku niedźwiedzi brunatnych długość ogona może wahać się pomiędzy 90 a 150 cm.
9
Niedźwiedź brunatny spożywa najbardziej różnorodny pokarm spośród wszystkich gatunków niedźwiedzi.
Podstawą ich diety są ryby (głównie łososie) i małe ssaki. Urozmaicają jednak swoją dietę o ptasie jaja, ślimaki, dżdżownice, owady, nasiona czy grzyby.
10
Niedźwiedzie brunatne są aktywne całą dobę.
Ich aktywność uwarunkowana jest odległością od osad ludzkich. Niedźwiedzie żyjące z dala częściej wykazują aktywność dzienną, podczas gdy te spotykane bliżej ludzi chętniej wykorzystują noc do znajdowania pokarmu.
11
Niedźwiedź grizzly jest podgatunkiem niedźwiedzia brunatnego.
Więcej o niedźwiedziach grizzly dowiesz się z tego artykułu.
12
Istnieje kilkanaście podgatunków niedźwiedzia brunatnego.
13
Okres rozrodczy trwa u nich od maja do lipca.
Ruja u samicy niedźwiedzia może trwać od 10 do 30 dni. W tym czasie samica kopuluje z wieloma samcami.
14
Ich ciąża trwa 8 miesięcy.
Poród, w którym na świat przychodzi od 2 do 3 młodych odbywa się w zimie.
15
Młode niedźwiedzie stają się samodzielne w wieku powyżej 2 lat, choć matka może je karmić mlekiem nawet 30 miesięcy.
Dojrzałość płciową osiągają po około 4 – 6 latach.
16
W okresie od lata do jesieni niedźwiedź brunatny może podwoić swoją wagę z wiosny, przybierając do 180 kg tłuszczu.
Dzięki zmagazynowaniu takiego zapasu będzie w stanie przetrwać mroźną zimę.
17
W naturze żyją od 30 do 40 lat.
Niedźwiedzie brunatne trzymane w niewoli są w stanie dożyć wieku 50 lat.
18
Samice pozostają płodne bardzo długo.
Zaobserwowano, że w naturze samice rozmnażają się do 28 roku życia. Jest to najwyższy wiek reprodukcyjny jaki występuje spośród wszystkich gatunków niedźwiedzi.
19
Według ostatnich badań na terenie Europy żyje 17 tysięcy tych zwierząt.
W tym zestawieniu nie uwzględnia się Rosji, Ukrainy i Białorusi. Największa populacja w Europie żyje w Rumunii a jej rozmiar wynosi około 8000 niedźwiedzi.
20
Globalna populacja tych zwierząt jest szacowana na 200 tysięcy.
Na terenach byłego ZSRR żyje około 120 tysięcy osobników.
21
Niedźwiedź brunatny jest narodowym zwierzęciem Finlandii.

Najnowsze tematy

Ciekawostki o Ołomuńcu
Ołomuniec leżący we wschodniej części Republiki Czeskiej jest pięknym, choć mało popularnym miastem. Jako stolica Moraw posiada bogatą historię, które ...
Teatro Amazonas - opera w sercu amazońskiego lasu deszczowego
Teatro Amazonas to jeden z najważniejszych teatrów Brazylii i główną atrakcją miasta Manaus. Zlokalizowany  w Largo de São Sebastião, historycznym cen ...
Ciekawostki o krowach
Kiedyś wypasane były w mniejszych stadach na wiejskich łąkach, dziś najczęściej spotykamy ja w dużych farmach nastawionych na przemysłową produkcję. D ...
Ciekawostki o długoszparze
Długoszpar, zwany także żarłaczem olbrzymim, jest drugą co do wielkości znaną rybą na świecie, po rekinie wielorybim. Długość jego ciała jest imponują ...
Ciekawostki o Niemczech
Nasi zachodni sąsiedzi to kraj o burzliwej historii. Stamtąd pochodzi tradycja i kultura średniowiecznej chrześcijańskiej Europy ale i także jeden z n ...
Ciekawostki o Alfredzie Noblu
Żyjący w XIX wieku Alfred Nobel najbardziej znany jest z tego, że przekazał swoją fortunę na ustanowienie Nagrody Nobla, choć wniósł on także wielki w ...
Ciekawostki o Rzymie
Historia Rzymu trwa nieprzerwanie od 28 wieków, choć wiadomo że obszar ten był zamieszkiwany przez ludzi dużo wcześniej. Rzym jest jednym z najdłużej ...
Ciekawostki o Afryce
To właśnie z Afryki na podbój świata wyruszyli pierwsi przodkowie współczesnego człowieka. Choć w starożytności w Afryce rozwijały się i rozkwitały po ...