Zwierzęta

Ciekawostki o Jaskółce dymówce

Znaleźliśmy 21 ciekawostek na temat Jaskółki dymówki

Hirundo rustica

Jest jednym z najliczniejszych ptaków lęgowych Polski, dużo bardziej powszechnym niż jaskółka oknówka. W przeciwieństwie do oknówek, dymówki budują swoje gniazda wewnątrz budynków gdzie zaciekle ich bronią przed intruzami. Najchętniej wybierają budynki gospodarcze i stodoły stąd ich angielskojęzyczna nazwa - barn swallow.
1
Dymówka to ptak z rodziny jaskółkowatych.
Rodzina ta obejmuje około 90 gatunków ptaków z 19 rodzajów. Wyróżniamy osiem podgatunków dymówki, każdy z nich zamieszkuje inne regiony świata.
2
Zamieszkuje wszystkie kontynenty poza Antarktydą.
Miejsca lęgowe dymówek położone są na półkuli północnej natomiast zimowiska w strefie okołorównikowej i na półkuli południowej. W Australii zimuje wyłącznie na obszarach wzdłuż północnego wybrzeża kontynentu.
3
Chętnie zamieszkują wnętrza budynków, zwłaszcza rolniczych gdzie znajduje się duża ilość owadów stanowiących ich pożywienie.
Preferują tereny nizinne, choć można spotkać je również w górach, do wysokości 1000 m n.p.m. Unikają obszarów gęsto zalesionych lub gęsto zabudowanych wybierając otwarte połacie z niską roślinnością takie jak pastwiska, łąki i pola uprawne, najlepiej ze zbiornikiem wodnym znajdującym się w pobliżu.
4
Jest niewielkim, smukłym ptakiem o długości ciała 17 do 19 cm.

Rozpiętość skrzydeł wynosi od 32 do 34.5 cm a waga waha się od 16 do 22 g. Samice i samce są bardzo podobne, rozróżnić je można po tym, że sterówki u samic są nieco krótsze. 

Dymówki są więc znacznie większe od swoich kuzynów, jaskółek oknówek.

5
Ubarwienie góry ciała niebiesko-stalowa z białawym brzuchem. Na głowie rdzawoczerwone czoło oraz podgardle oddzielone od brzucha niebiesko-stalowym pasem.
Dziób i nogi tych ptaków są czarne a ich charakterystyczną cechą są wydłużone sterówki układające się w charakterystyczny kształt “U”.
6
Dieta dymówek składa się z owadów, które umiejętnie łapią w trakcie lotu.
Podstawą jej diety są owady błonoskrzydłe, chrząszcze i muchówki. Często w poszukiwaniu pokarmu udaje się nad wilgotne tereny i zbiorniki wodne, gdzie ilość tych owadów jest większa.
    Dowiedz się więcej...
7
Samce śpiewają częściej niż samice.
Robią to w obronie terytorium lub w celu poszukiwania partnerki pomiędzy kwietniem a sierpniem. Śpiew samic jest krótszy i rozbrzmiewa tylko w początkach sezonu lęgowego.
8
Są ptakami wędrownymi, przylatują na północ w okresie lęgowym pokonując nawet dziesięć tysięcy kilometrów.
Powroty zaczynają się na początku marca i czasem mogą zakończyć się dla nich katastrofalnie. Jeśli powrócą na tereny lęgowe gdy panuje na nich jeszcze zima, mogą zginąć z powodu braku owadów którymi się odżywiają.
9
Okres lęgowy tych jaskółek rozpoczyna się w maju i trwa do lipca.
Na miejsce swoich gniazd wybierają najchętniej budynki jednak w przeciwieństwie do jaskółki oknówki swoje gniazda zakładają wewnątrz. Zwykle wyprowadzają dwa lęgi do roku.
10
Gniazda budowane są z błota i gliny, wymieszanych i nakładanych warstwowo.
Podobnie jak oknówki budują je pod powierzchnią płaską taką jak dach czy gzyms. Gniazdo wyściełanie jest każdym dostępnym miękkim materiałem, mogą to być trawy, włosy, pióra czy wełna. Podobnie jak oknówki, mogą zakładać gniazda w koloniach.
11
W przeciwieństwie do jaskółek oknówek, wejście do gniazda dymówki ma dość duży otwór.
Ułatwia to dostęp do gniazda nieproszonym gościom dlatego dymówki są jedynym gatunkiem europejskiej jaskółki, która pada ofiarą pasożytnictwa ze strony kukułek.
12
Wiążą się w pary na całe życie, po dobraniu się w parę zaczynają budowę gniazda.
Nie przeszkadza im to jednak krzyżować się z innymi osobnikami swojego gatunku. Można więc uznać, że są monogamistami społecznymi i poligamistami w ujęciu prokreacyjnym.
13
Samce dymówek są bardzo terytorialne i agresywnie bronią gniazda. Bronią go zaciekle nawet przed kotami do których podlatują na niewielkie odległości próbując je odgonić.
Samce dymówek europejskich ograniczają się wyłącznie do obrony gniazda, populacje północnoamerykańskie spędzają dodatkowo 25% czasu na wysiadywaniu jaj.
14
Samica może złożyć w lęgu od dwóch do nawet siedmiu jaj.
Jaja dymówek są białe z rdzawym nakrapianiem i mają wymiary 20 x 14 mm, ważą około 2g.  Młode wykluwają się po 14 - 19 dniach a gniazdo opuszczają po kolejnych 18 - 23. Po opuszczeniu gniazda są dokarmiane przez rodziców przez około tydzień.
15
Zdarza się, że młode z pierwszego lęgu pomagają rodzicom dokarmiać swoje rodzeństwo pochodzące z drugiego.
16
Średnia długość życia dymówek nie przekracza pięciu lat.
Zdarzały się jednak osobniki, które dożywały jedenastu a nawet piętnastu lat.
17
Zdarza się, że jaskółki dymówki krzyżują się z jaskółkami oknówkami.
Wśród wszystkich wróblowatych jest to jedna z najczęstszych międzygatunkowych krzyżówek. Na terenie Ameryki Północnej i Karaibów krzyżują się również z jaskółkami jaskiniowymi, jaskółkami rdzawoszyimi.
18
Najczęściej padają ofiarą ptaków drapieżnych jednak ich zwinny lot często ratuje im życie.
Na terenie Indii i półwyspu Indochińskiego polują na nie z powodzeniem również nietoperze - linorosy wielkoskrzydłe.
19
Światowa populacja dymówki szacowana jest na 290 do 487 milionów osobników.
Szacunkowa liczebność dymówek na terenie Polski wynosi 3,5 do 4,5 milionów dorosłych ptaków.
20
W krajach Afrykańskich poluje się na te ptaki w celach kulinarnych.
Jest to jedna z przyczyn zmniejszania się ich liczebności.
21
Nie jest gatunkiem zagrożonym ale na terenie Polski jest objęta ścisłą ochroną gatunkową.
Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody klasyfikuje oknówkę zwyczajną jako gatunek najmniejszej troski (least concern).

Najnowsze tematy

Ciekawostki o Elbrusie
Elbrus jest starym stratowulkanem o niemal symetrycznej budowie. Uznaje się go za uśpiony, gdyż od około dwóch tysięcy lat nie odnotowano jego erupcji ...
Ciekawostki o Cotopaxi
Cotopaxi to jeden z najwyższych czynnych wulkanów. Jest stratowulkanem o niemalże idealnym stożku, który dla rdzennej andyjskiej ludności był zawsze p ...
Ciekawostki o Atakamie
Pustynia Atakama w Chile jest ogromną przestrzenią o marsjańskim krajobrazie. Jest najbardziej suchą niepolarną pustynią na świecie i drugą pod względ ...
Ciekawostki o Montanie
Mottem tego jednego z największych stanów jest "złoto i srebro", ale w przypadku Montany znaczy to znacznie więcej. Oprócz bogatych złóż  mineralnych, ...
Ciekawostki o Marku Grechucie
Marek Grechuta był jedną z największych indywidualności. Był prawdziwym artystą o wielu talentach: piosenkarza, poety, kompozytora, malarza, architekt ...
Ciekawostki o Saharze
Nazwa pustyni wywodzi się z języka arabskiego, gdzie słowo ṣaḥārā oznacza pustynie (rodzaj żeński w liczbie mnogiej). Przynajmniej przez kilka tysięcy ...
Ciekawostki o grzybach
Grzyby występują na całym świecie i rosną w szerokim zakresie siedlisk. Można je spotkać w ekstremalnych środowiskach, takich jak pustynie lub obszary ...
Ciekawostki o oryksie arabskim
Piękne białe antylopy o szlachetnej głowie i pięknych oczach z długimi lekko zakrzywionymi rogami. Znakomicie przystosowane do życia na pustyni w wyso ...

Podobne tematy

Ciekawostki o Oknówce zwyczajnej
Ten niewielki ptak często zamieszkuje w gniazdach uwitych na elewacjach ludzkich zabudowań. Choć jest ostrożna wobec ludzi, nie jest płochliwa i akcep ...
Ciekawostki o wróblach
Wróbel do niedawna był najczęściej występującym w krajobrazie polskim ptakiem. Choć nie jest rdzennym mieszkańcem Europy przybył na te tereny dawno te ...
Ciekawostki o Kaczce krzyżówce
Krzyżówka pospolita to najpopularniejszy ptak łowny w Polsce. Jest bardzo liczna i z łatwością zasiedla różne środowiska do których doskonale się adap ...
Ciekawostki o Sikorce bogatce
Choć najlepiej odnajduje się w dziczy i na terenach zalesionych, nie miała problemu by zaaklimatyzować się również w pobliżu ludzkich osad. Ten pracow ...
Ciekawostki o Jerzyku zwyczajnym
Jerzyk zwyczajny to średniej wielkości migrujący ptak, który większość swojego życia spędza w powietrzu. Choć nie jest gatunkiem blisko spokrewnionym ...
Ciekawostki o Czapli siwej
Ten duży i ciekawy ptak wodny pojawia się w Polsce w sezonie lęgowym i tylko na północnym-zachodzie kraju można go spotkać przez cały rok. Jest to gat ...
Ciekawostki o łabędziach
Łabędź niemy to piękny i majestatyczny ptak, którego często możemy spotkać w zbiornikach wodnych, zarówno dzikich jak i tych w miejskich parkach. Są n ...
Ciekawostki o kanarkach
Znane są ze swojego barwnego upierzenia i pięknego śpiewu. Kanarki w naturze nie są tak barwne jak te dostępne w hodowli, nie zostały poddane wielolet ...

Powiązane artykuły