Zwierzęta

Ciekawostki o koalach

Znaleźliśmy 16 ciekawostek na temat koali

Nie mają nic wspólnego z misiami

Koale to bardzo charakterystyczne zwierzęta występujące tylko i wyłącznie w Australii. Znane są ze swojego spokojnego temperamentu. Żyją spokojnie w koronach drzew gdzie chronione są przed niebezpieczeństwem ze strony drapieżników. Zagrożone wyginięciem potrzebują naszej pomocy. Ostatnim wielkim zagrożeniem dla tego gatunku były olbrzymie pożary jakie nawiedziły Australię na początku 2020 roku.
1
Koala australijski to jedyny obecnie żyjący przedstawiciel rodziny koalowatych.
Wbrew powszechnemu przekonaniu nie są one w żaden sposób spokrewnione z niedźwiedziami, może poza tym że są ssakami.
2
Zamieszkują tereny wschodniej Australii i południowe obszary prowincji Wiktoria.
Obszar ich występowania to jedynie 1 mln km2. W wielu rejonach kontynentu zostały wytępione i reintrodukowane w drugiej połowie XX wieku.
3
Żyją w otwartych lasach klimatu tropikalnego i umiarkowanego.
W gorętszych obszarach zamieszkują tereny w pobliżu rzek i potoków, do których kierują się w trakcie ekstremalnych upałów i suszy.
4
Koale to średniej wielkości ssaki o krępej budowie ciała i dużych głowach.
Dorosłe osobniki osiągają rozmiary od 60 do 85 centymetrów i wagę od 4 do 15 kg. Czyni je to jednymi z największych torbaczy żyjących na drzewach.
5
Samce są o około 50% większe od samic.
Poza rozmiarami ciała samca od samicy można odróżnić po bardziej zaokrąglonym nosie.
6
Ich mózgi są bardzo małe i słabo rozwinięte.
Spośród wszystkich ssaków, mózgi koali są jednymi z najmniejszych w stosunku do masy ciała . Dodatkowo ich kora mózgowa nie jest mocno pofałdowana oraz wypełnia tylko 61% powierzchni czaszki.
7
Są roślinożercami a ich ulubionym pożywieniem jest eukaliptus.
Mogą trawić jedynie liście wybranych gatunków roślin. Większość ich diety stanowią liście eukaliptusa jednak jedzą również akacje, cyprzyk i kilka innych australijskich roślin. W przypadku eukaliptusa są dość wybredne bo spośród dostępnych 600 gatunków tej rośliny wybierają około 30. Zjadają około 400 gramów liści na dobę, zwykle w sześciu oddzielnych posiłkach.
8
Śpią nawet do 20 godzin na dobę.
Jest to spowodowane ich dietą, która nie jest kaloryczna i zmusza koale do oszczędzania energii.
9
Koale są aktywne nocą.
Większość swojej aktywności spędzają na drzewie i pożywiają się w tym czasie. Często zdarza się tak, że koala śpi i odżywia się na jednym drzewie przez całą dobę.
10
Aby się wychłodzić w upalne dni, koale schodzą na niższe partie drzew i przyciskają swój brzuch do konarów.
Podczas zimnych, mokrych okresów zwijają się w ciasną kulkę, aby oszczędzać energię.
11
Koale żyją w niewielkich grupach złożonych z samca i kilku samic lub w niektórych przypadkach – samotnie.
Ich populacje podzielone są na “mieszkańców” i “gości”. Ci pierwsi zamieszkują dany obszar na stałe, są najczęściej dominującymi osobnikami. Goście zwykle przebywają w grupie koali jakiś czas i przemieszczają się dalej.
12
Pomimo tworzenia niewielkich struktur społecznych koale są samotnikami.
Na interakcje społecznie poświęcają nie więcej niż 15 minut dzienne.
13
Choć samice koali często oznaczają swój okres płodności za pomocą mowy ciała, samce nie zawsze są w stanie to zauważyć i zdarza się, że pokrywają niepłodne samice.
To samce inicjują kopulację, czasem nawet siłą gdyż są dużo większe od samic. Samica może stawiać opór i wydawać głośne odgłosy, które sprowadzą w pobliże innych samców. Wtedy przed kopulacją samiec musi odpędzić rywali a w czasie walk samica jest w stanie wybrać dominującego samca. Ostatecznie i tak podporządkowuje się dominującemu lub najlepiej znanemu przedstawicielowi płci przeciwnej.
14
Okres godowy tych zwierząt trwa od października do maja.
Po ciąży, która trwa 33 do 35 dni rodzi się jedno ślepe i nieowłosione młode (w bardzo rzadkich przypadkach na świat przychodzi dwoje młodych).
15
Młode koale dorastają w torbie matki przez okres 6 miesięcy.
Przez pierwsze 5 miesięcy odżywiają się mlekiem matki a po tym okresie pożywiają się częściowo przetrawionym przez matkę pokarmem z jej jelita.
16
Koala jest objęty całkowitą ochroną, gdyż jest uznawany za gatunek narażony na wyginięcie.
Ochrona tych zwierząt została wprowadzona w 1927 roku. Czynnikiem najbardziej zagrażającym koalom jest panująca susza.

Najnowsze tematy

Ciekawostki o Elbrusie
Elbrus jest starym stratowulkanem o niemal symetrycznej budowie. Uznaje się go za uśpiony, gdyż od około dwóch tysięcy lat nie odnotowano jego erupcji ...
Ciekawostki o Cotopaxi
Cotopaxi to jeden z najwyższych czynnych wulkanów. Jest stratowulkanem o niemalże idealnym stożku, który dla rdzennej andyjskiej ludności był zawsze p ...
Ciekawostki o Atakamie
Pustynia Atakama w Chile jest ogromną przestrzenią o marsjańskim krajobrazie. Jest najbardziej suchą niepolarną pustynią na świecie i drugą pod względ ...
Ciekawostki o Montanie
Mottem tego jednego z największych stanów jest "złoto i srebro", ale w przypadku Montany znaczy to znacznie więcej. Oprócz bogatych złóż  mineralnych, ...
Ciekawostki o Marku Grechucie
Marek Grechuta był jedną z największych indywidualności. Był prawdziwym artystą o wielu talentach: piosenkarza, poety, kompozytora, malarza, architekt ...
Ciekawostki o Saharze
Nazwa pustyni wywodzi się z języka arabskiego, gdzie słowo ṣaḥārā oznacza pustynie (rodzaj żeński w liczbie mnogiej). Przynajmniej przez kilka tysięcy ...
Ciekawostki o grzybach
Grzyby występują na całym świecie i rosną w szerokim zakresie siedlisk. Można je spotkać w ekstremalnych środowiskach, takich jak pustynie lub obszary ...
Ciekawostki o oryksie arabskim
Piękne białe antylopy o szlachetnej głowie i pięknych oczach z długimi lekko zakrzywionymi rogami. Znakomicie przystosowane do życia na pustyni w wyso ...

Podobne tematy

Gympie-gympie - najbardziej parząca roślina na świecie
Dendrocindre moroides, to powszechnie znane w Australii stinging tree, stinging bush lub gympie gympie. Nazwa rodzajowa Dendrocindre wywodzi się z gre ...
Ciekawostki o kangurach
Są symbolem Australii, pojawiają się często na znaczkach pocztowych czy w logotypach lokalnych firm. Bardzo dbają o swoje potomstwo oraz członków stad ...
Ciekawostki o wombacie tasmańskim
Wombat to roślinożerny ssak występujący naturalnie w południowo-wschodniej Australii. Jest jedynym torbaczem, którego zęby stale rosną, a jego odchody ...
Ciekawostki o kuokach
Kuoki słyną ze swojego uśmiechu. Te małe torbacze zamieszkujące Australię stały się swego rodzaju światowym fenomenem. Od 2010 roku rzesze turystów po ...
Ciekawostki o dziobaku australijskim
Dziobak australijski jest przedstawicielem stekowców, będących brakującym ogniwem ewolucji pomiędzy gadami a ssakami. Jest gatunkiem endemicznym, żyją ...
Ciekawostki o Diable tasmańskim
Kiedyś zamieszkiwały kontynent Australijski lecz z niewyjaśnionych przyczyn zniknęły stamtąd około trzech tysięcy lat temu. Dziś spotkać je można wyłą ...
Ciekawostki o Wielkiej Rafie Koralowej
Jest jednym z siedmiu cudów natury i niesamowitym tworem, w całości zbudowanym przez organizmy żywe. Ze względu na bardzo wolny stopień przyrostu kora ...
Ciekawostki o Australii
Australia od bardzo dawna była odizolowana od reszty świata. Dzięki temu zawdzięcza wyjątkową i niespotykaną nigdzie indziej faunę i florę. Jest też d ...

Powiązane artykuły