Ciekawostki o żurawiach

Żurawie
Znaleźliśmy 24 ciekawostki na temat żurawi

Piękne ptaki o charakterystycznym krzyku

Te duże ptaki zasiedlają zwykle podmokłe tereny, na których znajdują obfite ilości pokarmu. Odżywiają się głównie roślinami, czasem wchodząc w szkodę rolnikom ( zwłaszcza tym uprawiającym kukurydzę). Nie stanowią jednak zagrożenia dla ekosystemu i nie są uważane za szkodniki. Większość z nich migruje przed zimą do ciepłych krajów ale zdarzają się stada, które zimują u nas. W kulturze ludowej żurawie symbolizują mądrość, wierność, długowieczność i czujność, choć nie we wszystkich kulturach są przedstawiane w pozytywnym świetle.

1
Określenie żuraw odnosi się do żurawia zwyczajnego, gatunku ptaka z rodziny żurawi.
2
Żurawie występują na terenie całej Europy, Skandynawii, północnej Azji aż po wschodnią Syberię.
3
Wyróżniamy 2 podgatunki żurawi.
4
Ptaki te bytują najchętniej nad jeziorami, wrzosowiskami i torfowiskami.
5
Populacja tych ptaków w naszym kraju wynosi około 20 tysięcy par. Najczęściej żurawie można spotkać na północy i zachodzie Polski.
6
Światowa populacja tych ptaków jest szacowana na około 500 tysięcy osobników i z roku na rok ptaków tych przybywa.
7
Długość ciała żurawi wynosi około 95 do 125 centymetrów a rozpiętość skrzydeł id 180 do 200 centymetrów
8
Samce są nieznacznie większe i cięższe od samic. Dorosły samiec żurawia waży od 5,1 do 6,1 kg a samica od 4,5 do 5,9 kg.
9
Ptaki te latają w kluczach lub skośnych szeregach.
10
Głos wydawany przez żurawie nazywamy klangorem. Ten charakterystyczny dla żurawi odgłos może nieść się na kilka kilometrów.