Ciekawostki o kangurach

Kangury
Znaleźliśmy 20 ciekawostek na temat kangurów

Kangury to bardzo charakterystyczne zwierzęta Australii i Oceanii.

Są symbolem Australii, pojawiają się często na znaczkach pocztowych czy w logotypach lokalnych firm. Bardzo dbają o swoje potomstwo oraz członków stada. Przeczytaj ciekawostki jakie zebraliśmy na temat kangurów.

1
Wyróżniamy cztery gatunki kangurów.
Są to: kangur rudy, kangur olbrzymi, kangur szary i kangur antylopi.
2
Kangury są jednymi z najliczniejszych dużych ssaków na świecie, a ich populacja waha się od 25 do 50 milionów.
3
Kangury są torbaczami.
Oznacza to, że noszą swoje potomstwo w specjalnej torbie zlokalizowanej na brzuchu.
4
W naturze występują tylko i wyłącznie w Australii, Nowej Gwinei i sąsiadujących wyspach.
5
Kangury cechują się muskularnymi, dużymi i silnymi nogami.
Posiadają duże stopy, dzięki którym mogą wykonywać dalekie skoki. W stabilizacji organizmu pomaga im długi, umięśniony ogon.
6
Rozmiary kangurów są bardzo różne w zależności od gatunku.
Występują zarówno gatunki, których masa ciała nie przekracza 1 kg jak i olbrzymie osiągające ponad 80 kg kangury rude czy olbrzymie, dorastające do wysokości 2 m.
7
Kangury są roślinożerne.
Żywią się trawą, kwiatami, liśćmi, paprociami a czasem insektami.
8
Ciąża u kangurów trwa od 21 do 38 dni.
W trakcie jednego miotu mogą przyjść na świat maksymalnie 4 młode kangury. Nowo narodzone kangury mierzą około 2,5 centymetra.
9
Kangury mają doskonały słuch.
Potrafią poruszać uszami niezależnie i w różnych kierunkach wychwytując interesujące ich źródło dźwięku.
10
Kangury moga poruszać się z prędkością 60 km/h.
Podstawowym sposobem przemieszczania się tych ssaków są skoki. Rozpędzony kangur jednym susem może przeskoczyć odcinek 8 metrów.