Ciekawostki o Lisie polarnym

Lis polarny

Vulpes lagopus

Lis polarny to doskonale przystosowany do swojego otoczenia drapieżnik, który wykształcił cały szereg cech anatomicznych i behawioralnych aby przetrwać surowe warunki zimowe panujące w okołobiegunowych obszarach, na których występuje.
1.Występuje na półkuli północnej, zwłaszcza w biomie tundry arktycznej.
Spotkać go można od Alaski poprzez północną część Ameryki Północnej, na Grenlandii i Islandii, w północnej części Skandynawii oraz w całej północnej Eurazji.
2.Jest jedynym ssakiem lądowym występującym na Islandii.
Przybył na ten obszar pod koniec ostatniej epoki lodowcowej, wędrując po zamarzniętym morzu.
3.Istnieje pięć podgatunków lisa polarnego.
4.Za przodka tego gatunku uznaje się żyjącego w pliocenie  (od 5 do 3,6 mln lat temu) lisa tybetańskiego (Vulpes qiuzhudingi).
Wyżyna Tybetańska doświadczyła w pliocenie warunków klimatycznych podobnych do tych panujących w tundrze i była siedliskiem przystosowanych do zimna ssaków, które rozprzestrzeniły się w Ameryce Północnej i Eurazji w epoce plejstocenu (2,6 mln-11,7 tys. lat temu).
5.Lisy polarne przystosowane są do srogich i nieprzyjaznych warunków pogodowych.
Różnica między temperaturą ciała zwierzęcia a temperaturą otoczenia może dochodzić do 100 °C więc każdy dżul energii jest na wagę złota. Lisy polarne wykształciły jednak całą masę zachowań, które w połączeniu z ich cechami anatomicznymi ułatwiają im przeżycie w najgorszych warunkach pogodowych.
6.Istnieją dwa warianty kolorystyczne lisa polarnego – biały i niebieski.
Wariant biały zimą jest biały a latem brązowy wzdłuż grzbietu oraz jasnoszary w części brzusznej. Wariant niebieski jest przeważnie szary, stalowoniebieski lub brązowy przez cały rok. Chociaż niebieski allel jest dominujący nad białym allelem, 99% populacji lisa arktycznego rodzi się z wariantem białym. Spośród tych dwóch wariantów można wyodrębnić pięć odmian ubarsienia: niebieski, biały, cienisty, beżowy i szafirowy.
7.Samce są nieznacznie większe od samic.
Długość pyska i ciała u samców wynosi średnio 55 cm podczas gdy u samic 52 cm. Samce ważą około 3,5 kg a samice 2,9 kg. Rekordzista wśród lisów polarnych ważył jednak znacznie więcej, bo aż 9,4 kg.
8.Choć są wszystkożerne, żywią się głównie małymi zwierzętami.
W ich menu znajdują się nornice, lemingi oraz inne gryzonie a także ryby, ptaki, zające oraz jaja. W maju i kwietniu lis polarny poluje także na szczenięta fok, które w tym czasie są bezbronne. W diecie lisa polarnego okazjonalnie znajdziemy też jagody czy wodorosty.
9.Mają dobry słuch, choć nie tak dobry jak lis rudy czy pies.
Słyszą w zakresie 125 – 16 tysięcy Hz. Są w stanie usłyszeć kopiące na głębokości 10 -15 cm lemingi.
10.Mają doskonały węch.
Potrafią wyczuć padlinę pozostawioną przez niedźwiedzie polarne, w odległości od 10 do 40 km. Z łatwością wyczuwają i odnajdują zamarznięte lemingi pod warstwą śniegu o grubości do 77 cm, a legowisko fok są w stanie wywęszyć nawet pod 150 cm warstwą śniegu.
Lis polarny
Znaleźliśmy 22 ciekawostki na temat Lisa polarnego

Przeczytaj również

Ciekawostki o żyrafach Ciekawostki o karaluchach Ciekawostki o szpaku zwyczajnym Ciekawostki o gadach Ciekawostki o jastrzębiach

Rozerwij się trochę!

Lubisz quizy? My lubimy, dlatego wraz z portalem FunQuiz.pl zapraszamy do łączenia przyjemnego z pożytecznym.

Quizy o zwierzętach Quizy z wiedzy ogólnej