Zwierzęta

Ciekawostki o żubrach

Znaleźliśmy 30 ciekawostek na temat żubrów

Jeden z gatunków zwierząt, który został prawie całkowicie wytępiony przez człowieka

Żubr jest największym ssakiem lądowym żyjącym w Europie. W prehistorii ich obszar występowania sięgał od zachodniego wybrzeża Hiszpanii poprzez Anglię, Skandynawię, Rosję aż po północną Mongolię.

W średniowieczu populację tych zwierząt przetrzebiono a na początku XX wieku żubr otarł się o wyginięcie. Na szczęście dzięki inicjatywie Polaków udało się w latach 20 XX wieku zainteresować międzynarodową opinię publiczną zagrożeniem tego gatunku. Już kilka lat później rozpoczęto próby reintrodukowania żubrów do środowiska.

W ostatnich latach populacja żubrów stale rośnie choć nadal jest ich stosunkowo niewiele. Większość żubrów żyjących dziko spotkać można na terenie Polski i Białorusi.

1
W Polsce żyje obecnie 2429 żubrów.

Większość z nich znajduje się na wolności, tylko 206 osobników żyje w hodowlach zamkniętych. Na całym świecie żyje około 9100 osobników.

2
Prawie połowa polskiej populacji żubrów żyje na terenie Puszczy Białowieskiej.

Żubry występują także w Bieszczadach, Puszczy Boreckiej i Knyszyńskiej oraz w rejonie Drawska Pomorskiego i Mirosławca.

Poznaj ciekawostki o Puszczy Białowieskiej

3
Poza granicami Polski żubry można spotkać na wolności w Rosji, na Ukrainie, Litwie, Słowacji, Niemczech, Rumunii i Białorusi.

Dziko żyjące populacje rzadko przekraczają 100 osobników a taka liczba jest potrzebna by zachować zmienność genetyczną.

4
Pierwotnie żubry żyły na otwartych terenach jednak ocieplenie klimatu oraz ekspansja człowieka spowodowały że zwierzęta te przeniosły się na tereny leśne.

Lasy nie są jednak optymalnym dla żubrów siedliskiem ze względu na brak wystarczającej liczby pożywienia, zwłaszcza w sezonie zimowym. Głodne żubry częściej opuszczają lasy i mogą powodować szkody w rolnictwie, dlatego w czasie srogich zim są dokarmiane przez ludzi.

5
Gatunek żubra europejskiego wykształcił się około 120 tysięcy lat temu w wyniku skrzyżowania się żubra pierwotnego i tura.
6
Samca żubra nazywamy bykiem, samicę krową a młode cielakami.
7
Średnia waga dorosłego samca żubra to 700 kilogramów ale zdarzają się osobniki ważące prawie tonę.

Samice żubra są mniejsze od samców, ważą średnio 440 kilogramów a maksymalna waga jaką mogą osiągnąć to 640 kilogramów.

8
Samce żubrów mogą osiągać wysokość 188 centymetrów w kłębie.

Średnia wysokość samca żubra to 172 centymetry a samicy żubra to 152 centymetry.

9
Ze względu na swoje olbrzymie rozmiary, dorosłe żubry nie mają naturalnych wrogów.

Obecnie największym dla nich zagrożeniem są myśliwi, choć jeszcze w XIX wieku pojawiały się doniesienia o żubrach upolowanych przez wilki albo niedźwiedzia.

10
Mięso żubrów jest jadalne dla człowieka.

W średniowieczu było często podawane na dworze królewskim w dni niepostne. Prawo do polowania posiadali przedstawiciele stanu rycerskiego a później szlachty, mięso żubra rzadko więc trafiało pod strzechy średniowiecznego "Kowalskiego", zwykle na drodze kłusownictwa. Stanowiło też istotny element pożywienia żołnierzy podczas I wojny światowej, co doprowadziło do całkowitego wyginięcia dziko żyjących osobników.

Rocznie mięso kilkudziesięciu żubrów trafia na polskie stoły. Podobno jego smak zbliżony jest do mięsa wołowego.

11
Żubry w niewoli mogą dożyć wieku 30 lat jednak te występujące dziko rzadko mogą osiągnąć taki wiek.

Przeważnie na wolności dożywają od 18 do 24 lat, przy czym samice żyją dłużej od samców.

12
Samce żubrów charakteryzują się bardzo rozbudowaną przednią częścią ciała z wyraźnym i dużym garbem oraz małym i pokrytym krótką sierścią zadem.
13
Żubry żyją w stadach, do których włączany jest od razu nowo narodzony osobnik.

Małego żubra do stada introdukuje matka. Stado żubrów składa się przeważnie z 8 do 13 osobników.

14
Są roślinożercami. Ich pożywienie stanowi głównie trawa i rośliny zielne.
W okresie późnej zimy i wczesnej wiosny żubry uzupełniają swoją dietę o korę drzew oraz pędy niektórych krzewów i drzew. W tym czasie zjadają także żołędzie. Poza okresem zimowym, kiedy traw jest pod dostatkiem kora i pędy są spożywane przez żubry sporadycznie.
15
Dorosłe żubry zjadają od 40 do 60 kilogramów pożywienia na dobę i spędzają na żerowaniu około 70% dnia.

Muszą również codziennie pić. Podczas srogich zim można zaobserwować żubry kruszące kopytami lód, by dostać się do wody.

16
W Pszczynie funkcjonuje Pokazowa Zagroda Żubrów, gdzie można podziwiać te zwierzęta w towarzystwie saren, muflonów, danieli i jeleni.
17
Mieszaniec żubra i bydła domowego to żubroń.
Pierwszego żubronia wyhodował w 1847 roku Leopold Walicki poprzez krzyżówkę krów z bykiem żubra. Nazwa „żubroń” została nadana zwierzęciu w 1969 roku na drodze konkursu organizowanego przez czasopismo „Przekrój”.
18
W okresie rozrodczym jeśli rywalizujące ze sobą samce są porównywalnych rozmiarów może dochodzić pomiędzy nimi do walk, które mogą skończyć się śmiercią.
19
Ruja u samic żubra występuje od sierpnia do października. Ciąża tych zwierząt trwa około dziewięciu miesięcy a na świat przychodzi zwykle jeden osobnik.
Waga nowo narodzonego żubra może wahać się od 16 do 35 kilogramów
20
Dojrzałość płciową samce żubrów osiągają w wieku 2 a samice w wieku 3 lat.

Zdolności rozrodcze żubrów są jednak bardzo zróżnicowane pod względem płci. Samce zwykle są zdolne do rozrodu pomiędzy 6 a 12 rokiem życia podczas gdy samice pomiędzy 4 a 20.

21
Okres karmienia młodych przez matkę trwa około rok. Później zwykle zachodzi ona w kolejną ciążę. Średnio samice żubra są ciężarne raz na dwa lata.
22
Już w XII wieku na terenie Anglii wyginęły wszystkie żubry żyjące na wolności. Odpowiedzialny za ten fakt był oczywiście człowiek.
23
W Polsce pierwsze próby ochrony żubra za pomocą dekretów królewskich wprowadzono już w XVI wieku.
24
W XIX wieku car Aleksander I Romanow objął żubry ochroną.
Dzięki podjętym przez Rosjan działaniom populacja tych zwierząt wzrosła w roku 1857 do liczby 1900 osobników.
25
Ostatni żyjący przedstawiciel żubra nizinnego został zabity około 1920 roku. Gdyby nie osobniki trzymane w niewoli nigdy nie udałoby się odtworzyć tego gatunku.
26
W 1923 roku dzięki inicjatywie Polaków założono Międzynarodowe Towarzystwo Ochrony Żubra.
27
Polska stała się wiodącym na świecie centrum hodowli żubra po zakończeniu II wojny światowej.
28
Na całym świecie żubr europejski podlega ścisłej ochronie gatunkowej.
29
Najstarszy wizerunek żubra znajduje się w jaskini Altamira w północnej Hiszpanii.
Według badań archeologów malowidła mogą mieć 15 tysięcy a niektóre z nich nawet do 35 tysięcy lat.
30
W 1954 roku Poczta Polska wyemitowała znaczek pocztowy z wizerunkiem żubra. Należał on do serii znaczków „Zwierzęta pod ochroną”.
31 Przygotowaliśmy dla Ciebie quiz o żubrach.
Dzięki quizowi sprawdzisz, jak dobrze pamiętasz o czym pisaliśmy w ciekawostkach :)

Najnowsze tematy

Ciekawostki o Ołomuńcu
Ołomuniec leżący we wschodniej części Republiki Czeskiej jest pięknym, choć mało popularnym miastem. Jako stolica Moraw posiada bogatą historię, które ...
Teatro Amazonas - opera w sercu amazońskiego lasu deszczowego
Teatro Amazonas to jeden z najważniejszych teatrów Brazylii i główną atrakcją miasta Manaus. Zlokalizowany  w Largo de São Sebastião, historycznym cen ...
Ciekawostki o krowach
Kiedyś wypasane były w mniejszych stadach na wiejskich łąkach, dziś najczęściej spotykamy ja w dużych farmach nastawionych na przemysłową produkcję. D ...
Ciekawostki o długoszparze
Długoszpar, zwany także żarłaczem olbrzymim, jest drugą co do wielkości znaną rybą na świecie, po rekinie wielorybim. Długość jego ciała jest imponują ...
Ciekawostki o Niemczech
Nasi zachodni sąsiedzi to kraj o burzliwej historii. Stamtąd pochodzi tradycja i kultura średniowiecznej chrześcijańskiej Europy ale i także jeden z n ...
Ciekawostki o Alfredzie Noblu
Żyjący w XIX wieku Alfred Nobel najbardziej znany jest z tego, że przekazał swoją fortunę na ustanowienie Nagrody Nobla, choć wniósł on także wielki w ...
Ciekawostki o Rzymie
Historia Rzymu trwa nieprzerwanie od 28 wieków, choć wiadomo że obszar ten był zamieszkiwany przez ludzi dużo wcześniej. Rzym jest jednym z najdłużej ...
Ciekawostki o Afryce
To właśnie z Afryki na podbój świata wyruszyli pierwsi przodkowie współczesnego człowieka. Choć w starożytności w Afryce rozwijały się i rozkwitały po ...

Podobne tematy

Ciekawostki o Białowieskim Parku Narodowym
Białowieski Park Narodowy zlokalizowany na terenie rozległego lasu będącego Puszczą Białowieską, tworzy oazę dzikiej przyrody niemalże w środku kontyn ...
Ciekawostki o Puszczy Białowieskiej
Puszcza Białowieska stanowi unikalny na skalę europejską kompleks leśny, będący lasem pierwotnym, o niezmienionym ekosystemie, w który nie ingerował c ...
Ciekawostki o jeżach
Są spokrewnione z kretami, ryjówkami i almikami(myszoryjkami). Żyją w Europie, Azji, Afryce i Nowej Zelandii, gdzie zostały introdukowane. Obecnie nie ...
Ciekawostki o niedźwiedziach
Niedźwiedzie należą do rodziny Ursidae. Ich rozmiary wahają się znacznie w zależności od gatunku. Wystepuja w Ameryce Północnej i Południowej, Europie ...
Ciekawostki o słoniach
Najstarszy przedstawiciel trąbowców żył około 60 milionów lat temu. Współcześnie żyją trzy gatunki słoni. Dwa zamieszkujące afrykańską sawannę, lasy i ...
Ciekawostki o Żbiku europejskim
Ten dziki kot jest bardzo podobny do kota europejskiego, czyli popularnego dachowca. Charakteryzuje się trochę większą od dachowców masą a co za tym i ...
Ciekawostki o Królikach
Dzikie króliki często padają ofiarą węży, orłów, jastrzębi, sów, lisów i szopów. Pomimo tak wielu drapieżników, ich populacja nie jest zagrożona. Dużą ...
Ciekawostki o dzikach
Dziki są przez wielu ludzi uważane za szkodniki. Ryjąc w ziemi mogą niszczyć uprawy, zwłaszcza roślin bulwiastych. Występują na każdym kontynencie poz ...