Ciekawostki o Kosie zwyczajnym

Kos zwyczajny

Turdus merula

Jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych przedstawicieli drozdowatych. Według szacunków, globalna populacja tych ptaków może wynosić nawet pół miliarda osobników. W Polsce również bardzo liczny, a odkąd przestano polowań na kosy, jego populacja wzrosła o 59%. Kosy są spożywane w niektórych zakątkach świata, a w starożytnym Rzymie zakładano nawet specjalne hodowle tych ptaków, gdzie przez zjedzeniem były obficie tuczone.
1.Kos jest ptakiem należącym do rodziny drozdowatych.
Międzynarodowy Komitet Ornitologiczny uznaje 172 gatunki drozdowatych.
2.Występuje w praktycznie całej Europie za wyjątkiem północnej Skandynawii i Rosji. Cały rok w Europie Zachodniej, na Wyspach Brytyjskich, północnej Afryki i Azji Mniejszej. Zimują na terenie południowego Iranu.
3.W związku z rozwojem urbanizacji wśród kosów wyodrębniły się dwie populacje: leśna i miejska.
Kosy z populacji leśnej preferują wilgotne i gęste lasy z bujnym podszytem, zdecydowanie chętniej liściaste niż iglaste. Populacja miejska świetnie odnajduje się w parkach, skwerach, cmentarzach, przydomowych ogrodach i zespołach drzew rosnących na terenach zabudowanych.
4.Kosy zaczęły się pojawiać w miastach na początku XIX wieku.
Na początku przybywały do miast tylko na okres zimowania, gdzie temperatury i wiatry nie były tak dotkliwe jak na obszarach zamieszkałych przez człowieka. Z czasem ludzie zaczęli dokarmiać ptaki, co przyspieszyło proces synurbizacji - przystosowania się zwierząt do warunków stworzonych przez człowieka.
5.Północne populacje kosów są wędrowne podczas gdy te występujące w Europie Zachodniej, Europie Środkowej i Bliskim Wschodzie prowadzą osiadły tryb życia.
Osiadłe są również wyspowe populacje żyjące w Chinach.
6.W 1857 roku kosy zostały introdukowane do Australii a dekadę później do Nowej Zelandii.
Pierwsze okazy dotarły do Melbourne, gdzie miały być trzymane w klatkach. Tak się jednak nie stało i prawdopodobnie już część ptaków z pierwszej dostawy wydostała się na wolność. Od tego czasu zasięg tych ptaków sukcesywnie przesuwa się na północ. Na kontynencie australijskim są uważane za szkodniki, niszczące uprawy rolnicze.
7.Kosy to średniej wielkości ptaki o długości ciała od 24 do 27 cm.
Rozpiętość skrzydeł waha się od 34 do 38,5 cm.
8.W zależności od pory roku masa tych ptaków może ulegać sporym zmianom.
Ornitolodzy z Wielkiej Brytanii oszacowali, że waga kosów w skali roku oscyluje pomiędzy 71 a 150 g. Średnia masa dorosłego samca to około 103 gramów natomiast samic około 100.
9.Samce są nieznacznie większe od samic.
Różnią się od nich również kolorem upierzenia, więc dymorfizm płciowy kosów jest bardzo wyraźny.
10.Kosy są wszystkożerne, a pożywienie swe pozyskują głównie z gruntu. W okresie letnim większość ich diety stanowi pokarm mięsny, który jest uzupełniany roślinnym w okresie jesieni i zimy.
W ich diecie znajduje się szeroki wachlarz owadów, dżdżownic, nasion i owoców. Od czasu do czasu łupem kosa może paść mały płaz, jaszczurka a nawet mały ssak. Dżdżownic wyszukują wzrokiem a czasem słuchem, następnie przekopują ziemię dziobem i wyciągają zdobycz na powierzchnię. Owady oraz owoce najczęściej zdobywając żerując w krzewach. Jedzą również jabłka, które spadły z drzewa a nawet podkradają egzotyczne owoce pozostawione przez ludzi.
Kos zwyczajny
Znaleźliśmy 18 ciekawostek na temat Kosa zwyczajnego

Przeczytaj również

Ciekawostki o krukach Ciekawostki o śledziach Ciekawostki o nosaczach sundajskich Ciekawostki o chomikach Ciekawostki o żurawiach

Rozerwij się trochę!

Lubisz quizy? My lubimy, dlatego wraz z portalem FunQuiz.pl zapraszamy do łączenia przyjemnego z pożytecznym.

Quizy o zwierzętach Quizy z wiedzy ogólnej