Zwierzęta

Ciekawostki o niedźwiedziach polarnych

Znaleźliśmy 27 ciekawostek na temat niedźwiedzi polarnych

Bardzo niebezpieczne białe misie

Niedźwiedzie polarne zwane także niedźwiedziami białymi zamieszkują Arktykę. Prowadzą morski tryb życia, są świetnymi pływakami a do przetrwania potrzebują jedynie kawałka pływającego lodu. Ze względu na zmiany klimatyczne następujące na Ziemi ich obszar występowania kurczy się a ten wspaniały gatunek drapieżników staje się coraz bardziej zagrożony.
1
Niedźwiedzie polarne są szczytowym drapieżnikiem na obszarze swojego występowania - wokół bieguna północnego i w Morzu Arktycznym.
Im dalej na północ tym liczebność tych zwierząt spada.
2
Są jednymi z największych drapieżników lądowych.
Samce mogą osiągać wagę do 700 kilogramów i długość do 3 metrów. Wysokość w kłębie może dochodzić do 1,5 m. Samice są mniejsze a ich waga może dochodzić do 300 kilogramów przy długości 2,1 m.
3
Są najbardziej mięsożernymi spośród wszystkich niedźwiedziowatych. Zdecydowanie najczęściej zdarza im się też polować na ludzi.
Dorosłe niedźwiedzie jedzą zazwyczaj tylko lekkostrawne lecz wysokokaloryczne skórę i sadło fok. Młodsze niedźwiedzie żywią się chętniej bogatym w białko czerwonym mięsem.
4
Głównym pożywieniem niedźwiedzi polarnych są foki a w szczególności nerpy. Niedźwiedzie zabijają je uderzeniem łapy.
Oprócz fok w menu tych zwierząt znajdują się także ptaki, gryzonie, morsy skorupiaki czy renifery. Bardzo rzadko zdarza się też, że ich ofiarami padają inne niedźwiedzie polarne.
5
Szacuje się, że do przeżycia zwierzęta te musza upolować od 50 do 75 fok rocznie.
6
Niedźwiedzie polarne mogą żywić się padliną, na przykład pozostałościami po morsach czy wielorybach. Przy jednej padlinie może gromadzić się od 10 do 20 niedźwiedzi.
7
W poszukiwaniu pokarmu zwierzęta te mogą w ciągu roku przebywać dystans 15 tysięcy kilometrów.
8
Choć gdy spacerują, poruszają się dość wolno (5 - 6 km/h), mogą rozpędzać się do znacznych prędkości.
Biegnący niedźwiedź polarny może rozwijać prędkość 40 km/h czyli dwukrotnie większą niż statystyczny rowerzysta.
9
Po urodzeniu samice opiekują się młodymi ponad 2 lata. W tym czasie nie zachodzą ponownie w ciążę.
10
Populacja niedźwiedzi polarnych jest szacowana na 25 tysięcy osobników.
11
Długość życia niedźwiedzi polarnych to 15 do 18 lat, choć w niewoli żyją dłużej a rekordzistka – niedźwiedzica Debby z ogrodu zoologicznego w Winnipeg dożyła sędziwego wieku 42 lat.
12
Włosy niedźwiedzi polarnych są półprzezroczyste a ich sierść ma kolor biały dzięki czemu potrafią świetnie kamuflować się w otoczeniu.
Skóra niedźwiedzi polarnych ma natomiast kolor czarny dzięki czemu pochłania światło słoneczne i pozwala ogrzać się zwierzęciu.
13
Opływowy kształt pyska, zwężające się ku tyłowi ciało i błony pławne rozpięte między palcami pomagają tym ssakom w pływaniu.
Są doskonałymi pływakami i udało się zaobserwować je ponad 90 km od lądu.
14
Zwierzęta te mogą pływać z prędkością dochodzącą do 10 km/h a pod powierzchnią wody mogą wytrzymać do 2 minut.
15
Niedźwiedzie polarne równie dobrze co w środowisku morskim radzą sobie na lądzie czy lodowcu.
16
Niedźwiedzie polarne są samotnikami, łączą się na krótko w pary w okresie godowym, który przypada na kwiecień i maj.
17
Stojąc pionowo niedźwiedzie polarne mogą osiągać wysokość do 3,35 m.
18
Niedźwiedzie polarne przegrzewają się przy temperaturach przekraczających 10 °C.
19
Obserwując niedźwiedzie na fotografiach zrobionych w podczerwieni możemy zobaczyć tylko pysk i oddech tych zwierząt. Pozostała część ciała jest niewidoczna.
20
Niedźwiedzie polarne mogą dawać płodne krzyżówki z niedźwiedziami brunatnymi. Oznacza to, że oby dwa gatunki są dość blisko spokrewnione ze sobą.
21
Linie rozwojowe niedźwiedzi i szopów rozdzieliły się ze sobą około 30 milionów lat temu.
22
Niedźwiedzie polarne nie zapadają w sen zimowy, chociaż niekiedy samice tych zwierząt mogą wchodzić w stan uśpienia.
23
Pomiędzy rokiem 1970 a 2007 populacja tych zwierząt zwiększyła się z 5000 do 25 000.
24
Wizerunek niedźwiedzia polarnego został wykorzystany w kampaniach marketingowych i logotypach takich firm jak Coca-Cola, Polar Beverages czy Bundaberg Rum.
25
Niedźwiedzie te pojawiają się również na kanadyjskiej dwudolarówce.
26
Były maskotką Zimowych Igrzysk Olimpijskich z 1988 roku w Calgary.
27
Sprawdź także nasz artykuł w którym opisujemy ciekawostki o wszystkich niedźwiedziach.

Najnowsze tematy

Ciekawostki o Elbrusie
Elbrus jest starym stratowulkanem o niemal symetrycznej budowie. Uznaje się go za uśpiony, gdyż od około dwóch tysięcy lat nie odnotowano jego erupcji ...
Ciekawostki o Cotopaxi
Cotopaxi to jeden z najwyższych czynnych wulkanów. Jest stratowulkanem o niemalże idealnym stożku, który dla rdzennej andyjskiej ludności był zawsze p ...
Ciekawostki o Atakamie
Pustynia Atakama w Chile jest ogromną przestrzenią o marsjańskim krajobrazie. Jest najbardziej suchą niepolarną pustynią na świecie i drugą pod względ ...
Ciekawostki o Montanie
Mottem tego jednego z największych stanów jest "złoto i srebro", ale w przypadku Montany znaczy to znacznie więcej. Oprócz bogatych złóż  mineralnych, ...
Ciekawostki o Marku Grechucie
Marek Grechuta był jedną z największych indywidualności. Był prawdziwym artystą o wielu talentach: piosenkarza, poety, kompozytora, malarza, architekt ...
Ciekawostki o Saharze
Nazwa pustyni wywodzi się z języka arabskiego, gdzie słowo ṣaḥārā oznacza pustynie (rodzaj żeński w liczbie mnogiej). Przynajmniej przez kilka tysięcy ...
Ciekawostki o grzybach
Grzyby występują na całym świecie i rosną w szerokim zakresie siedlisk. Można je spotkać w ekstremalnych środowiskach, takich jak pustynie lub obszary ...
Ciekawostki o oryksie arabskim
Piękne białe antylopy o szlachetnej głowie i pięknych oczach z długimi lekko zakrzywionymi rogami. Znakomicie przystosowane do życia na pustyni w wyso ...

Podobne tematy

Ciekawostki o niedźwiedziach
Niedźwiedzie należą do rodziny Ursidae. Ich rozmiary wahają się znacznie w zależności od gatunku. Wystepuja w Ameryce Północnej i Południowej, Europie ...
Ciekawostki o niedźwiedziu syryjskim
Niedźwiedź syryjski (Ursus arctos syriacus) jest najmniejszym z niedźwiedzi brunatnych. Żyje na wyżynnych terenach Bliskiego Wschodu, ale jego populac ...
Ciekawostki o niedźwiedziach grizzly
Grizzly zyskał swoją nazwę od koloru sierści. To masywne i groźne zwierzę zamieszkuje otwarte tereny na północy kontynentu Ameryki Północniej. Kiedyś ...
Ciekawostki o Pandzie wielkiej
Pandy to niesamowicie dziwni przedstawiciele niedźwiedziowatych. Pomimo bycia drapieżnikami, większość ich diety składa się z roślin. Co ciekawe, nie ...
Ciekawostki o Grenlandii
Grenlandia to wyspa geograficznie należąca do Ameryki Północnej. Historycznie i politycznie należy do Europy, stanowi autonomiczne terytorium zależne ...
Ciekawostki o zorzy polarnej
Zorza polarna bywa różna. Czasami jest jasna i tańcząca, mieniąca się różnymi kolorami, czasami pojawia się w jednym miejscu i jest nieruchoma. Od zaw ...
Ciekawostki o Islandii
Islandia jest krajem nordyckim leżącym w Europie Północnej, na wyspie Islandia i kilku mniejszych wyspach. Stolicą Islandii jest Reykjavik, największe ...
Ciekawostki o Arktyce
Arktyka to region polarny położony w najbardziej wysuniętej na północ części Ziemi. Ziemia w tym regionie ma zmienną sezonowo pokrywę śnieżną i lodową ...

Powiązane artykuły