Zwierzęta

Ciekawostki o szakalu złocistym

Znaleźliśmy 14 ciekawostek na temat szakala złocistego

Drapieżny ssak z rodzaju wilków

Pojawienie się w Polsce szakala złocistego jest doskonałym przykładem postępujących zmian klimatycznych na kuli ziemskiej. Zmieniające się warunki umożliwiają osiedlanie się nowych gatunków na terenach, na których dotychczas nie występowały. Wędrują, szukając dogodniejszych warunków do życia. Tak też zawędrował do naszego kraju mieszkający dotychczas na Bliskim Wschodzie oraz w rejonie Bałkanów - szakal złocisty, co oznacza, że zyskaliśmy nowego drapieżnika.
1
Szakal złocisty jest gatunkiem drapieżnika należącego do rodzaju wilków, największym przedstawicielem szakali i jedynym, który występuje poza Afryką.
Jest gatunkiem rodzimym terenów od Bałkanów po Indochiny, obejmując Bliski Wschód. Największą populację tych drapieżników można spotkać w południowej części Azji oraz w południowej i wschodniej części Europy. W Polsce pojedyncze osobniki zaobserwowano i sfotografowano wiosną 2015 roku w dolinie Biebrzy i w pobliżu Białej Podlaskiej.
2
Szakal złocisty ma szorstkie futro o złotym umaszczeniu.
Futro jest stosunkowo krótkie, o wiele krótsze, niż u wilków. Kolor sierści zmienia odcień im bardziej schodzi w dół, a na łapach przechodzi najczęściej w ciemniejsze odcienie brązu. Głowa natomiast ma kolor szary ze złocistym nalotem.
3
Przeciętna długość ciała szakala złocistego wynosi 70-105 cm, a długość ogona około 25 cm.
Wysokość ciała w kłębie to 38-50 cm, a waga ciała samców waha się od 7-15 kg i jest przeciętnie 15% większa od wagi samic. Szakal złocisty przypomina wyglądem wilka, głównie ze względu na kształt czaszki, który bardziej zbliżony jest do wilka szarego lub kojota niż innych szakali.
4
Na wolności szakale złociste dożywają 7-9 lat.
W niewoli żyją dłużej, bo nawet 16 lat.
5
Szakale złociste należą do zwierząt monogamicznych.
Dobierają się w pary raz, na całe życie.
6
Żyją w grupach rodzinnych.
Obok pary rodziców i ich potomstwa, żyje obok kilka dorosłych osobników, starszych synów, córek lub osobników zaadoptowanych, tzw. asystentów.
7
Charakterystyczną cechą tych zwierząt jest terytorializm i przywiązanie do danego terenu.
Szakale złociste oznaczają zajmowany przez siebie obszar wydzielinami z gruczołów okołoodbytowych. Robią to zarówno samce jak i samice. W razie potrzeby obie płci bronią granic własnego terytorium.
8
Ciąża u szakali złocistych, tak jak u psów, trwa 63 dni.
Poród następuje w wykopanej norze, pod wykrotami lub w jakichś jaskiniach. Na świat przychodzi 2-4 szczeniąt o wadze 200-400 gramów. Młode po urodzeniu są ślepe, oczy otwierają im się dopiero po 10-14 dniach. Matka karmi je przez trzy miesiące, a później przechodzą na pokarm stały.
9
Szakal złocisty jest wszystkożerny.
Żywi się małymi ssakami, ptakami, rybami, jajami, a także owocami, jagodami czy trawami. Sporą część ich diety stanowi padlina.
10
Szakale złociste można spotkać na wysypiskach śmieci, gdzie szukają pożywienia.
Coraz częściej podchodzą pod siedziby ludzkie, raz, w celu penetrowania śmietników, dwa, w celu pożywienia się drobnym inwentarzem. Ostatnio widziano szakale złociste na warszawskich Bielanach i w Wawrze.
11
Populacja szakali złocistych w Polsce systematycznie rośnie.
Duży wpływ na ich ekspansję na północ miało wytrzebienie populacji wilka w XX wieku, który jest naturalnym wrogiem szakala. a także znaczne przerzedzanie lasów i konieczność poszukiwania nowych terenów łowieckich.
12
Ponieważ populacja szakali złocistych w Polsce rośnie, nasi rolnicy zaczęli odnotowywać liczne ataki na zwierzęta gospodarskie.
Rolnicy szacują, że obecnie szakale mogą powodować większe straty niż ataki watah wilków.
13
W Polsce od 1 sierpnia 2019 roku można polować na szakala złocistego.
Myśliwi w sezonie będą mogli odłowić 1270 sztuk tej zwierzyny.
14
Szakale złociste stronią od ludzi, ale osaczone lub polujące w watasze, mogą być agresywne.
W Gryfinie miało miejsce wtargnięcie szakala przez otwarte drzwi do budynku szkoły. Sprzątaczka, która zauważyła zwierzę, zamknęła je w pomieszczeniu, wezwała łowczego, który szakala odłowił. Z relacji pani sprzątającej wynikało, że szakal był agresywny.

Najnowsze tematy

Ciekawostki o Robercie Oppenheimerze
Był wybitnym naukowcem, który całe życie poświęcił fizyce teoretycznej. Nazywany jest "ojcem bomby atomowej", choć był jedną z wielu osób pracujących ...
Ciekawostki o Homerze
Najstarszy znany z imienia poeta uważany za ojca poezji epickiej. Żaden grecki poeta nie przsewyższył go sławą.  Na jego cześć wznoszono świątynie a w ...
Ciekawostki o stanie Kolorado
Kolorado to jeden z większych amerykańskich stanów, którego granice wyznacza długość i szerokość geograficzna. Stan ten słynie z urozmaiconego krajobr ...
Ciekawostki o kojocie preriowym
Kojot to nieodzowna postać w mitologii rdzennej ludności Ameryki Północnej, a także większości filmów o tematyce ranczersko-kowbojskiej z Dzikiego Zac ...
Ciekawostki o Troi
Troja to słynne starożytne miasto, które znane jest przede wszystkim dzięki wojnie opisanej przez Homera.  Na jego obszarze istniało wiele osad, które ...
Ciekawostki o obrazie "Krzyk"
"Krzyk" to najsłynniejsze dzieło Edvarda Muncha i jeden z najbardziej rozpoznawalnych obrazów w całej sztuce. Mówi się o nim, że reprezentuje powszech ...
Ciekawostki o Krakatau
Wulkan Krakatau znany jest jako jeden z najbardziej śmiercionośnych we współczesnej historii. Erupcja z 1883 roku uważana jest za drugą, najpoważniejs ...
Ciekawostki o Hypatii z Aleksandrii
Żyła na przełomie IV i V wieku. Uosabiała ideał antycznego naukowca. Matematyczka i doskonale wykształcona filozofka. Zajmowała się algebrą, geometrią ...

Podobne tematy

Ciekawostki o wilkach
Wilki zawsze były obecne w ludzkiej kulturze, najczęściej w negatywnym kontekście a jednocześnie fascynowała ich niezależność, siła i wytrwałość. Daw ...
Ciekawostki o norce amerykańskiej
Norka amerykańska jest gatunkiem powszechnie występującym w Ameryce Północnej, gdzie żyje w stanie dzikim. Do Europy została introdukowana w latach 50 ...
Ciekawostki o gepardach
Gepardy są zwierzętami sawanny, rozległych terenów Afryki, Półwyspu Arabskiego i Indii. Ich populacja wciąż maleje co związane jest z niszczeniem ich ...
Ciekawostki o niedźwiedziu syryjskim
Niedźwiedź syryjski (Ursus arctos syriacus) jest najmniejszym z niedźwiedzi brunatnych. Żyje na wyżynnych terenach Bliskiego Wschodu, ale jego populac ...
Ciekawostki o lisach
Lisy symbolizują przebiegłość i spryt. Pojawiaja się w bajkach, przysłowiach i podaniach. Ze względu na ich piękne futra muszą cierpieć niewyobrażalne ...
Ciekawostki o niedźwiedziach
Niedźwiedzie należą do rodziny Ursidae. Ich rozmiary wahają się znacznie w zależności od gatunku. Wystepuja w Ameryce Północnej i Południowej, Europie ...
Ciekawostki o tygrysach
Ten jeden z największych drapieżników lądowych jest zwinnym, dobrze skaczącym i świetnie pływającym, samotnie polującym osobnikiem. Zawsze budził groz ...
Ciekawostki o Puchaczu
Puchacz to największa sowa na świecie, zdolna polować nawet na średniej wielkości ssaki. Niestety pomimo swoich gabarytów oraz okazałych szponów należ ...

Powiązane artykuły