Zwierzęta

Ciekawostki o niedźwiedziu syryjskim

Znaleźliśmy 11 ciekawostek na temat niedźwiedzia syryjskiego

Jedyny znany niedźwiedź o białych pazurach

Niedźwiedź syryjski (Ursus arctos syriacus) jest najmniejszym z niedźwiedzi brunatnych. Żyje na wyżynnych terenach Bliskiego Wschodu, ale jego populacja systematycznie maleje. Ma jasne ubarwienie i białe pazury, co jest ewenementem wśród niedźwiedzi. Jest bliski szczególnie Polakom, gdyż to właśnie niedźwiedź syryjski Wojtek "walczył" dzielnie pod Monte Cassino wraz z polskimi żołnierzami.

1
Niedźwiedź syryjski (Ursus arctos syriacus) jest podgatunkiem niedźwiedzia brunatnego.
Podgatunek po raz pierwszy opisało w 1828 roku dwóch niemieckich naukowców: zoolog Christian Gottfried Ehrenberg i przyrodnik Friedrich Wilhelm Hemprich, nadając mu nazwę Ursus syriacus.
2
Historycznie niedźwiedź brunatny występował na Bliskim Wschodzie od Turcji po Turkmenistan.
W Syrii wyginął w połowie XX wieku, wytępiono go również w Jordanii, Izraelu. Obecnie żyje na Kaukazie Południowym: w północnej Armenii, Azerbejdżanie, Abchazji, a także krajach Bliskiego Wschodu: Iraku, Iranie, Libanie, Turcji i Turkmenistanie.
W Syrii ślady niedźwiedzia zarejestrowano na śniegu w Górach Antyliban w 2004 roku - stało się to po raz pierwszy od prawie pięćdziesięciu lat. W 2011 roku ponownie odnotowano tropy niedźwiedzi w tym rejonie. W 2017 roku samica z młodymi widziana była w Libanie po raz pierwszy od 60 lat.
3

Ważnym siedliskiem tego niedźwiedzia w Turcji są lasy pasa śródziemnomorskiego, lasy liściaste i iglaste w rejonie Morza Czarnego i północno-wschodniej Turcji oraz suche lasy we Wschodniej Anatolii.

Ich siedliska występują na wysokości od 500 do 2700 m. W Iranie niedźwiedź występuje na obszarze chronionym pasma górskiego Alborz (północny Iran) oraz w górach Zagroz. W rejonach tych występuje na większych wysokościach.

Poznaj ciekawostki o niedźwiedziach.

4
Niedźwiedź syryjski jest najmniejszym podgatunkiem niedźwiedzia brunatnego.
Dorosłe zwierzę osiąga masę do 250 kg i długość ciała około 101- 140 cm (od nosa do ogona).
5
Futro niedźwiedzia syryjskiego jest zwykle jasnobrązowe, ma kolor słomkowy.
Włosy na kłębie są dłuższe, z szarobrązową podstawą i często mają inny odcień niż reszta tułowia, co u niektórych osobników jest widoczne jako ciemny pasek biegnący na grzbiecie. Jaśniejsze kolory zwykle pojawiają się u osobników żyjących na większych wysokościach. Ich nogi są zwykle ciemniejsze niż reszta ciała.
6
Jest jedynym znanym niedźwiedziem na świecie, który ma białe pazury.
Na wolności zwierzęta te żyją około 20-25 lat.
7
Niedźwiedź syryjski zagrożony jest głównie poprzez utratę środowiska.
Zwykle związane jest to z rozwojem rolnictwa, gdzie niedźwiedzie wchodzą w konflikt z człowiekiem (ataki na zwierzęta gospodarskie, niszczenie uli, niszczenie upraw), a także degradacją lasów. Zagraża im też kłusownictwo i handel częściami ciała niedźwiedzia, które wykorzystywane są w tradycyjnej medycynie. Mieszkańcy regionu Morza Czarnego nielegalnie polują na niedźwiedzie syryjskie w celu pozyskania niedźwiedziego tłuszczu, który ponoć posiada wartość leczniczą. Niedźwiedzie giną też czasami podczas polowań na dzika z wykorzystaniem psów, a także przez zatrute przynęty i wnyki zastawiane nielegalnie na jelenie, sarny, wilki czy rysie.
8
W 2018 roku śpiący niedźwiedź syryjski został zabity przez siły irackie na granicy iracko-syryjskiej.
Niedźwiedzie te objęte są ochroną w ramach konwencji o handlu zwierzętami CITES (konwencja waszyngtońska).
Liczebność niedźwiedzia syryjskiego maleje i może mu grozić wymarcie na wolności (jedna z kategorii określających stan zagrożenia wyginięciem gatunków).
9
Jest wszystkożerny.
Jada owoce, jagody, nasiona, orzechy, trawę, czerwie, małe ssaki. Zjada także rośliny uprawne i zwierzęta domowe w górskich wioskach, stąd konflikt z człowiekiem.
10
Niedźwiedź syryjski obecny jest także w kulturze.
Został kilkakrotnie wymieniony już w Biblii, jako symbol opiekuńczości matki wobec swoich młodych.
11

Najbardziej znanym niedźwiedziem syryjskim był niedźwiedź Wojtek, przygarnięty przez polskich żołnierzy podczas II wojny światowej.

Wojtek brał udział w bitwie o Monte Cassino. Był maskotką żołnierzy, którym dzielnie pomagał przenosząc ładunki artyleryjskie. Początkowo otrzymał stopień szeregowca, później awansowano go na kaprala. Przeszedł z żołnierzami cały szlak bojowy, otrzymywał żołd, stawał nawet do raportu. Po wojnie trafił do edynburskiego ogrodu zoologicznego, gdzie zmarł w 1963 roku.

Najnowsze tematy

Ciekawostki o Elbrusie
Elbrus jest starym stratowulkanem o niemal symetrycznej budowie. Uznaje się go za uśpiony, gdyż od około dwóch tysięcy lat nie odnotowano jego erupcji ...
Ciekawostki o Cotopaxi
Cotopaxi to jeden z najwyższych czynnych wulkanów. Jest stratowulkanem o niemalże idealnym stożku, który dla rdzennej andyjskiej ludności był zawsze p ...
Ciekawostki o Atakamie
Pustynia Atakama w Chile jest ogromną przestrzenią o marsjańskim krajobrazie. Jest najbardziej suchą niepolarną pustynią na świecie i drugą pod względ ...
Ciekawostki o Montanie
Mottem tego jednego z największych stanów jest "złoto i srebro", ale w przypadku Montany znaczy to znacznie więcej. Oprócz bogatych złóż  mineralnych, ...
Ciekawostki o Marku Grechucie
Marek Grechuta był jedną z największych indywidualności. Był prawdziwym artystą o wielu talentach: piosenkarza, poety, kompozytora, malarza, architekt ...
Ciekawostki o Saharze
Nazwa pustyni wywodzi się z języka arabskiego, gdzie słowo ṣaḥārā oznacza pustynie (rodzaj żeński w liczbie mnogiej). Przynajmniej przez kilka tysięcy ...
Ciekawostki o grzybach
Grzyby występują na całym świecie i rosną w szerokim zakresie siedlisk. Można je spotkać w ekstremalnych środowiskach, takich jak pustynie lub obszary ...
Ciekawostki o oryksie arabskim
Piękne białe antylopy o szlachetnej głowie i pięknych oczach z długimi lekko zakrzywionymi rogami. Znakomicie przystosowane do życia na pustyni w wyso ...

Podobne tematy

Ciekawostki o niedźwiedziach
Niedźwiedzie należą do rodziny Ursidae. Ich rozmiary wahają się znacznie w zależności od gatunku. Wystepuja w Ameryce Północnej i Południowej, Europie ...
Ciekawostki o niedźwiedziach polarnych
Niedźwiedzie polarne zwane także niedźwiedziami białymi zamieszkują Arktykę. Prowadzą morski tryb życia, są świetnymi pływakami a do przetrwania potrz ...
Ciekawostki o niedźwiedziach grizzly
Grizzly zyskał swoją nazwę od koloru sierści. To masywne i groźne zwierzę zamieszkuje otwarte tereny na północy kontynentu Ameryki Północniej. Kiedyś ...
Ciekawostki o koniku polskim
Koniki polskie, zwane też biłgorajskimi, to potomkowie dzikich tarpanów żyjących do końca XVII wieku na lesistych terenach wschodniej Europy. Pierwsze ...
Ciekawostki o hipopotamie
Hipopotamy na pierwszy rzut oka wydają się łagodnymi, powolnymi zwierzętami. Poza słoniami, które jako jedyne przewyższają je wielkością, są najwięks ...
Ciekawostki o Pandzie wielkiej
Pandy to niesamowicie dziwni przedstawiciele niedźwiedziowatych. Pomimo bycia drapieżnikami, większość ich diety składa się z roślin. Co ciekawe, nie ...
Ciekawostki o Arabii Saudyjskiej
Arabia Saudyjska jest największym krajem na Bliskim Wschodzie i drugim co do wielkości krajem w świecie arabskim. Większość jej terenu składa się z su ...
Ciekawostki o Palestynie
Palestyna jest jednym z państw Bliskiego Wschodu. Znajduje się na terytorium historycznej krainy o tej samej nazwie, które dzieli z Izraelem. Jest pod ...

Powiązane artykuły