Zwierzęta

Ciekawostki o Kangurze rdzawoszyim

Znaleźliśmy 19 ciekawostek na temat Kangura rdzawoszyjego

Macropus rufogriseus

Należą do rodziny kangurowatych, choć w zasadzie są dalekimi kuzynami kangurów. Od 2015 roku, dzięki publikacji Muzeum i Instytutu Zoologii Polskiej Akademii Nauk, nazywane są kangurami rdzawoszyimi, wcześniej określane były nazwą zwyczajową – walabia Bennetta. Charakteryzują się przede wszystkim rdzawą sierścią na barkach.
1
Kangur rdzawoszyi jest średniej wielkości ssakiem z rodziny kangurowatych.
2
Występuje na wschodnim wybrzeżu Australii, posiada też dużą reprezentację w Tasmanii.
Tasmański podgatunek kangura rdzawoszyjego to walabia Benetta. Na przestrzeni lat były przewożone do Nowej Zelandii, Irlandii, Francji, czy Wielkiej Brytanii, gdzie obecnie posiadają stałą populację.
3
Ich naturalne środowisko składa się z lasów eukaliptusowych, zarośli nadbrzeżnych i obszarów leśnych.
4
Prowadzą samotniczy tryb życia.
Łączą się w grupy w sytuacjach niedoboru jedzenia i wody. Grupy liczą zazwyczaj do 30 osobników.
5
Charakteryzują się czarnym nosem i łapami, na górnej wardze posiadają białą pręgę, a ich sierść jest rdzawa na ramionach.
6
Posiadają długie uszy, które mogą odwracać się o 180 stopni, niezależnie od siebie.
7
Długość ich ciała sięga do 90 centymetrów, a ogon może mierzyć między 60 a 87 centymetrów.
Samce są większe od samic.
8
Kangury rdzawoszyje mogą osiągnąć wagę do 26 kilogramów.
Ich średnia waga oscyluje między 14 a 18 kilogramów.
9
Podstawą diety kangurów rdzawoszyich są trawy i zioła.
W czasach suszy pożywiają się korzeniami, co stanowi dla nich wówczas główne źródło wody.
10
Ich największa aktywność przypada na porę zmierzchu i poranka, wykazują też aktywność w nocy.
W ciągu dnia odpoczywają w zaciemnionych miejscach, jak lasy i wąwozy.
11
Stanowią pożywienie dla psów dingo oraz orłów australijskich.
Padają też ofiarami komercyjnych polowań ze względu na ich mięso oraz skóry.
12
Okresy godowe kangurów rdzawoszyich zależą od miejsca ich występowania.
Na terenie Australii kontynentalnej rozmnażają się w zasadzie przez cały rok, podczas gdy populacja zamieszkująca Tasmanię rozmnaża się w okresie od stycznia do lipca.
13
Samice kangurów rdzawoszyich osiągają dojrzałość seksualną po około 14 miesiącach, a samce po około 19 miesiącach.
14
Ciąża kangura rdzawoszyjego trwa około 30 dni.
Młode, które przychodzi na świat, jest pozbawione futra, ślepe, osiąga wielkość fasolki, a jego waga nie przekracza jednego grama. Po narodzinach wspina się do torby, gdzie żywi się przez około osiem do dziewięciu miesięcy. W rzadkich przypadkach zdarzają się ciąże bliźniacze.
15
Młode zazwyczaj wychyla się z torby po ukończeniu siedmiu miesięcy życia.
16
Kangury rdzawoszyje są gatunkiem, wśród którego popularne jest allorodzicielstwo.
Samice często biorą pod opiekę młodego, którego nie urodziły.
17
Średnia długość życia kangurów rdzawoszyich, żyjących w naturalnym środowisku, wynosi między dziewięć, a piętnaście lat.
Hodowlane kangury rdzawoszyje dożywają zazwyczaj około pięciu lat, jednak zdarzają się przypadki tak długowieczne, jak wśród dziko żyjących.
18
Są dobrymi pływakami, a ich styl przypomina psie wiosłowanie.
19
Populacja kangurów rdzawoszyich nie jest zagrożona, a ich przyrost jest stały.
Bywały okresy, w których wzmożone polowania dla mięsa i skór, jak również traktowanie ich  przez farmerów jako zagrożenie dla upraw i  pożywienia dla owiec, doprowadzały do znacznego zmniejszenia ich populacji.

Najnowsze tematy

Ciekawostki o Ojos del Salado
Ojos del Salado to stratowulkan należący do pasma górskiego Andów, położony na granicy Argentyny i Chile. Z wysokością 6891 m n.p.m. zajmuje pozycję n ...
Ciekawostki o Elbrusie
Elbrus jest starym stratowulkanem o niemal symetrycznej budowie. Uznaje się go za uśpiony, gdyż od około dwóch tysięcy lat nie odnotowano jego erupcji ...
Ciekawostki o Cotopaxi
Cotopaxi to jeden z najwyższych czynnych wulkanów. Jest stratowulkanem o niemalże idealnym stożku, który dla rdzennej andyjskiej ludności był zawsze p ...
Ciekawostki o Atakamie
Pustynia Atakama w Chile jest ogromną przestrzenią o marsjańskim krajobrazie. Jest najbardziej suchą niepolarną pustynią na świecie i drugą pod względ ...
Ciekawostki o Montanie
Mottem tego jednego z największych stanów jest "złoto i srebro", ale w przypadku Montany znaczy to znacznie więcej. Oprócz bogatych złóż  mineralnych, ...
Ciekawostki o Marku Grechucie
Marek Grechuta był jedną z największych indywidualności. Był prawdziwym artystą o wielu talentach: piosenkarza, poety, kompozytora, malarza, architekt ...
Ciekawostki o Saharze
Nazwa pustyni wywodzi się z języka arabskiego, gdzie słowo ṣaḥārā oznacza pustynie (rodzaj żeński w liczbie mnogiej). Przynajmniej przez kilka tysięcy ...
Ciekawostki o grzybach
Grzyby występują na całym świecie i rosną w szerokim zakresie siedlisk. Można je spotkać w ekstremalnych środowiskach, takich jak pustynie lub obszary ...

Powiązane artykuły