Zwierzęta

Ciekawostki o Sikorce bogatce

Znaleźliśmy 21 ciekawostek na temat Sikorki bogatki

Parus major

Choć najlepiej odnajduje się w dziczy i na terenach zalesionych, nie miała problemu by zaaklimatyzować się również w pobliżu ludzkich osad.

Ten pracowity i pożyteczny ptak może okazać się pomocny przy uprawach ogrodniczych, które dzięki jego niepohamowanemu apetytowi wolne są od inwazji wszelkiej maści gąsienic. Poza sezonem lęgowym sikorki bogatki pozostają na swoim terytorium, gdzie zimują. Choć ciężkie warunki pogodowe i brak odpowiedniej ilości pożywienia mogą okazać się dla nich śmiertelne, często otrzymują pomoc od ludzi, którzy z przyjemnością dokarmiają ptaki ich ulubionymi przysmakami.

1
Bogatka zwyczajna jest szeroko rozpowszechniona w dużej części Eurazji.

Można ją spotkać w całej Europie za wyjątkiem Islandii i północnej Skandynawii. Żyje również na licznych wyspach Morza Śródziemnego, w Afryce Północnej (Maroko, Algieria i Tunezja), Bliskim Wschodzie i w części Azji Środkowej od północnego Iranu i Afganistanu po Mongolię, a także w północnej Azji od Uralu aż po północne Chiny i dolinę Amuru.

Występuje na obszarze 3,4 miliona km2 czyli na obszarze 3,5 razy większym niż powierzchnia Stanów Zjednoczonych.

2
Znaleźć je można w bardzo różnorodnych siedliskach.

Zamieszkują otwarte lasy liściaste, lasy mieszane, obrzeża lasów i ogrody. W gęstych lasach, w tym w lasach iglastych, zamieszkują wyłącznie leśne polany.

3
Są niewielkimi ptakami, których długość ciała nie przekracza 16 cm.
Dorosłe osobniki ważą od 20 do 30 g.
4
Poza rzadkimi wyjątkami, sikorki nie migrują.

Pary zwykle pozostają w pobliżu lub na swoim terytorium przez cały rok a młode ptaki oddalają się od terytorium rodziców jedynie na nieznaczne odległości.

    Dowiedz się więcej...
5
Sikorki bogatki są wszystkożerne.

W sezonie letnim preferują insekty i pająki ale żywią się również ślimakami. Oprócz zwierząt odżywiają się też nasionami (np. słonecznika) i owocami. Ziarna słonecznika są najbardziej pożądane zimą. Warto je dokarmiać właśnie tym pokarmem, gdyż ewidentnie im smakuje. Podczas surowych zim prawie połowa ich diety może składać się właśnie z tego pokarmu.

Polują najwięcej w okresie karmienia piskląt. W sezonie lęgowym karmią młode gąsienicami, które są bogatym źródłem białka. 

6
Jedna rodzina sikorek może w ciągu roku zjeść nawet 3 miliony owadów.
W przeliczeniu na masę jest to około 75 kg.
7
W przypadku niedoboru pożywienia sikorki bogatki mogą zacząć polować na małe kręgowce.
Ich ofiarami padają wtedy inne, mniejsze ptaki śpiewające oraz nietoperze.
8
Są bardzo pożyteczne w ogrodnictwie.
Badania opublikowane w 2007 r. wykazały, że sikorki bogatki doprowadziły do zmniejszenia szkód powodowanych przez gąsienice w sadach jabłoniowych aż o 50%.
9
Bogatka zwyczajna jest w stanie wydawać ponad 200 różnych głosów.
10
Są ptakami terytorialnymi.
Odnotowano przypadki zabijania innych ptaków w trakcie walki o terytorium lęgowe. W sezonie zimowym także zabijają ptaki, choć z innych pobudek bo dla pożywienia.
11
Sikorki są monogamiczne. W okresie lęgowym tworzą terytoria lęgowe, które najczęściej są zajmowane przez te same osobniki w następnych latach.
Nawet jeśli jedno z rodziców nie przetrwa do następnego sezonu ale udało się na danym terytorium odchować młode to w następnym roku istnieje duża szansa na założenie na tym samym terytorium nowej pary, w której skład wchodzi ocalały rodzic.
12
Zakładają gniazda w dziuplach i otworach skalnych.
Mogą również gniazdować w otworach ścian budynków. Za budowę gniazda odpowiada samica, która wyściela je takimi materiałami jak włókna roślinne, trawy, mchy, włosy, wełna i pióra.
13
Odbywają dwa lęgi w sezonie.

W jednym miocie wykluwa się duża ilość ptaków, może być ich nawet osiemnaście. Przeważnie jednak miot jest mniejszy i składa się z pięciu do dwunastu młodych osobników. Zazwyczaj drugi lęg jest mniej liczny.

    Dowiedz się więcej...
14
Jaja sikorki bogatki są białe z czerwonawym nakrapianiem.
Wysiadywane są przez samicę, która w tym czasie jest dokarmiana przez swojego partnera. Okres inkubacji wynosi od 12 do 15 dni. Sikorki są w stanie modyfikować czas inkubacji, tak by dostosować się do warunków dostępności pokarmu.
15
Młode sikorki rodzą się ślepe i nieopierzone.

Gdy pojawiają się pierwsze pióra, są one już wybarwione podobnie jak u rodziców. Jest to dosyć nietypowa cecha ponieważ większość świeżo wyklutych ptaków ma maskujące, ciemne ubarwienie.

Pisklęta sikorki bogatkiPisklęta rosną szybko, w gnieździe pozostają około dwóch i pół do trzech tygodni. Po opuszczeniu gniazda tydzień zajmuje im uniezależnienie się od rodziców.  Arnstein Rønning / CC BY-SA 3.0
16
Pisklęta są karmione przez oboje rodziców.

Dobowa ilość pokarmu, jaką otrzymują pisklęta to około 7 gramów. Rodzice doglądają również stanu gniazda i dbają o jego czystość usuwając odchody.

Nawet po usamodzielnieniu się młodych, rodzice mogą je dokarmiać jeszcze przez 25 dni a w przypadku drugiego lęgu nawet dłużej.

17
Głównym wrogiem sikorek jest krogulec.

Najwięcej upolowanych sikorek pochodzi z drugiego lęgu, gdyż wtedy zapotrzebowanie krogulca na pokarm jest największe.

Na ich gniazda napadają dzięcioły duże, i wiewiórki które mogą pozbyć się młodych. Na sikorki polują również łasice, które po dostaniu się do gniazda mogą zabić nawet dorosłe sikorki.

18
Średnia długość życia tych ptaków wynosi 3 lata.
Dotychczasowa rekordzistka osiągnęła wiek 15 lat.
19
W Polsce sikorka bogatka objęta jest ścisłą ochroną gatunkową.
Głównym zagrożeniem są dla nich drapieżniki oraz surowe warunki zimowe, które mogą doprowadzić do zamarznięcia lub śmierci głodowej.
20
Zimą sikorki są dokarmiane przez ludzi.

Jak pisaliśmy wcześniej, uwielbiają nasiona słonecznika. Oprócz mieszanek nasion bardzo chętnie spożywają także słoninę. 

21
Sikorka bogatka nie jest gatunkiem zagrożonym.

Jej liczebność szacuje się na 300 milionów do 1,1 miliarda osobników.

Najnowsze tematy

Ciekawostki o Ołomuńcu
Ołomuniec leżący we wschodniej części Republiki Czeskiej jest pięknym, choć mało popularnym miastem. Jako stolica Moraw posiada bogatą historię, które ...
Teatro Amazonas - opera w sercu amazońskiego lasu deszczowego
Teatro Amazonas to jeden z najważniejszych teatrów Brazylii i główną atrakcją miasta Manaus. Zlokalizowany  w Largo de São Sebastião, historycznym cen ...
Ciekawostki o krowach
Kiedyś wypasane były w mniejszych stadach na wiejskich łąkach, dziś najczęściej spotykamy ja w dużych farmach nastawionych na przemysłową produkcję. D ...
Ciekawostki o długoszparze
Długoszpar, zwany także żarłaczem olbrzymim, jest drugą co do wielkości znaną rybą na świecie, po rekinie wielorybim. Długość jego ciała jest imponują ...
Ciekawostki o Niemczech
Nasi zachodni sąsiedzi to kraj o burzliwej historii. Stamtąd pochodzi tradycja i kultura średniowiecznej chrześcijańskiej Europy ale i także jeden z n ...
Ciekawostki o Alfredzie Noblu
Żyjący w XIX wieku Alfred Nobel najbardziej znany jest z tego, że przekazał swoją fortunę na ustanowienie Nagrody Nobla, choć wniósł on także wielki w ...
Ciekawostki o Rzymie
Historia Rzymu trwa nieprzerwanie od 28 wieków, choć wiadomo że obszar ten był zamieszkiwany przez ludzi dużo wcześniej. Rzym jest jednym z najdłużej ...
Ciekawostki o Afryce
To właśnie z Afryki na podbój świata wyruszyli pierwsi przodkowie współczesnego człowieka. Choć w starożytności w Afryce rozwijały się i rozkwitały po ...

Podobne tematy

Ciekawostki o Kosie zwyczajnym
Jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych przedstawicieli drozdowatych. Według szacunków, globalna populacja tych ptaków może wynosić nawet pół mil ...
Ciekawostki o Ziębie zwyczajnej
Zięby zwyczajne to jedne z najbardziej powszechnych ptaków Polski. Znane są ze swojego ciekawego ubarwienia i fantastycznego śpiewu, dwóch cech obecny ...
Ciekawostki o papugach
Ze względu na swoje łagodne usposobienie i wyjątkowy intelekt papugi często wybierane są na zwierzęta domowe. Pierwsze wzmianki o posiadaniu papug prz ...
Ciekawostki o pingwinach
Pingwiny są gatunkami morskimi zamieszkującymi zimne morza półkuli południowej. Najliczniej występują wokół Antarktydy i u wybrzeży Ameryki Południowe ...
Ciekawostki o trzewikodziobie
Trzewikodziób to duży afrykański ptak żyjący na mokradłach, z dala od siedzib ludzkich. Jego charakterystyczny duży, masywny dziób przypominający drew ...
Ciekawostki o wronach
Wrony podobnie jak kruki funkcjonują w ludzkiej kulturze od tysięcy lat. W przeciwieństwie do kruków zasiedliły ludzkie osady dużo później i nie były ...
Ciekawostki o krukach
Zwierzęta te towarzyszą ludzkości od wieków. Pojawiały się w mitologii starożytnej, gdzie czasem traktowano je jak istoty boskie. W późniejszych okres ...
Ciekawostki o Bocianach
Bociany są ptakami brodzącymi zamieszkującymi cały świat z wyjątkiem Antarktydy. Większość gatunków mieszka jednak w Afryce i w Azji. Rodzina bocianow ...