Ciekawostki o słoniach

Słonie

Słonie to największe zwierzęta lądowe na Ziemi

Najstarszy przedstawiciel trąbowców żył około 60 milionów lat temu. Współcześnie żyją trzy gatunki słoni. Dwa zamieszkujące afrykańską sawannę, lasy i stepy to słoń afrykański i słoń leśny i jeden zamieszkujący lasy i zarośla Azji Południowej i Południowo -Wschodniej - słoń indyjski.
1.W starożytności słonie wykorzystywane były jako zwierzęta bojowe.
Przeznaczeniem słoni bojowych były szarże aby wzniecić panikę w szeregach wroga lub przerwać jego szyki. Używano ich także do ochrony własnych wojsk przed atakami jazdy nieprzyjaciela.
2.Słonie są zwierzętami stadnymi, żyją w grupach rodzinnych.
Na czele stada stoi samica.
3.Są zwierzętami roślinożernymi.
Pożerają różnego rodzaju trawy, liście, gałęzie, konary i owoce. Dziennie zjadają ok 200 kg pokarmu i wypijają ok 200 l wody. Słoń wydala ok 80-90 kg kału.
4.W ciągu całego życia słoniom sześciokrotnie wyrastają nowe zęby, czasami mają po dwa "garnitury".
W okresach, gdy słonie posiadają podwójną ilość zębów więcej jedzą albo lepiej żują pokarm.
5.Ciosy są przedłużonym siekaczami i rosną przez całe życie słoni. Największy cios słonia mierzył ok 3 m i ważył niemal 105 kg.
Po ogromnych ciosach można rozpoznać starego słonia. U słoni afrykańskich ciosy hodowane są zarówno przez samce jak i samice. U słoni azjatyckich ciosy niewielkich stosunkowo rozmiarów występują u większości samców, u samic są rzadko spotykane. Afrykańskie słonie leśne mają jeszcze mniejsze ciosy niż słoń indyjski.
6.Słonie afrykańskie są większe od słoni azjatyckich.
Długość ciała słonia afrykańskiego może dochodzić do 7,5 m a waga 5-7,5 tony. W przypadku słoni azjatyckich długość nie przekracza 6,5 m a waga dochodzi do 5 ton. Słoń indyjski ma również dużo mniejsze uszy niż słoń afrykański.
7.Wielkość uszu słonia afrykańskiego wynosi 1,5 m.
Uszy słonia afrykańskiego służą mu do termoregulacji. Słoń azjatycki chroni się przed słońcem w zacienionych lasach.
8.Słoń biega szybciej niż człowiek.
Jego prędkość w marszu wynosi 8-9 km/h i wytrzymuje takie tempo bez odpoczynku przez wiele godzin. Wędrujące stado może pokonać odległość do 80 km dziennie.
9.Trąba słonia jest bardzo chwytna i silna.
Służy do oddychania, wąchania, zbierania pożywienia, picia, zrywania gałęzi z wyższych partii drzew a także do kąpieli. Przy pomocy węchu słonie mogą określić miejsce pobytu nawet 30 nieobecnych członków stada.
10.Słonie słyszą z odległości nawet 20 km.
Wiesz już wszystko o słoniach?  Rozwiąż quiz.
Słonie
Znaleźliśmy 26 ciekawostek na temat słoni

Przeczytaj również

Ciekawostki o flamingach Ciekawostki o Salamandrze plamistej Ciekawostki o rybach Ciekawostki o lemurach Ciekawostki o Lisie rudym

Rozerwij się trochę!

Lubisz quizy? My lubimy, dlatego wraz z portalem FunQuiz.pl zapraszamy do łączenia przyjemnego z pożytecznym.

Quizy o zwierzętach Quizy z wiedzy ogólnej Quiz o słoniach