Zwierzęta

Ciekawostki o sępicy

Znaleźliśmy 14 ciekawostek na temat sępicy

Mroczna papuga

Na tle powszechnie znanych barwnych papug, sępica jest wyjątkiem, którego mroczny wygląd może budzić grozę. Zarówno jej grafitowo czarne ubarwienie z czerwonymi elementami, jak i anatomiczne różnice w wyglądzie, w porównaniu z typową papugą, sugerują, że mamy bardziej do czynienia z ptakiem drapieżnym. A dodatkowo, nazwa, wynikająca z braku upierzenia przedniej części głowy, jasno sugeruje inny gatunek. Ale pozory zwykle mylą.
1
Sępica (Psittrichas fulgidus) należy do rodziny papug wschodnich (Psittaculidae).
Jest jedynym przedstawicielem rodzaju Psittrchas.
2
Sępice żyją w porastających wzgórza i niższe partie gór gęstych, tropikalnych lasach Nowej Gwinei, wyspie w zachodniej części Oceanu Spokojnego, w Malezji.
Są jej endemicznym gatunkiem.
3
Gatunek po raz pierwszy został opisany w 1830 roku przez Rene Lessona, francuskiego chirurga, przyrodnika, ornitologa i herpetologa.
Jednak jest on bardzo mało zbadany, jak i cały obszar jego występowania - Endemic Bird Area - obszar służący ochronie endemicznych gatunków ptaków lub gatunków o ograniczonym zasięgu.
4
Sępice są stosunkowo dużymi papugami. Są mniejsze od żako (Psittaceus erithacus), a większe od ary szafirowej (Ara glaucogularis).
Długość ciała sępic wynosi około 46 cm, a masa ciała 690-800 g.
5
W porównaniu do innych papug, sępice charakteryzują się niewielką, smukłą głową zakończoną zakrzywionym, wydłużonym dziobem.
Przednia część głowy, od dzioba aż do skroni, pozbawiona jest upierzenia. Pozostała część głowy pokryta jest drobnymi szczeciniastymi piórami. Przypomina to niektóre gatunki sępów, u których głowy, a nawet szyje nie są opierzone, dzięki czemu łatwiej im zadbać o higienę (zważywszy na rodzaj pożywienia).
6
Sępice mają zaokrąglone skrzydła i dość krótki, zbliżony kształtem do kwadratu ogon.
Ich ubarwienie jest ciemne, najczęściej gafitowo-czarne z czerwonymi elementami. Czerwień występuje na brzuchu, fragmentach skrzydeł i u samców, w postaci niewielkich plamek na skroniach. Samice mają czarne głowy. Ogony sępic są czarne.
7
Sępice gniazują w dziuplach dużych drzew.
Najprawdopodobniej znoszą dwa jaja, które wysiadywane są przez 27-31 dni. Wysiadującą jaja samicę karmi samiec. Pisklęta pokryte są żółto-białym puchem. Czas od zniesienia jaja do opierzenia się młodych wynosi 76 dni.
8
Papugi najczęściej spotykane są w parach lub grupach, liczących do 20 osobników.
Przesiadują na wierzchołkach drzew lub przemieszczają się między nimi.
9
Choć wygląd sępic, przypominający ptaka drapieżnego sugerowałby, że są one mięsożerne, w rzeczywistości są wyspecjalizowanymi roślinożercami.
Żywią się kilkoma wybranymi gatunkami fig, zjadają też inne miękkie owoce, jak mango czy pandany. Czasami zjadają też pąki kwiatowe, kwiaty i nektar szczudli (rodzaj wieloletnich pnączy z rodziny pandanowatych).
10
Sępice wykazują bardzo niewielkie zapotrzebowanie na białko, o czym świadczy budowa ich przewodu pokarmowego i przebieg procesu trawienia.
W ciagu doby zjadają taką ilość owocowego pokarmu, która odpowiada 1/4 masy ciała papugi.
11
Ptaki te posiadają nietypowy głos i wydają specyficzne dźwięki.
Z oddali można usłyszeć przerażające warczenie i chrapliwe odgłosy. Wydawane przez nie dźwięki w połączeniu z mrocznym wyglądem powodują, że czasami sępice określane są mianem "Papuga Draculi".
12
Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody uznaje sępice za gatunek narażony na wyginięcie od 1994 roku i dlatego zostały wpisane na Czerwoną Listę Zagrożonych Gatunków.
Głównym zagrożeniem dla nich jest kłusownictwo - odławianie ich dla piór zdobiących, między innymi, rytualne nakrycia głowy. Kurczą się też naturalne siedliska tych papug, choć figowce raczej nie podlegają wycince.
13
Sępice są pożądanym gatunkiem hodowlanym.
Rozmnażane są w hodowlach, ale też pozyskuje się pisklęta ze środowisk naturalnych, niszcząc przy tym drzewo z dziuplą, w którym znajdowało się gniazdo.
14
Wywóz piór sępicy z wyspy jest niezgodny z prawem.

Najnowsze tematy

Ciekawostki o Elbrusie
Elbrus jest starym stratowulkanem o niemal symetrycznej budowie. Uznaje się go za uśpiony, gdyż od około dwóch tysięcy lat nie odnotowano jego erupcji ...
Ciekawostki o Cotopaxi
Cotopaxi to jeden z najwyższych czynnych wulkanów. Jest stratowulkanem o niemalże idealnym stożku, który dla rdzennej andyjskiej ludności był zawsze p ...
Ciekawostki o Atakamie
Pustynia Atakama w Chile jest ogromną przestrzenią o marsjańskim krajobrazie. Jest najbardziej suchą niepolarną pustynią na świecie i drugą pod względ ...
Ciekawostki o Montanie
Mottem tego jednego z największych stanów jest "złoto i srebro", ale w przypadku Montany znaczy to znacznie więcej. Oprócz bogatych złóż  mineralnych, ...
Ciekawostki o Marku Grechucie
Marek Grechuta był jedną z największych indywidualności. Był prawdziwym artystą o wielu talentach: piosenkarza, poety, kompozytora, malarza, architekt ...
Ciekawostki o Saharze
Nazwa pustyni wywodzi się z języka arabskiego, gdzie słowo ṣaḥārā oznacza pustynie (rodzaj żeński w liczbie mnogiej). Przynajmniej przez kilka tysięcy ...
Ciekawostki o grzybach
Grzyby występują na całym świecie i rosną w szerokim zakresie siedlisk. Można je spotkać w ekstremalnych środowiskach, takich jak pustynie lub obszary ...
Ciekawostki o oryksie arabskim
Piękne białe antylopy o szlachetnej głowie i pięknych oczach z długimi lekko zakrzywionymi rogami. Znakomicie przystosowane do życia na pustyni w wyso ...

Podobne tematy

Ciekawostki o modroarze hiacyntowej
Niezwykle piękna, ceniona przez hodowców na całym świecie. Występuje na terenach Ameryki Południowej, w Brazylii, Paragwaju, Boliwii, ale najliczniejs ...
Ciekawostki o papugach
Ze względu na swoje łagodne usposobienie i wyjątkowy intelekt papugi często wybierane są na zwierzęta domowe. Pierwsze wzmianki o posiadaniu papug prz ...
Ciekawostki o albatrosach
Albatrosy należą do grupy największych pod względem rozpiętości skrzydeł ptaków. Są niezmordowane w locie, pokonują setki kilometrów od jednego brzegu ...
Ciekawostki o Kondorze wielkim
Te majestatyczne i ogromne ptaki można zaobserwować, gdy wznoszą się nad rozległym pasmem Andów w poszukiwaniu padliny. Podczas swojego lotu praktyczn ...
Ciekawostki o Gawronie zwyczajnym
Pomimo niechlubnej historii relacji człowieka z gawronami, ptaki te nadal zachowały towarzyski charakter i nie obawiają się człowieka. Odpowiednio dok ...
Ciekawostki o cudowronkach
O tych niezwykłych ptakach mówiono już w XVI wieku. Zachwycali się nimi europejscy żeglarze i kupcy, którym jako pierwszym tubylcy pokazali niezwykle ...
Ciekawostki o Jerzyku zwyczajnym
Jerzyk zwyczajny to średniej wielkości migrujący ptak, który większość swojego życia spędza w powietrzu. Choć nie jest gatunkiem blisko spokrewnionym ...
Ciekawostki o sowach
Sowy zawsze budziły w ludziach strach. Był on przyczyną prześladowania i tępienia, mało kto dostrzegał znaczenie sów w przyrodzie i ich naturalne p ...

Powiązane artykuły