Ciekawostki o Bocianach

Bociany

Zwiastuny wiosny i szczęścia

Bociany są ptakami brodzącymi zamieszkującymi cały świat z wyjątkiem Antarktydy. Większość gatunków mieszka jednak w Afryce i w Azji. Rodzina bocianowatych obejmuje sześć rodzajów. Przedstawicielem jednego z nich- Ciconia- jest niezmiernie popularny, zwłaszcza w naszym kraju, bocian biały. Polska jest największą ostoją bociana białego na świecie. Każdego roku ptaki te pokonują ponad 10 tys kilometrów z Afryki aby u nas wychować młode. Bociany ściśle związane są z naszą tradycją i kulturą, obdarza się je w Polsce wielką sympatią.
1. Bociany charakteryzują się wieloma wspólnymi cechami.
Są to ptaki zazwyczaj duże, o długiej, giętkiej szyi składającej się z 16-20 kręgów. Posiadają lekki szkielet z bardzo dobrze rozwiniętymi komorami powietrznymi w kościach.
2.U większości gatunków w upierzeniu dominuje kolor biały i czarny.
3.Potrafią dobrze latać i szybować.
W locie, głowa, szyja i nogi są wyciągnięte.
4.Oboje bociani rodzice budują gniazdo, wspólnie wysiadują jaja i wspólnie karmią młode.
Młode bociany są gniazdownikami, po wykluciu nie są zdolne do samodzielnego życia, wymagają opieki rodziców, w związku z tym dłuższy czas spędzają w gnieździe. Pisklęta bocianów po wykluciu widzą od razu. Rodzice karmią pisklęta zrzucając złowiony pokarm na brzeg gniazda lub prosto do dzioba.
5.Długie bocianie nogi przystosowane są do brodzenia w płytkiej wodzie na grząskich i zarośniętych obszarach.
Charakterystyczne jest to, że pomimo długich nóg ptaki brodzące nie biegają ale ostrożnie stawiają kroki.
6.Najbardziej znanym przedstawicielem bocianów jest bocian biały.
Bocian biały zimuje w Afryce, wiosną migruje do Europy. Jako pierwsze przylatują samce aby zasiedlić jak najlepsze gniazda.
7.Podczas lotu bociany wykorzystują wznoszące prądy powietrzne.
W związku z tym, w drodze z Afryki do Europy nie przelatują nad Morzem Śródziemnym, gdyż nad wodą te prądy się nie tworzą.
8.Bociany są mięsożerne.
Zjadają szereg zwierząt, w tym owady, ryby, płazy, gady, małe ssaki i małe ptaki. Większość pożywienia bociany znajdują wśród niskiej roślinności i w płytkich wodach. Zdarza się, że bociany zjadają gumki recepturki myląc je z dżdżownicami, co często prowadzi do ich śmierci na skutek niedrożności przewodu pokarmowego.
9.Bocian jest ptakiem monogamicznym ale nie dobiera się w pary na całe życie.
Gniazdo, które zbudują partnerzy może im służyć przez kilka lat. Bociany budują duże gniazda, zwykle z gałęzi, na drzewach, budynkach lub specjalnie przygotowanych przez człowieka platformach. Gniazdo ma od 1 do 2 m głębokości, do 1,5 m średnicę i waży od 60- 250 kg.
10.Bociany przystępują do lęgów zazwyczaj pod koniec kwietnia. Samica bociana składa w gnieździe cztery jaja, z których po 33-34 dniach wykluwają się pisklęta.
Młode opuszczają gniazdo 58-64 dni po wykluciu ale nadal są karmione przez rodziców 7-20 dni. Dojrzałość płciową bociany osiągają zazwyczaj koło czwartego roku życia.
Bociany
Znaleźliśmy 18 ciekawostek na temat Bocianów

Przeczytaj również

Ciekawostki o jastrzębiach Ciekawostki o motylach Ciekawostki o padalcu zwyczajnym Ciekawostki o Jaszczurce zwince Ciekawostki o żmii zygzakowatej

Rozerwij się trochę!

Lubisz quizy? My lubimy, dlatego wraz z portalem FunQuiz.pl zapraszamy do łączenia przyjemnego z pożytecznym.

Quizy o zwierzętach Quizy z wiedzy ogólnej