Ciekawostki o Dzięciole dużym

Dzięcioł duży

Dendrocopos major

Ten najbardziej powszechny w Polsce dzięcioł zamieszkuje obszary całego kraju. Rzadko migruje, jest raczej ptakiem przywiązanym do swojego rewiru. Nie jest ptakiem śpiewającym, zamiast tego, zaznacza swoją obecność poprzez dudnienie o pień drzewa. Robią tak zarówno samce jak i samice.
1.Należy do rodziny dzięciołowatych.
Lista dzięciołowatych nadal jest dyskutowana i opracowana. Obecnie w jej skład zalicza się 236 gatunków w obrębie 36 rodzajów. Wyróżniamy około 20 podgatunków dzięcioła dużego.
2.Dzięcioł duży występuje na terenie Europy, północnej Afryki oraz środkowej i północnej Azji.
Żyje w lasach liściastych, iglastych i mieszanych jak i w obszarach zmodyfikowanych przez człowieka takich jak parki, ogrody, sady i plantacje.
3.W Polsce przebywa przez cały rok.
Większość ptaków prowadzi osiadły tryb jednak ich część migruje jesienią. Zimą populacje wysokogórskie mają tendencję do migracji na niższe wysokości.
4.Są średniej wielkości ptakami, długość ciała dorosłych osobników wynosi od 20 do 24 centymetrów.
Rozpiętość skrzydeł to 34 do 39 centymetrów a waga 70 do 98 gramów.
5.Są dość kontrastowo ubarwione – czarno-białe z czerwonym podbrzuszem.
Wierzch głowy, grzbiet, skrzydła ogon i kuper mają czarny kolor. Spód biały z charakterystycznym czerwonawym spodem. Dziób jest grafitowo-czarny, nogi zielonawoszare a oko intensywnie czerwone. Samca od samicy można rozróżnić po obecności czerwonej poprzecznej plamy zlokalizowanej na karku.
6.Są wszystkożerne, podstawę ich diety stanowią bezkręgowce.
W ich menu można znaleźć larwy chrząszczy, dorosłe chrząszcze, pająki, mrówki i gąsienice. Jesienią i zimą niedobory mięsnego pokarmu uzupełniają nasionami drzew sosnowych i świerkowych a także owocami. W skrajnych przypadkach dzięcioł może napadać gniazda innych ptaków, zjadać jaja i pisklęta lub żywić się padliną.
7.Do chwytania owadów żyjących pod korą drzewa wykorzystuje swój język.
Dzięcioł wyposażony jest w długi i szczecinowaty język pokryty lepką śliną. Ptak może go wysunąć nawet 4 centymetry poza dziób. Cechę tę zawdzięcza elastycznej kości gnykowej, do której język jest przymocowany. W razie potrzeby dzięcioł jest w stanie przesunąć elastyczne rogi kości gnykowej do przodu zwiększając tym samym jego zasięg.
8.W tak zwanych „kuźniach” przechowują szyszki.
Kuźnie to miejsca w szczelinach kory lub rozwidleniach gałęzi. Tam składują szyszki, które następnie obskubują żywiąc się ukrytymi w nich nasionami.
9.Piją sok z brzozy.
W okresie wiosennym dzięcioły nakłuwają korę brzóz i piją sok wypływający z pnia.
10.Okres gniazdowania rozpoczyna się w kwietniu i trwa do czerwca.
Zaloty rozpoczynają już w grudniu. Wyprowadzają jeden lęg rocznie, jaja składane są w pierwszych tygodniach maja. Samica może złożyć od 5 do 7 białych jaj o wymiarach 26x19 mm.
Dzięcioł duży
Znaleźliśmy 20 ciekawostek na temat Dzięcioła dużego

Przeczytaj również

Ciekawostki o szakalu złocistym Ciekawostki o Jerzyku zwyczajnym Ciekawostki o Kunie leśnej Ciekawostki o bobrach Ciekawostki o flamingach

Rozerwij się trochę!

Lubisz quizy? My lubimy, dlatego wraz z portalem FunQuiz.pl zapraszamy do łączenia przyjemnego z pożytecznym.

Quizy o zwierzętach Quizy z wiedzy ogólnej