Ciekawostki o jeżach

Owadożerny ssak z rodziny jeżowatych

Jeże
Jeże pojawiły się w erze oligoceńskiej, około 30 mln lat temu. Są spokrewnione z kretami, ryjówkami i almikami( myszoryjkami). Żyją w Europie, Azji, Afryce i Nowej Zelandii, gdzie zostały introdukowane. Obecnie nie występują w naturze na terenie obu Ameryk. Są zwierzętami towarzyskimi, łatwo przywiązującymi się do człowieka. Są naturalnymi sprzymierzeńcami leśników.
1. W Polsce żyją dwa gatunki jeży, które uważane są za gatunki odrębne: jeż zachodni zwany europejskimi i jeż wschodni.
Jeż wschodni posiada dużą białą plamę na piersi.
2. Zasiedlają środowiska leśne, trawiaste i pustynne.
3. Jeże należą do stosunkowo dużych owadożernych, masa ich ciała wynosi 400-1900 g.
Ich ciało o długości około 40 cm wraz z ogonem jest krępe, o mocnej budowie. Płaska, klinowata głowa zakończona jest wydłużonym ryjkiem. Oczy jeża są małe, czarne. Jeże mają 36 zębów.
4. Grzbiet i boki ciała jeża pokryte są kolcami. które są przekształconymi włosami zbudowanymi z keratyny.
Kolce jeża są mocno osadzone w jego ciele.
5. Kiedy jeż się przestraszy, zwija się w kulkę najeżoną kolcami i wydaje charakterystyczne dźwięki przypominające posapywanie.
Jest to technika obronna sprawdzająca się w kontakcie z większością drapieżników.
6. Jeże są bezbronne wobec borsuków, które dzięki długim i mocnym pazurom nie są narażone na pokaleczenie igłami.
7. Najbardziej niebezpiecznym miejscem dla jeży są drogi, na których odbywa się ruch samochodowy.
Nocne wędrówki jeży, zwłaszcza w okresie godowym kończą się tragicznie pod kołami samochodów dla prawie 9 tysięcy jeży rocznie.
8. Jeże żywią się głównie owadami ale też ślimakami, dżdżownicami, jajami ptaków, małymi ssakami i płazami. Podobno smakuje im również sucha karma dla kota.
Z tego względu są bardzo cenne w zwalczaniu populacji szkodników roślin uprawianych przez ludzi.
9. Jeże nie jedzą jabłek, wbrew ludowym przesądom i licznym bajkom.
10. Jeż w czasie jednej nocy może zjeść 200 g owadów.
11. W klimacie umiarkowanym jeże zapadają w sen zimowy.
Często zakopują się w stertach opadłych liści lub w kompoście aby przespać chłodną porę roku. Budzą się na wiosnę, gdy temperatura otoczenia wynosi około 15 stopni C.
12. Jeże prowadzą naziemny i nocny tryb życia.
13. Potrafią się wspinać i pływać.
14. Poza okresem rozrodu prowadzą samotny tryb życia.
15. Ciąża u jeży trwa od 40- 58 dni. Samice wydają 1-2 mioty w ciągu roku a miot liczy najczęściej 3-4 młode.
Młode jeże pokryte są rzadkimi, białymi , miękkimi kolcami. Rodzą się ślepe, oczy otwierają dopiero po 3 tygodniach życia. Przez matkę karmione są mlekiem przez 6-8 tygodni i w tym czasie wyrastają im normalne kolce.
16. W naturze większe gatunki jeży żyją 4-7 lat a mniejsze 2-4 lata.
17. Liczba kolców na grzbiecie jeża wynosi około pięciu tysięcy.
18. Jeże mają bardzo dobry słuch, węch i smak.
Jeżeli jeż powącha lub zje coś niedobrego, drażniącego, to natychmiast opluwa swoje kolce białą pianą ze śliny.
19. Naturalnymi wrogami jeży są borsuki, psy , lisy i puchacze.
20. W bardzo niekorzystnej dla siebie sytuacji zagrożenia jeże potrafią przeraźliwie głośno wrzeszczeć.
Jeże wydają mnóstwo dźwięków: drepcząc w poszukiwaniu pożywienia wydają chrapliwy głos, pomrukują, kaszlą. Zdenerwowane, fukają, prychają a nawet głośno warczą.
21. Dzienna kryjówka jeża mieści się w stertach liści, chrustu, w dziuplach drzew, stodołach, stajniach.
22. W poszukiwaniu jedzenia jeże potrafią przejść nawet kilka kilometrów.
23. Jeż europejski objęty jest częściową ochroną gatunkową.
24. 10 listopada jest Dniem Jeża.
25. Przygotowaliśmy dla Ciebie quiz o jeżach.
Dzięki quizowi sprawdzisz, jak dobrze pamiętasz o czym pisaliśmy w ciekawostkach :)

Dowiedz się dziś czegoś nowego!

Wylosuj kolejną ciekawostkę

I to już wszystkie fakty o jeżach, dziękujemy za lekturę.

Jeśli podobał Ci się ten artykuł, podziel się nim ze znajomymi.