Ciekawostki o delfinach

Bardzo inteligentne i społeczne ssaki.

Delfiny
Żyją zarówno w oceanach jak i rzekach. Często podróżują w dużych stadach czasem przekraczających liczbę 1000 osobników. Mają swój język, którego do dziś nie udało nam się rozszyfrować. Delfiny są bardzo ciekawskie i towarzyskie, lubią również towarzystwo ludzi.
1. Delfiny lubią drzemki.
Ponieważ delfiny oddychają powietrzem atmosferycznym, nie mogą pozwolić sobie na długotrwały sen pod wodą. Zaadaptowały się więc do wodnego życia w ten sposób, że ucinają sobie 15 - 20 minutowe drzemki podczas których tylko jedna półkula mózgu śpi. Podczas takiej drzemki delfin może normalnie pływać, oddychać i wypatrywać zagrożeń.
2. Delfiny używają echolokacji.
W ten sposób odnajdują się w otaczającym je środowisku. Emitując dźwięki o wysokiej częstotliwości nasłuchują powracającego do nich echa i na jego podstawie budują "mapę" przestrzeni. Wykorzystują echolokację również do znajdowania pokarmu i polować.
3. Co jedzą delfiny?
Delfiny polują w stadach i odżywiają się rybami, kalmarami i skorupiakami.
4. Orki są największymi naturalnymi wrogami delfinów.
Delfiny cierpią także z powodu zanieczyszczeń oceanów i polowań.
5. Delfiny porozumiewają się zarówno w sposób werbalny jak i niewerbalny.
Mogą wydawać komunikaty za pomocą ruchów ogona, sposobu pływania lub przybierania określonych poz. Oprócz tego mają bogaty język składający się ze specjalnych klików i gwizdów o wysokiej częstotliwości. Za pomocą dźwięków mogą informować się o niebezpieczeństwie, pokazywać swój stan emocjonalny lub przywoływać młodsze, niesforne delfiny do porządku.
6. Na świecie jest blisko 40 gatunków delfinów.
Większość z nich żyje w płytkich wodach oceanicznych w strefie tropikalnej.
7. Istnieje 5 gatunków delfinów, które żyją w rzekach.
Na przykład Inia amazońska jest przedstawicielem delfinów żyjących w wodach Amazonki i Orinoko.
8. Delfiny są bardzo inteligentne i skore do zabawy. Intelektem dorównują małpom a struktura ich mózgu jest bardzo zbliżona do ludzkiej.
9. Delfiny są bardzo społecznymi zwierzętami. Wielkość stada delfinów może przekraczać 1000 osobników.
10. Delfiny są bardzo dobrymi rodzicami. Po urodzeniu młodego osobnika jest on otaczany opieką a matka bardzo chętnie i często bawi się z nim. W zależności od gatunku małe delfiny nie opuszczają towarzystwa matki od 3 do 8 lat.
11. W Polsce również występują delfiny. Naszym lokalnym przedstawicielem jest żyjący w Bałtyku morświn.
Morświny dorastają do około 1,5 m długości. Objęte są ścisłą ochroną gatunkową.
12. Średnia długość życia delfinów to 15 lat
Najdłużej żyjącym w niewoli okazem był Nana, mieszkającym w akrwarium Shimoda w Japonii. Delfin ten dożył sędziwego wieku 47 lat.

Dowiedz się dziś czegoś nowego!

Wylosuj kolejną ciekawostkę

I to już wszystkie fakty o delfinach, dziękujemy za lekturę.

Jeśli podobał Ci się ten artykuł, podziel się nim ze znajomymi.