Zwierzęta

Ciekawostki o Gawronie zwyczajnym

Znaleźliśmy 16 ciekawostek na temat Gawrona zwyczajnego

Corvus frugilegus

Pomimo niechlubnej historii relacji człowieka z gawronami, ptaki te nadal zachowały towarzyski charakter i nie obawiają się człowieka. Odpowiednio dokarmiane aklimatyzują się jeszcze bardziej i mogą zbliżać się do ludzi na naprawdę niewielkie odległości. Są bardzo inteligentne, potrafią rozwiązywać zagadki, używać i modyfikować narzędzia, a w przypadku napotkania większych problemów współpracować między sobą.

W przeszłości rolnicy oskarżali te ptaki o niszczenie ich upraw i podejmowali wysiłki, aby je wypędzić lub zabić. Władcy wydawali nawet dekrety nakazujące tępienie zarówno gawronów jak i innych krukowatych.

1
Gawron należy do rodziny krukowatych.
Wyróżniamy dwa podgatunki gawrona: gawron zwyczajny, który występuje u nas i gawron syberyjski zamieszkujący wschodnią Azję. Rodzina krukowatych obejmuje 133 gatunki żyjące na wszystkich kontynentach za wyjątkiem Antarktydy.
2
Zamieszkuje Europę, środkową i południową Rosję.
Zimuje na południu Europy w Iraku i Egipcie. Podgatunek syberyjski zajmuje tereny wschodniej Azji a zimuje w południowo-wschodnich Chinach i na Tajwanie.
3
Najlepiej czują się na zadrzewionych terenach choć świetnie zaadaptowały się również do warunków miejskich.
Zamieszkują w parkach, zagajnikach na łąkach. W miastach chętnie siadają na wysokich budynkach a w sezonie lęgowym nawet na nich gniazdują.
4
Są to średniej wielkości ptaki, długość ciała dorosłych osobników wynosi 44 do 46 cm.
Rozpiętość skrzydeł gawronów to 81 do 99 cm a waga od 280 do 340 g. Samce i samice gawronów mają podobne rozmiary.
5
Ciało gawronów pokryte jest czarnymi piórami, które w świetle słonecznym opalizują na niebiesko lub niebiesko-purpurowo.
Nogi mają kolor czarny, dziób czarno-szary a tęczówka ciemnobrązowa. Dorosłe osobniki tracą pióra u nasady dzioba pozostawiając nieosłoniętą skórę.
6
Młode są czarne z lekkim zielonkawym połyskiem, z wyjątkiem tylnej części szyi, grzbietu i podogonia, które są brązowo-czarne.
Przypominają młode wrony, gdyż pasek piór przy nasadzie dzioba nie zdążył im się jeszcze wytrzeć. Młode tracą pokrywę piór z nasady dzioba w szóstym miesiącu życia.
7
Gawrony są wszystkożerne, badania wskazują że 60% ich diety stanowi pokarm roślinny.
Pokarm roślinny to głównie zboża, korzenie, ziemniaki, owoce i nasiona. Pokarm zwierzęcy stanowią głównie dżdżownice i larwy owadów, choć gawrony mogą również polować na małe ssaki, ptaki oraz jaja. Żerowanie odbywa się głównie na ziemi, gdzie ptaki spacerują, a czasem podskakują i sondują glebę wbijając w nią swoje masywne dzioby.
8
W sytuacji braku odpowiedniej ilości pokarmu gawrony odżywiają się również padliną.
9
Podobnie jak większość krukowatych, gawrony cechuje wysoka jak na zwierzęta inteligencja.
Są w stanie wykorzystywać znalezione przedmioty jako narzędzia. Gdy zadanie wymaga większego wysiłku, gawrony potrafią współpracować w grupie.
10
Samce i samice łączą się w pary na całe życie, a pary pozostają razem formując stada.
Wieczorem ptaki często gromadzą się a następnie przeniosą na wybrane przez siebie wspólne miejsce grzędowania. Stada zwiększają swoją liczebność jesienią, kiedy to różne grupy łączą się. W towarzystwie gawronów można wtedy spotkać również kawki.
11
Okres lęgowy gawronów trwa od marca do kwietnia. W zdecydowanej większości przypadków gniazdują w grupach.
Gniazda zwykle budowane są na szczytach dużych, rozłożystych drzew a na terenach zurbanizowanych również na budynkach. Na jednym drzewie może znaleźć się od kilku do nawet kilkudziesięciu gniazd. Zbudowane są z gałązek i patyków zespolonych błotem i gliną a wyściełane wszelkimi dostępnymi miękkimi materiałami - trawą, włosami, sierścią.
12
Samica składa w lęgu od 4 do 5 jaj.
Średni rozmiar jaja to 40 x 29 mm i mają kolor zielonkawo niebieski z brązowym i żółtym nakrapianiem o marmurkowej fakturze. Wysiadywanie rozpoczyna się od momentu złożenia pierwszego jaja i trwa 18 do 19 dni.
13
Młode pozostają w gnieździe przez 4 do 5 tygodni.
W tym czasie są karmione przez oboje rodziców.
14
Średnia długość życia gawronów na wolności to sześć lat.
Rekordzista pośród tych ptaków osiągnął wiek 23 lat i 9 miesięcy.
15
Populacja gawrona w Europie szacowana jest na 16,3 do 28,4 mln sztuk.
Liczebność populacji polskiej 366 do 444 tysięcy sztuk, przy czym ich populacja w latach 2007 - 2018 zmniejszyła się aż o 41%.
16
Nie jest gatunkiem zagrożonym.
Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody klasyfikuje gawrona zwyczajnego  jako gatunek najmniejszej troski (least concern). W Polsce ptaki te są objęte ścisłą ochroną gatunkową na obszarach administracyjnych miast a poza nimi częściową ochroną gatunkową. W 2020 roku na Czerwonej liście ptaków Polski sklasyfikowano je jako gatunek narażony.

Najnowsze tematy

Ciekawostki o stanie Kolorado
Kolorado to jeden z większych amerykańskich stanów, którego granice wyznacza długość i szerokość geograficzna. Stan ten słynie z urozmaiconego krajobr ...
Ciekawostki o kojocie preriowym
Kojot to nieodzowna postać w mitologii rdzennej ludności Ameryki Północnej, a także większości filmów o tematyce ranczersko-kowbojskiej z Dzikiego Zac ...
Ciekawostki o Troi
Troja to słynne starożytne miasto, które znane jest przede wszystkim dzięki wojnie opisanej przez Homera.  Na jego obszarze istniało wiele osad, które ...
Ciekawostki o obrazie "Krzyk"
"Krzyk" to najsłynniejsze dzieło Edvarda Muncha i jeden z najbardziej rozpoznawalnych obrazów w całej sztuce. Mówi się o nim, że reprezentuje powszech ...
Ciekawostki o Krakatau
Wulkan Krakatau znany jest jako jeden z najbardziej śmiercionośnych we współczesnej historii. Erupcja z 1883 roku uważana jest za drugą, najpoważniejs ...
Ciekawostki o Hypatii z Aleksandrii
Żyła na przełomie IV i V wieku. Uosabiała ideał antycznego naukowca. Matematyczka i doskonale wykształcona filozofka. Zajmowała się algebrą, geometrią ...
Ciekawostki o Baruchu Spinozie
Baruch Spinoza był siedemnastowiecznym filozofem pochodzenia portugalsko-żydowskiego. Urodził się w Amsterdamie, wychowywał się w tradycji judaistyczn ...
Ciekawostki o Antonim Cierplikowskim
Świat znał Antoniego Cierplikowskiego jako Antoine'a. Jego salony fryzjerskie  we Francji, Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Kanadzie, Japonii ...

Podobne tematy

Ciekawostki o wronach
Wrony podobnie jak kruki funkcjonują w ludzkiej kulturze od tysięcy lat. W przeciwieństwie do kruków zasiedliły ludzkie osady dużo później i nie były ...
Ciekawostki o Jaskółce dymówce
Jest jednym z najliczniejszych ptaków lęgowych Polski, dużo bardziej powszechnym niż jaskółka oknówka. W przeciwieństwie do oknówek, dymówki budują sw ...
Ciekawostki o Bieliku zwyczajnym
Jest jednym z największych ptaków drapieżnych na świecie i największym ptakiem Polski. Rozpowszechniony szeroko w Eurazji, bytuje w skrajnych warunka ...
Ciekawostki o modroarze hiacyntowej
Niezwykle piękna, ceniona przez hodowców na całym świecie. Występuje na terenach Ameryki Południowej, w Brazylii, Paragwaju, Boliwii, ale najliczniejs ...
Ciekawostki o krukach
Zwierzęta te towarzyszą ludzkości od wieków. Pojawiały się w mitologii starożytnej, gdzie czasem traktowano je jak istoty boskie. W późniejszych okres ...
Ciekawostki o trzewikodziobie
Trzewikodziób to duży afrykański ptak żyjący na mokradłach, z dala od siedzib ludzkich. Jego charakterystyczny duży, masywny dziób przypominający drew ...
Ciekawostki o pingwinach
Pingwiny są gatunkami morskimi zamieszkującymi zimne morza półkuli południowej. Najliczniej występują wokół Antarktydy i u wybrzeży Ameryki Południowe ...
Ciekawostki o flamingach
Najpopularniejszym spośród flamingów jest flaming karmazynowy zamieszkujący Amerykę Środkową. Nie jest to jednak jedyny obszar ich występowania, zami ...

Powiązane artykuły