Zwierzęta

Ciekawostki o Kunie leśnej

Znaleźliśmy 20 ciekawostek na temat Kuny leśnej

Martes martes

Ten niewielki, drapieżny ssak jest ściśle powiązany ze środowiskiem leśnym. Stara się unikać kontaktu z ludźmi i zawsze znajdować się w pobliżu jakiegoś schronienia. Chętnie zamieszkuje puste dziuple ptaków, wiewiórek, szczeliny i rozpadliny. Powszechnie spotykana w Europie kontynentalnej i Azji Mniejszej zamieszkuje również wyspy basenu Morza Śródziemnego. Można ją spotkać na Balearach, Korsyce, Sardynii, Elbie i Sycylii.
1
Kuna leśna to drapieżny ssak z rodziny łasicowatych.
Dotychczas wyróżniono 8 podgatunków kuny leśnej. Do łasicowatych z kolei zalicza się około 60 gatunków zwierząt.
2
Występuje w praktycznie całej Europie oraz w Azji Mniejszej.
Na Wyspach Brytyjskich spotkać ją można w Irlandii, Szkocji i Walii. Zamieszkuje północną Portugalię i Hiszpanię a dalej jej występowanie rozciąga się na całą Europę włącznie ze Skandynawią, zachodnią Rosję, Turcję, Gruzję i północny Irak.
3
Zamieszkują gęste lasy, w których okupują dziuple, nory i rozpadliny.
Przeważnie jeden osobnik dysponuje kilkoma schronieniami w obrębie własnego terytorium. Przy niższych temperaturach otoczenia w zimie, kuny szukają schronienia pod ziemią.
4
Ten średniej wielkości ssak pokryty jest brązowym futrem.
Kolor może wahać się od jasno do ciemnobrązowego. Latem sierść jest szorstka i krótka a zimą bardziej delikatna i dłuższa. Podgardle jest kremowe lub jasnożółte.
5
Samce są niewiele większe od samic.
Długość ciała kuny leśnej to średnio 53 cm a długość ogona 25 cm. Dorosłe kuny mogą ważyć od 1,5 do 1,7 kg.
6
Zimą ich łapy porastają futrem, podobnie jak u lisów polarnych.
Zimowe futro zaczyna rosnąć w sierpniu a linienie następuje wiosną. Młodym osobnikom futro zaczyna rosnąć podczas pierwszej zimy ich życia.
7
Są wszystkożercami.
Podstawę ich diety stanowią małe ssaki, ptaki, węże, płazy, owady, ślimaki i owoce. W sezonie, leśne jagody mogą stanowić nawet 30% ich diety. Mogą również żywić się padliną.
8
Prowadzą samotny tryb życia, chyba że akurat wychowują potomstwo.
Nie tworzą stałych, monogamicznych par, wiążą się na jeden sezon godowy. Gdy terytorium samca pokrywa się z terytorium samicy, samce mogą bronić również jej terytorium. Zachowania społeczne u kuny leśnej intensyfikują się zimą, gdy zwierzęta te częściej znaczą swój teren a agresja międzypłciowa maleje. Kiedyś sądzono, że takie zachowania oznaczają wejście w okres godowy, lecz wiadomo już, że do godów dochodzi dopiero latem.
9
Kuny mają doskonale rozwinięte zmysły wzroku, węchu i słuchu.
10
Są doskonałymi wspinaczami.
Kuny są przystosowane anatomicznie do sprawnego poruszania się na drzewach. Mają silne przednie kończyny, długi ogon pozwalający na odpowiednią stabilizację ciała a także solidne pazury zwiększające przyczepność.
11
Największą aktywność wykazują wieczorem oraz nocą.
Można je czasem spotkać w dzień ale nie jest to ich charakterystyczna cecha.
12
Około miesiąca przed rują jądra samców rozwijają się.
W czasie, gdy samice wchodzą w ruję następuje stopniowa regresja jąder. Pierwszą oznaką rui u samic jest powiększony srom.
13
Do zapłodnienia dochodzi w lipcu lub sierpniu.
Kopulacja trwa od 30 do 50 minut i dochodzi do niej zarówno na ziemi jak i na drzewie.
14
Ciąża u kuny leśnej może trwać nawet 9 miesięcy, choć rozwój płodów następuje w drugiej połowie tego okresu.
W jednym miocie rodzi się od 2 do 7 młodych (średnio 4). Średnia waga nowo narodzonej kuny to 30 g.  Przychodzą na świat z krótkim, gęstym futrem, ślepe, głuche i bezzębne. Oczy otwierają po około tygodniu.
15
Przez pierwsze trzy miesiące życia są karmione mlekiem.
Samice posiadają jedynie cztery sutki zdolne do produkcji pokarmu. Wraz z dorastaniem zaczynają przyjmować pokarm mięsny, najwcześniej po 5 tygodniach od narodzin.
16
Dojrzałość płciową osiągają w 14 miesiącu życia.
Rzadko jednak odbywają gody w tym czasie, zwykle odkładając reprodukcję na drugi lub trzeci rok życia.
17
Średnia długość życia na wolności to około 4 lat.
W naturze przy dużej dozie szczęścia mogą dożyć 11 lat a w niewoli nawet 18.
18
Kuna leśna najczęściej pada ofiarą lisa rudego, wilka, żbika i orła przedniego.
Zw zwierząt domowych największe zagrożenie stanowia dla niej psy.
19
Terytorium kuny leśnej może zajmować do 20 km² w przypadku samców (choć przeważnie jest czterokrotnie mniejsze). Samice potrzebują mniejszego rewiru, od 1,5 do 6,5 km².
Terytorium jest oznaczane za pomocą zapachu, który wytwarzają specjalne gruczoły znajdujące się na brzuchu oraz w okolicy odbytu. Zimą terytorium kuny zmniejsza się.
20
W Polsce na kuny można polować pomiędzy 1 września a 31 marca.
Na terenach obwodów łowieckich, gdzie występuje głuszec lub cietrzew na te ssaki można polować cały rok.

Najnowsze tematy

Teatro Amazonas - opera w sercu amazońskiego lasu deszczowego
Teatro Amazonas to jeden z najważniejszych teatrów Brazylii i główną atrakcją miasta Manaus. Zlokalizowany  w Largo de São Sebastião, historycznym cen ...
Ciekawostki o krowach
Kiedyś wypasane były w mniejszych stadach na wiejskich łąkach, dziś najczęściej spotykamy ja w dużych farmach nastawionych na przemysłową produkcję. D ...
Ciekawostki o długoszparze
Długoszpar, zwany także żarłaczem olbrzymim, jest drugą co do wielkości znaną rybą na świecie, po rekinie wielorybim. Długość jego ciała jest imponują ...
Ciekawostki o Niemczech
Nasi zachodni sąsiedzi to kraj o burzliwej historii. Stamtąd pochodzi tradycja i kultura średniowiecznej chrześcijańskiej Europy ale i także jeden z n ...
Ciekawostki o Alfredzie Noblu
Żyjący w XIX wieku Alfred Nobel najbardziej znany jest z tego, że przekazał swoją fortunę na ustanowienie Nagrody Nobla, choć wniósł on także wielki w ...
Ciekawostki o Rzymie
Historia Rzymu trwa nieprzerwanie od 28 wieków, choć wiadomo że obszar ten był zamieszkiwany przez ludzi dużo wcześniej. Rzym jest jednym z najdłużej ...
Ciekawostki o Afryce
To właśnie z Afryki na podbój świata wyruszyli pierwsi przodkowie współczesnego człowieka. Choć w starożytności w Afryce rozwijały się i rozkwitały po ...
Ciekawostki o Kasprowym Wierchu
Kasprowy Wierch należy do najpopularniejszych tatrzańskich szczytów. Rocznie odwiedza go cztery tysiące turystów, a dzięki istniejącej od 1936 roku ko ...