Ciekawostki o albatrosach

Albatrosy
Znaleźliśmy 17 ciekawostek na temat albatrosów

Mistrzowie szybowania

Albatrosy należą do grupy największych pod względem rozpiętości skrzydeł ptaków. Są niezmordowane w locie, pokonują setki kilometrów od jednego brzegu oceanu do drugiego, szybując. Potrafią miesiącami, a nawet latami nie odwiedzać lądu. Są długowieczne i wierne partnerowi. Zamieszkują najbardziej wietrzne rejony świata, można je spotkać na prawie wszystkich oceanach świata.

1
Albatrosy należą do rodziny dużych ptaków morskich - albatrosowatych (Diomedeidae), do rzędu rurkonosych.
Rurkonose posiadają charakterystyczne cechy:
  • duży dziób z rurkowatymi nozdrzami, przez które wydalany jest nadmiar soli,
  • jako jedyne ptaki neognatyczne (ruchome podniebienie i częściowa redukcja niektórych kości) maja dobry węch,
  • wydzielają substancję o zapachu piżma,
  • trzy przednie palce spięte są błoną pławną,
  • ich lot nad wodami ma charakter szybowcowy, nad lądem lot aktywny i krótki.
2
Albatrosy większą część życia spędzają nad oceanami i otwartymi morzami.
Występują nad Oceanem Południowym (Ocean Antarktyczny, Południowy Ocean Lodowaty), południową częścią oceanów Atlantyckiego i Indyjskiego oraz nad północną i południową częścią Oceanu Spokojnego. W przeszłości albatrosy zamieszkiwały też Bermudy, o czym świadczą odnalezione tam skamieniałości.
3
W rodzinie albatrosowatych wyróżnia się cztery rodzaje: Phoebastria, Diomedea, Phoebetria i Thalassarche.
  • Do rodzaju Phoebastria należą następujące gatunki : albatros ciemnolicy, czarnonogi, galapagoski i krótkosterny.
  • Do rodzaju Diomedea: albatros królewski i albatros wędrowny.
  • Do rodzaju Phoebetria: albatros brunatny i ciemnogłowy.
  • Do rodzaju Thalassarche: albatros żółtodzioby, szarogłowy, czarnobrewy, białoczelny, szarodzioby, siwogłowy i szarogrzbiety.
4
Albatrosy mają krępe ciało o długości 71-135 cm.
Posiadają masywny dziób, który jest haczykowato zakończony oraz długie ale stosunkowo wąskie skrzydła.
5
Ptaki te zazwyczaj ubarwione są na biało z domieszką koloru czarnego lub brązowego.
Jedynie albatrosy z rodzaju Phoebetria są ubarwione jednolicie ciemno.
6
Jak informuje "Journal of Thermal Biology" ostatnie badania nad dronami w nieoczekiwany sposób wyjaśniły zagadkę ubarwienia skrzydeł albatrosów.
Skrzydła albatrosów są białe od spodu, a czarne z wierzchu (np. albatros wędrowny). Przypuszczano, że dwubarwność jest kamuflażem (lecącego ptaka gorzej widać zarówno z dołu, jak i z góry). Tymczasem naukowcy z New Mexico State University odkryli, że dwukolorowe skrzydła mają większą siłę nośną i stawiają mniejszy opór aerodynamiczny. Czarna, górna powierzchnia skutecznie absorbuje światło słoneczne, nagrzewa się do temperatury o 10 stopni C wyższej niż dolna. Dzięki temu ciśnienie powietrza na górnej powierzchni skrzydła obniża się, co zmniejsza opór aerodynamiczny i zwiększa siłę nośną. Ten odkryty efekt naukowcy zamierzaja wykorzystać przy konstrukcji dronów stosowanych na morzu.
7
Albatrosy są znakomitymi szybownikami.
Dzięki swym długim, wąskim skrzydłom, przy odpowiednim wietrze, godzinami mogą się utrzymywać w powietrzu. Okresy bezwietrzne spędzaja na powierzchni wody, gdyż są równie znakomitymi pływakami. Podczas szybowania blokują rozpostarte skrzydła, łapią pod nie wiatr i wzbijają się wysoko, a potem lotem ślizgowym płyną nad oceanem.
8
Dorosły albatros potrafi przelecieć 15 tys. km, by przynieść pokarm swojemu pisklęciu.
Oblecenie oceanu dookoła nie jest dla tego ptaka wielkim wyczynem. Pięćdziesięcioletni albatros może mieć "wylatane" co najmniej 6 mln km. Lecą z wiatrem nie uderzając skrzydłami. Te, które chcą lecieć pod wiatr, wznoszą się z prądami powietrza, ustawiają brzuch pod górę na nawietrzną, po czym płyną w dół. Wykorzystują siłę wiatru i siłę ciążenia i przemieszczają się bez trudu.
9
Albatros wędrowny (Diomedea exulans) posiada największą rozpiętość skrzydeł ze wszystkich współcześnie żyjących ptaków (251-350 cm).
Rekordowy osobnik posiadał rozpiętość 370 cm. Podobną rozpiętość skrzydeł (jednak mniejszą) posiadają kondory wielkie (260-320 cm).
10
Albatrosy żerują na otwartym oceanie, jedynie w okresie lęgowym mogą żerować na obszarze szelfu.
Żywią się głównie kałamarnicami i rybami, ale zjadają również skorupiaki i padlinę. Zjadają zdobycz z powierzchni wody lub tuż spod niej. Niekiedy nurkuja płytko pod taflę wody na 2-5 m w dół. Żerują także w portach i cieśninach, wyszukują pokarm również w ujściach ścieków i wśród odpadków rybnych wyrzucanych ze statków. Często zdarza się, że podążają za łodziami i nurkują za przynętami, co często kończy sie dla nich tragicznie, gdyż po złapaniu się na linkę haczykową mogą ulec utopieniu.