Ciekawostki o słoniach

Słonie
Znaleźliśmy 26 ciekawostek na temat słoni

Słonie to największe zwierzęta lądowe na Ziemi

Najstarszy przedstawiciel trąbowców żył około 60 milionów lat temu.

Współcześnie żyją trzy gatunki słoni. Dwa zamieszkujące afrykańską sawannę, lasy i stepy to słoń afrykański i słoń leśny i jeden zamieszkujący lasy i zarośla Azji Południowej i Południowo -Wschodniej - słoń indyjski.

1
W starożytności słonie wykorzystywane były jako zwierzęta bojowe.
Przeznaczeniem słoni bojowych były szarże aby wzniecić panikę w szeregach wroga lub przerwać jego szyki. Używano ich także do ochrony własnych wojsk przed atakami jazdy nieprzyjaciela.
2
Słonie są zwierzętami stadnymi, żyją w grupach rodzinnych.
Na czele stada stoi samica.
3
Są zwierzętami roślinożernymi.
Pożerają różnego rodzaju trawy, liście, gałęzie, konary i owoce. Dziennie zjadają ok 200 kg pokarmu i wypijają ok 200 l wody. Słoń wydala ok 80-90 kg kału.
4
W ciągu całego życia słoniom sześciokrotnie wyrastają nowe zęby, czasami mają po dwa "garnitury".
W okresach, gdy słonie posiadają podwójną ilość zębów więcej jedzą albo lepiej żują pokarm.
5
Ciosy są przedłużonym siekaczami i rosną przez całe życie słoni. Największy cios słonia mierzył ok 3 m i ważył niemal 105 kg.
Po ogromnych ciosach można rozpoznać starego słonia. U słoni afrykańskich ciosy hodowane są zarówno przez samce jak i samice. U słoni azjatyckich ciosy niewielkich stosunkowo rozmiarów występują u większości samców, u samic są rzadko spotykane. Afrykańskie słonie leśne mają jeszcze mniejsze ciosy niż słoń indyjski.
6
Słonie afrykańskie są większe od słoni azjatyckich.
Długość ciała słonia afrykańskiego może dochodzić do 7,5 m a waga 5-7,5 tony. W przypadku słoni azjatyckich długość nie przekracza 6,5 m a waga dochodzi do 5 ton. Słoń indyjski ma również dużo mniejsze uszy niż słoń afrykański.
7
Wielkość uszu słonia afrykańskiego wynosi 1,5 m.
Uszy słonia afrykańskiego służą mu do termoregulacji. Słoń azjatycki chroni się przed słońcem w zacienionych lasach.
8
Słoń biega szybciej niż człowiek.
Jego prędkość w marszu wynosi 8-9 km/h i wytrzymuje takie tempo bez odpoczynku przez wiele godzin. Wędrujące stado może pokonać odległość do 80 km dziennie.
9
Trąba słonia jest bardzo chwytna i silna.
Służy do oddychania, wąchania, zbierania pożywienia, picia, zrywania gałęzi z wyższych partii drzew a także do kąpieli. Przy pomocy węchu słonie mogą określić miejsce pobytu nawet 30 nieobecnych członków stada.
10
Słonie słyszą z odległości nawet 20 km.