Zwierzęta

Ciekawostki o borsuku europejskim

Znaleźliśmy 15 ciekawostek na temat borsuka europejskiego

Meles meles

1
Zasięg występowania borsuka europejskiego to prawie cały kontynent europejski i Bliski Wschód.
Spotkać go można od Portugalii aż po Ural, za wyjątkiem północnej części Półwyspu Skandynawskiego. Zamieszkuje również Turcję, wschodnią Syrię, północny Irak, północny Iran, Gruzję, Azerbejdżan, część Turkmenistanu i Afganistanu.
2
Zamieszkuje lasy liściaste i mieszane oraz ich okolice.
Spotkać go można na polanach, pastwiskach, w zagajnikach i zaroślach okalający lasy. W strefie śródziemnomorskiej zamieszkuje obszary makii. Na terenach zurbanizowanych może pojawiać się w parkach. W górach występuje do wysokości 2000 metrów.
3
Borsuki żyją w norach o bardzo skomplikowanej strukturze, które są przekazywane kolejnym pokoleniom.
Długość wydrążonych przez borsuki tuneli może liczyć nawet 300 metrów i mogą być one zamieszkiwane przez kilkanaście osobników. W zależności od skomplikowania konstrukcji, może ona posiadać od kilku do ponad czterdziestu wejść. Tunele położone są zwykle na głębokości od 50 cm do 2 m i poprzecinane dużymi pomieszczeniami, w których zwierzęta śpią lub trzymają młode.
4
Zdarza się, że borsuki drążą swoje kolonie w pobliżu ludzkich siedzib.
Może to skutkować podkopywaniem budynków czy chodników, które w efekcie zapadają się.
5
Mogą pomieszkiwać z innymi gatunkami.
Zdarza się że dzielą nory z lisem rudym, i korzystają z resztek przez niego pozostawionych. W ich norach znaleźć można również jenoty azjatyckie. W przypadku jenotów jednak pobyt w norze borsuków jest ograniczony czasowo i gdy się zasiedzą, zostają brutalnie usuwane lub zabijane.
6
Są wszystkożerne, a ich dieta jest bardzo zróżnicowana.
Najczęściej odżywiają się dżdżownicami, dużymi owadami, małymi ssakami i owocami.
    Dowiedz się więcej...
7
Swoje ofiary konsumują na miejscu.
Bardzo rzadko zdarza się, że transportują zdobycz do nory. Zwykle polują do czasu aż są najedzone i nie zabijają więcej niż są w stanie zjeść. Wyjątek stanowią kurniki, gdzie borsuki ewidentnie wpadają w szał zabijania.
8
Zdarza się, że borsuki napadają na gniazda os, niszczą je i wyjadają napotkane owady.
Ich skóra jest wystarczająco gruba by nie zostały użądlone.
9
Nie mają wielu wrogów w środowisku naturalnym.
Największe zagrożenie dla borsuków stanowią wilki, rysie, niedźwiedzie brunatne oraz duże rasy psów. Zaatakowane i osaczone stają się bardzo agresywne i wpadają w szał, nie są więc łatwą zdobyczą. Młode borsuki padają czasem ofiarą orła przedniego lub puchacza.
10
Ciąża borsuka europejskiego trwa od 7 do 8 tygodni.
W miocie może być od 1 do 5 młodych, które po urodzeniu przebywają w norze i karmione są mlekiem matki przez pierwsze 4 miesiące życia. Młode opuszczają norę zwykle około 8 tygodnia życia.
11
Borsuka europejskiego można udomowić.

Oswojone osobniki są łagodne i lubią pieszczoty. Można je nauczyć reagowania na imię a zawołane przychodzą do właścicieli. Nie zaleca się trzymania borsuka razem z psem czy kotem gdyż będą przez niego gonione.

Ze względu na ich zróżnicowaną dietę nie ma problemu z karmieniem. Przysmakiem borsuków jest wieprzowina. 

12
Dawniej jadano borsuki.
Były szczególnie popularne w krajach ZSRR i na Wyspach Brytyjskich, gdzie cenionym przysmakiem była wędzona szynka z borsuka.
13
Jednym z elementów szkockiego czy irlandzkiego kiltu jest sporran.
Sporran to skórzana torebka noszona na kilcie podczas uroczystości, często wykonywano ją z borsuczej sierści. Sierść borsuków jest również wykorzystywana do produkcji pędzli do golenia.
14
Borsuk europejski może być nosicielem bakterii powodującej gruźlicę bydła. Z tego powodu w niektórych państwach jest tępiony.

Choroba ta powoduje zmiany wielonarządowe, guzki narządów wewnętrznych, wymion, narządach rozrodczych. Choroby się nie leczy a zakażone zwierzęta poddaje ubojowi.

W Wielkiej Brytanii od lat 80 XX wieku prowadzi się odstrzał borsuków. Gruźlica bydła powoduje straty wielkości 120 milionów funtów rocznie.

15
Borsuk nie jest gatunkiem zagrożonym wyginięciem.
Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody klasyfikuje borsuka europejskiego jako gatunek najmniejszej troski.

Najnowsze tematy

Ciekawostki o Ołomuńcu
Ołomuniec leżący we wschodniej części Republiki Czeskiej jest pięknym, choć mało popularnym miastem. Jako stolica Moraw posiada bogatą historię, które ...
Teatro Amazonas - opera w sercu amazońskiego lasu deszczowego
Teatro Amazonas to jeden z najważniejszych teatrów Brazylii i główną atrakcją miasta Manaus. Zlokalizowany  w Largo de São Sebastião, historycznym cen ...
Ciekawostki o krowach
Kiedyś wypasane były w mniejszych stadach na wiejskich łąkach, dziś najczęściej spotykamy ja w dużych farmach nastawionych na przemysłową produkcję. D ...
Ciekawostki o długoszparze
Długoszpar, zwany także żarłaczem olbrzymim, jest drugą co do wielkości znaną rybą na świecie, po rekinie wielorybim. Długość jego ciała jest imponują ...
Ciekawostki o Niemczech
Nasi zachodni sąsiedzi to kraj o burzliwej historii. Stamtąd pochodzi tradycja i kultura średniowiecznej chrześcijańskiej Europy ale i także jeden z n ...
Ciekawostki o Alfredzie Noblu
Żyjący w XIX wieku Alfred Nobel najbardziej znany jest z tego, że przekazał swoją fortunę na ustanowienie Nagrody Nobla, choć wniósł on także wielki w ...
Ciekawostki o Rzymie
Historia Rzymu trwa nieprzerwanie od 28 wieków, choć wiadomo że obszar ten był zamieszkiwany przez ludzi dużo wcześniej. Rzym jest jednym z najdłużej ...
Ciekawostki o Afryce
To właśnie z Afryki na podbój świata wyruszyli pierwsi przodkowie współczesnego człowieka. Choć w starożytności w Afryce rozwijały się i rozkwitały po ...

Podobne tematy

Ciekawostki o Łosiu euroazjatyckim
Łoś to największy i najcięższy współcześnie żyjący ssak z rodziny jeleniowatych i jeden z największych ssaków lądowych półkuli północnej. Zazwyczaj za ...
Ciekawostki o Żbiku europejskim
Ten dziki kot jest bardzo podobny do kota europejskiego, czyli popularnego dachowca. Charakteryzuje się trochę większą od dachowców masą a co za tym i ...
Ciekawostki o norce amerykańskiej
Norka amerykańska jest gatunkiem powszechnie występującym w Ameryce Północnej, gdzie żyje w stanie dzikim. Do Europy została introdukowana w latach 50 ...
Ciekawostki o delfinach
Żyją zarówno w oceanach jak i rzekach. Często podróżują w dużych stadach czasem przekraczających liczbę 1000 osobników. Mają swój język, którego do dz ...
Ciekawostki o wilkach
Wilki zawsze były obecne w ludzkiej kulturze, najczęściej w negatywnym kontekście a jednocześnie fascynowała ich niezależność, siła i wytrwałość. Daw ...
Ciekawostki o nosaczach sundajskich
Te sympatyczne ssaki z rodziny koczkodanowatych mieszkają na największej wyspie Archipelagu Malajskiego, na Borneo. Charakteryzuje je posiadanie ogrom ...
Ciekawostki o wombacie tasmańskim
Wombat to roślinożerny ssak występujący naturalnie w południowo-wschodniej Australii. Jest jedynym torbaczem, którego zęby stale rosną, a jego odchody ...
Ciekawostki o nosorożcach
Jeszcze w połowie XX wieku nosorożce występowały w naturze dość powszechnie. Nie mają naturalnych wrogów a największym zagrożeniem dla nich jest człow ...