Zwierzęta

Ciekawostki o Jerzyku zwyczajnym

Znaleźliśmy 18 ciekawostek na temat Jerzyka zwyczajnego

Apus apus

Jerzyk zwyczajny to średniej wielkości migrujący ptak, który większość swojego życia spędza w powietrzu. Choć nie jest gatunkiem blisko spokrewnionym w jaskółkami, wykształcił podobne cechy anatomiczne oraz zachowania.
1
Jerzyk zwyczajny jest przedstawicielem rodziny jerzykowatych (Apodidae).
Rodzina jerzykowatych obejmuje około 100 gatunków.
2
W porze lęgowej przebywa na półkuli północnej w Eurazji a zimuje na południu Afryki.
Pojawia się od wysp brytyjskich przez całą Europę wraz ze Skandynawią, Afryką Północną i Azją środkową. Zimuje na kontynencie afrykańskim od strefy okołorównikowej aż po południowe wybrzeże.
3
Jest ptakiem średniej wielkości.
Długość ciała wynosi od 16 do 18 cm a rozpiętość skrzydeł od 40 do 44cm. Masa ciała waha się od 31 do 52 g.
4
Jerzyki są czarnobrązowe i tylko na ich podbródku można znaleźć małą, bladoszarą plamkę.
Nogi mają dość krótkie i wykorzystują je głównie do przyczepiania się do pionowych ścian. Ich ogon jest rozwidlony podobnie jak u jaskółek a skrzydła w trakcie lotu układają się w półksiężycowy kształt.
5
Poza okresem gniazdowania, jerzyki spędzają resztę życia w powietrzu. Żaden inny gatunek ptaków nie może pochwalić się lepszym wynikiem.
Żywią się owadami złapanymi w locie, piją, kopulują i śpią w locie. Niektóre osobniki mogą przebywać w powietrzu nawet 10 miesięcy i nie lądują w tym czasie ani raz.
6
Prędkość ich lotu może dochodzić do 111 km/h.
W ciągu swojego życia jerzyki mogą przebyć dystans ponad miliona kilometrów. Poza okresem gniazdowania, ptaki te spędzają życie w locie.
    Dowiedz się więcej...
7
Ich śpiew nie jest finezyjny i wyrafinowany. Można wyróżnić w nim dwa rodzaje krzyków o różnej tonacji.
Tonacja wyższa charakterystyczna jest dla samic. Czasem tworzą krzyczące formacje wielu ptaków, podczas których krzykom latających ptaków odpowiadają krzyki gniazdujących osobników. Według badań, krzyk w obrębie latającego stada służy wymianie informacji między poszczególnymi osobnikami i odbywa się wieczorem i nad ranem.
8
Jerzyk zwyczajny jest ptakiem owadożernym.
Ponad połowę jego diety stanowią błonkoskrzydłe, około 25% małe chrząszcze, następnie motyle i inne, mniejsze owady.
9
Podczas żerowania może oddalać się od swojego gniazda nawet na 100 km.
Znane są przypadki, gdy jerzyki opuszczały swoje gniazda w zachodniej Szkocji, by udać się na pożywny posiłek nad obszar Irlandii Północnej, gdzie występują bardziej dorodne i wartościowe odżywczo owady.
10
Odżywiają się w locie, łapiąc przelatujące insekty szeroko otwartym dziobem.
Jest to cecha wspólna łącząca jerzykowate z jaskółkami, choć wykształciły się niezależnie od siebie w drodze ewolucji zbieżnej (konwergencji).
11
Okres lęgowy jerzyków zaczyna się w marcu i trwa do czerwca.
Zakładają gniazda w dziuplach, szczelinach murów i zakamarkach wewnątrz budynków oraz w szczelinach skalnych. W ludzkich zabudowaniach chętnie wybierają wieże, poddasza i strychy. Niegdyś jerzyki wyprowadzały lęg w naturze, lecz wraz z rozwojem cywilizacyjnym przeniosły się w pobliże ludzkich zabudowań.
12
Zwykle łączą się w pary na lata.
Po powrocie z zimowania często wracają do swojego poprzedniego gniazda i odnajdują partnera. Razem przystępują do naprawy uszkodzonego lęgowiska, które pozostawiły opustoszałe na okres około 8,5 miesiąca.
13
Samica składa od 2 do 3 jaj w dwudniowych odstępach.
Mają barwe jasnoszarą i wagę około 3,5 g. Wysiadywane są przez oboje rodziców przez około 20 dni.
14
Młode wykluwają się nagie i ślepe. Dopiero po pewnym czasie zaczynają pokrywać się puchem.
Oczy otwierają około 2 tygodnia życia a do opuszczenia gniazda zdolne są po 42 do 56 dni. Im więcej dostępnego pokarmu tym szybciej pisklęta usamodzielniają się.
15
Po okresie lęgowym wyruszają na migrację w miejsca zimowania.
Pierwsze wylatują pary, którym nie udało się wyprowadzić lęgu oraz pisklęta i roczne ptaki przed osiągnięciem dojrzałości płciowej. Dopiero po nich gniazda opuszczają samce lęgowe a na samym końcu również lęgowe samice.
16
Sygnałem do rozpoczęcia migracji jest skrócenie się ilości godzin dziennych.
Czas odlotu nadchodzi, gdy ilość światła na dobę spada poniżej 17 godzin.
17
Niektóre młode gniazdujące pary mogą okresowo przerywać przyjmowanie pokarmu.
Wchodzą wtedy w stan letargu, obniżają temperaturę ciała i przemianę materii.
18
Nie jest gatunkiem zagrożonym wyginięciem.
Według pomiarów, europejska populacja jerzyka zwyczajnego wynosi pomiędzy 19 a 32 mln par lęgowych.

Najnowsze tematy

Ciekawostki o Ojos del Salado
Ojos del Salado to stratowulkan należący do pasma górskiego Andów, położony na granicy Argentyny i Chile. Z wysokością 6891 m n.p.m. zajmuje pozycję n ...
Ciekawostki o Elbrusie
Elbrus jest starym stratowulkanem o niemal symetrycznej budowie. Uznaje się go za uśpiony, gdyż od około dwóch tysięcy lat nie odnotowano jego erupcji ...
Ciekawostki o Cotopaxi
Cotopaxi to jeden z najwyższych czynnych wulkanów. Jest stratowulkanem o niemalże idealnym stożku, który dla rdzennej andyjskiej ludności był zawsze p ...
Ciekawostki o Atakamie
Pustynia Atakama w Chile jest ogromną przestrzenią o marsjańskim krajobrazie. Jest najbardziej suchą niepolarną pustynią na świecie i drugą pod względ ...
Ciekawostki o Montanie
Mottem tego jednego z największych stanów jest "złoto i srebro", ale w przypadku Montany znaczy to znacznie więcej. Oprócz bogatych złóż  mineralnych, ...
Ciekawostki o Marku Grechucie
Marek Grechuta był jedną z największych indywidualności. Był prawdziwym artystą o wielu talentach: piosenkarza, poety, kompozytora, malarza, architekt ...
Ciekawostki o Saharze
Nazwa pustyni wywodzi się z języka arabskiego, gdzie słowo ṣaḥārā oznacza pustynie (rodzaj żeński w liczbie mnogiej). Przynajmniej przez kilka tysięcy ...
Ciekawostki o grzybach
Grzyby występują na całym świecie i rosną w szerokim zakresie siedlisk. Można je spotkać w ekstremalnych środowiskach, takich jak pustynie lub obszary ...

Podobne tematy

Ciekawostki o dzierzbach
Te niewielkie ptaki, wielkością porównywane do wróbla lub kosa, cieszą się niechlubną sławą najbrutalniejszych ptaków na świecie. Mówi się o nich takż ...
Ciekawostki o Czapli siwej
Ten duży i ciekawy ptak wodny pojawia się w Polsce w sezonie lęgowym i tylko na północnym-zachodzie kraju można go spotkać przez cały rok. Jest to gat ...
Ciekawostki o Kondorze wielkim
Te majestatyczne i ogromne ptaki można zaobserwować, gdy wznoszą się nad rozległym pasmem Andów w poszukiwaniu padliny. Podczas swojego lotu praktyczn ...
Ciekawostki o Oknówce zwyczajnej
Ten niewielki ptak często zamieszkuje w gniazdach uwitych na elewacjach ludzkich zabudowań. Choć jest ostrożna wobec ludzi, nie jest płochliwa i akcep ...
Ciekawostki o Jaskółce dymówce
Jest jednym z najliczniejszych ptaków lęgowych Polski, dużo bardziej powszechnym niż jaskółka oknówka. W przeciwieństwie do oknówek, dymówki budują sw ...
Ciekawostki o Puchaczu
Puchacz to największa sowa na świecie, zdolna polować nawet na średniej wielkości ssaki. Niestety pomimo swoich gabarytów oraz okazałych szponów należ ...
Ciekawostki o pingwinach
Pingwiny są gatunkami morskimi zamieszkującymi zimne morza półkuli południowej. Najliczniej występują wokół Antarktydy i u wybrzeży Ameryki Południowe ...
Ciekawostki o Bocianach
Bociany są ptakami brodzącymi zamieszkującymi cały świat z wyjątkiem Antarktydy. Większość gatunków mieszka jednak w Afryce i w Azji. Rodzina bocianow ...

Powiązane artykuły