Zwierzęta

Ciekawostki o lemurach

Znaleźliśmy 18 ciekawostek na temat lemurów

Lemur - symbol Madagaskaru a także samozwańczy Król Julian XIII, bohater serii filmów "Madagaskar", postać którą pokochali wszyscy

Lemury należą do ssaków naczelnych z rodziny Lemurowatych. Są zwierzętami niezwykłymi, rozpoznawalnymi dzięki kontrastowemu ubarwieniu i ogromnym oczom. Ich nazwa wywodzi się z łaciny i oznacza "duch nocy". Są gatunkiem endemicznym, żyją w warunkach naturalnych wyłącznie na Madagaskarze. Spopularyzowane i pokochane dzięki filmom, już zawsze będą się kojarzyć z "wyginam śmiało ciało" i królem Julianem. Oto kilka informacji o ciekawym życiu tych uroczych zwierząt.
1
Lemury dość długo nie były znane ludzkości.
Dopiero w 1758 roku zostały odkryte na Madagaskarze i po raz pierwszy opisane. Do Europy trafiły w XIX wieku.
2
Istnieje około stu gatunków lemurów choć ich liczba jest cały czas dyskutowana przez badaczy.
Wokół tych zwierząt powstało wiele przesądów, niektóre gatunki uważano za przynoszące niepowodzenie inne uważano za święte.
3
Zamieszkują południowo-zachodnią część Madagaskaru.
Większość z nich żyje w koronach drzew, wyjątek stanowi lemur katta, który głównie porusza się po ziemi, na otwartych, suchych, skalnych terenach, rzadko zalesionych.
4
Należą do ssaków osiągających średnią wielkość ale są zróżnicowane pod względem wielkości.
Najmniejszy(Microcebus berthae) osiąga długość 92 mm i wagę 30 gramów, a największy żyjący(indris i sifaka) - 92 cm długości i wagę od 7 do 9 kg. Przeciętna waga wynosi 2,5- 5 kg.
5
Większość lemurów aktywna jest w nocy, jedynie lemury katta wyłącznie w ciągu dnia.
6
Lemury mają puszyste, miękkie futro, często kontrastowo ubarwione.
Charakterystyczne są u nich duże oczy, osadzone blisko siebie, skierowane do przodu. Mimo szerokiego pola widzenia lemury mają słaby wzrok. Ich oczy świecą w ciemności co może wywoływać lęk.
7
Ogony lemurów stanowią około 50% długości ciała.
Długie ogony posiadają od 13- 15 biało-czarnych pasków. Ogony służą jako kierunkowskaz podczas wędrówek a także sygnalizator zapachowy.Lemury nacierają go wydzieliną z gruczołów. Zapach ogona ma ogromne znaczenie podczas godów i walk między samcami.
8
Lemury nie mają górnych siekaczy albo są one szczątkowe.
Są roślinożerne. Jedzą liście, łodygi, nasiona, owoce, kwiaty. Mogą odżywiać się również owadami, ptasimi jajami, niektóre gatunki jedzą miód, chętnie piją wodę.
9
Posiadają podjęzyk.
Jest to sztywny fałd w dolnej części języka.
10
Zmysłem szczególnie dobrze rozwinięty u lemurów jest węch.
Lemury porozumiewają się za pomocą feromonów. Zwierzęta oznaczają teren moczem a także substancją z gruczołów zapachowych znajdujących się na nadgarstkach, wewnętrznych okolicach łokci, szyi. Rozmieszczenie gruczołów zależy od gatunku.
11
Lemury są zwierzętami społecznymi.
Żyją w niewielkich grupach, zwykle jest to około 15 osobników.
12
Wśród lemurów panuje matriarchat.
Samice dominują nad samcami. Porozumiewają się za pomocą rożnych dźwięków przypominających odgłosy wielorybów, syrenę policyjną a nawet śmiech.
13
Chwytne dłonie lemurów posiadają linie papilarne.
14
Naturalnym wrogiem lemurów jest Fossa madagaskarska.
Jest to największy z drapieżnych ssaków na Madagaskarze.
15
Są jedynymi ssakami naczelnymi, które potrafią spowolnić swoje procesy życiowe poprzez hibernację.
Hibernacja to fizjologiczny stan organizmu, polegający na wyłączeniu termoregulacji, znacznym spowolnieniu procesów życiowych i obniżeniu temperatury ciała. Hibernujące zwierzęta (zwłaszcza mniejsze gatunki) zużywają mniej energii i są bardziej odporne na niesprzyjające warunki środowiska.
16
Lemury w przeciwieństwie do innych naczelnych nie posługują się mimiką.
Mają słabo rozwinięte mięśnie twarzy albo zupełny ich brak.
17
Lemur katta nie odróżni czerwonej i zielonej barwy a jedynie żółtą i niebieską.
18
Na Madagaskarze żyją palczaki madagaskarskie Aj-aj.
Przez wiele lat naukowcy nie byli pewni jak zaklasyfikować aj-aje. Pierwotnie zaliczano je do gryzoni i do wiewiórek, mają również wiele cech wspólnych z kotami. Ostatecznie testy DNA wykazały, że aj-aje należą do lemurów.

Najnowsze tematy

Ciekawostki o Ojos del Salado
Ojos del Salado to stratowulkan należący do pasma górskiego Andów, położony na granicy Argentyny i Chile. Z wysokością 6891 m n.p.m. zajmuje pozycję n ...
Ciekawostki o Elbrusie
Elbrus jest starym stratowulkanem o niemal symetrycznej budowie. Uznaje się go za uśpiony, gdyż od około dwóch tysięcy lat nie odnotowano jego erupcji ...
Ciekawostki o Cotopaxi
Cotopaxi to jeden z najwyższych czynnych wulkanów. Jest stratowulkanem o niemalże idealnym stożku, który dla rdzennej andyjskiej ludności był zawsze p ...
Ciekawostki o Atakamie
Pustynia Atakama w Chile jest ogromną przestrzenią o marsjańskim krajobrazie. Jest najbardziej suchą niepolarną pustynią na świecie i drugą pod względ ...
Ciekawostki o Montanie
Mottem tego jednego z największych stanów jest "złoto i srebro", ale w przypadku Montany znaczy to znacznie więcej. Oprócz bogatych złóż  mineralnych, ...
Ciekawostki o Marku Grechucie
Marek Grechuta był jedną z największych indywidualności. Był prawdziwym artystą o wielu talentach: piosenkarza, poety, kompozytora, malarza, architekt ...
Ciekawostki o Saharze
Nazwa pustyni wywodzi się z języka arabskiego, gdzie słowo ṣaḥārā oznacza pustynie (rodzaj żeński w liczbie mnogiej). Przynajmniej przez kilka tysięcy ...
Ciekawostki o grzybach
Grzyby występują na całym świecie i rosną w szerokim zakresie siedlisk. Można je spotkać w ekstremalnych środowiskach, takich jak pustynie lub obszary ...

Podobne tematy

Ciekawostki o palczaku madagaskarskim
Przez wielu uważany za najdziwniejsze i najbrzydsze zwierzę świata. Do 1961 roku uważany za gatunek wymarły. Występuje tylko na Madagaskarze. Tubylc ...
Ciekawostki o Madagaskarze
Madagaskar, największa wyspa na Oceanie Indyjskim leżąca u wybrzeży Afryki, od zawsze budziła zainteresowanie podróżników, bowiem jest to jedno z najb ...
Ciekawostki o surykatkach
Suricata suricatta, w krajach anglojęzycznych znana jako meerkat. Nazwa została zaczerpnięta z języka niderlandzkiego, co może dziwić, zwłaszcza że w ...
Ciekawostki o narwalach
Monodon Monoceros, czyli narwal jednozębny, jest jedynym przedstawicielem rodzaju Monodon z rodziny narwalowatych. Te stosunkowo nieduże ssaki swoją p ...
Ciekawostki o wombacie tasmańskim
Wombat to roślinożerny ssak występujący naturalnie w południowo-wschodniej Australii. Jest jedynym torbaczem, którego zęby stale rosną, a jego odchody ...
Ciekawostki o niedźwiedziu syryjskim
Niedźwiedź syryjski (Ursus arctos syriacus) jest najmniejszym z niedźwiedzi brunatnych. Żyje na wyżynnych terenach Bliskiego Wschodu, ale jego populac ...
Ciekawostki o wielorybach
Dzwięki wydawane przez wieloryby są podobno słyszalne przez inne osobniki z odległości kilku tysięcy kilometrów. Potrafią komunikować się w bardzo wys ...
Ciekawostki o Lisie polarnym
Lis polarny to doskonale przystosowany do swojego otoczenia drapieżnik, który wykształcił cały szereg cech anatomicznych i behawioralnych aby przetrwa ...

Powiązane artykuły