Ciekawostki o flamingach

Flamingi

Phoenicopterus ruber

Najpopularniejszym spośród flamingów jest flaming karmazynowy zamieszkujący Amerykę Środkową. Nie jest to jednak jedyny obszar ich występowania, zamieszkują też Afrykę, Europę i Azję. Znane są ze swojej charakterystycznej jednonożnej postawy, w której zdarza im się odpoczywać. Dodatkowo łowią plankton w wodzie za pomocą odwróconej głowy a drzemki ucinają sobie kładąc głowę na tułowiu.

Dziś na szczęście nie spotykają się z barbarzyństwem ale w starożytnym Rzymie zabijano je dla ich języków, które były uważane za przysmak.

1.Flaming karmazynowy zamieszkuje wyspy i wybrzeża Ameryki Południowej i Środkowej.
Można go spotkać na Galapagos, wybrzeżach Kolumbii i Wenezueli, północnego wybrzeża półwyspu Jukatan, na Haiti, Dominikanie, Bahamach, Wyspach Dziewiczych. Spotkać je można również na południu Luizjany, Florydy i na archipelagu Florida Keys.
2.Są ptakami migrującymi na niewielkie odległości.
Ich podróże są przeważnie spowodowane poszukiwaniem nowych źródeł pożywienia lub zakłóceniem spokoju w ich obecnym siedlisku.
3.To duże brodzące ptaki, które mogą osiągać długość ciała pomiędzy 120 a 145 cm.
Samce są nieco większe od samic, ich średnia waga wynosi 2,8 kg podczas gdy samice ważą średnio 2,2 kg. Rozpiętość skrzydeł flamingów to od 140 do 165 cm.
4.Zdecydowana większość ich upierzenia jest różowa.
Pokrywy skrzydeł są czerwone, a lotki pierwszego i drugiego rzędu są czarne. Różowe są również nogi i część żuchwy. Koniec dzioba jest czarny.
5.Są ptakami brodzącymi w poszukiwaniu pożywienia, a pomagają im w tym ich długie nogi.
Używają swoich stóp do zaganiania wodnych stworzeń, które wyławiają za pomocą dzioba. Flamingi często brodzą swoimi dziobami pod wodą przez długi czas, potrafią na czas żerowania wstrzymywać oddech.
6.Ponieważ flamingi odżywiają się pokarmem ze słonej wody, i często piją wodę morską.
Ich organizmy posiadają wiele mechanizmów wspomagających regulację osmotyczną. Na ich dziobach znajdują się gruczoły solne, wydzielające solankę która następnie jest usuwana przez nozdrza.
7.W sezonie godowym samce szukają samic, jednak to samice wybierają samców.
Niektóre osobniki łączą się w pary na cały sezon, inne szukają sobie większej ilości partnerów. Zdarzają się grupy złożone z samca i dwóch samic, w której jedna jest dominująca.
8.Flamingi wyprowadzają przeważnie jeden lęg w roku, w dodatku niezbyt liczny.
Zwykle składają jedno jajo - czasem dwa. Jajo ma wymiary 78 x 49 mm i waży około 115g. Mają podłużny kształt przypominający kurze jajo i biały kolor. Tuż po złożeniu jajo może mieć jasnoniebieski odcień.
9.Jaja są stale pilnowane przez przynajmniej jednego z rodziców i wykluwają się po 27 do 31 dni.
Po okresie inkubacji wykluwają się młode. Proces ten trwa od 24 do 36 godzin. Młode przebijają się przez skorupkę jaja za pomocą specjalnego “zęba”, który odpada wkrótce po wykluciu.
10.Świeżo wyklute flamingi są białawe lub szare, mają prosty czerwony dziób i różowe nogi.
Tuż po wykluciu nogi piskląt są opuchnięte, opuchlizna ustępuje po około 48 godzinach. Dziób wybarwia się na czarno po około 1 - 1,5 tygodnia.
Flamingi
Znaleźliśmy 17 ciekawostek na temat flamingów

Przeczytaj również

Ciekawostki o łabędziach Ciekawostki o niedźwiedziach polarnych Ciekawostki o pszczołach miodnych Ciekawostki o cudowronkach Ciekawostki o wyżle czeskim fousku

Rozerwij się trochę!

Lubisz quizy? My lubimy, dlatego wraz z portalem FunQuiz.pl zapraszamy do łączenia przyjemnego z pożytecznym.

Quizy o zwierzętach Quizy z wiedzy ogólnej