Zwierzęta

Niedziela, 19 maja 2024
20 ciekawostek o Okapi
20 ciekawostek o Okapi
Kuzyn żyrafy
Znane było lokalnie już w starożytnym Egipcie, gdzie odnaleziono wyrzeźbiony posąg tego zwierzęcia. Okapi to bardzo ciekawe nietypowe zwierze o ciekaw ...

Czy wiesz, że?

Chomiki
Chomik syryjski jest największym z udomowionych chomików.
Mierzy zazwyczaj od 15-20 cm i może ważyć od 150- 200 g. Może mieć różne wzory kolorystyczne oraz typy futra. Są najczęściej spotykanym typem chomika w sklepach zoologicznych.
Sępica
Sępice żyją w porastających wzgórza i niższe partie gór gęstych, tropikalnych lasach Nowej Gwinei, wyspie w zachodniej części Oceanu Spokojnego, w Malezji.
Są jej endemicznym gatunkiem.
Niedźwiedź syryjski

Ważnym siedliskiem tego niedźwiedzia w Turcji są lasy pasa śródziemnomorskiego, lasy liściaste i iglaste w rejonie Morza Czarnego i północno-wschodniej Turcji oraz suche lasy we Wschodniej Anatolii.

Ich siedliska występują na wysokości od 500 do 2700 m. W Iranie niedźwiedź występuje na obszarze chr ...
Szympans karłowaty
Bonobo żywią się głównie pokarmem roślinnym - 57% ich diety stanowią owoce.
Uzupełnieniem diety są liście, miód, jaja, czasami małe kręgowce i bezkręgowce. Nawyki żywieniowe bo ...
Niedźwiedzie
Niedźwiedzie spędzają na poszukiwaniu pokarmu około 16 godzin dziennie.
Żarłacz biały
Żarłacze białe nie polują na człowieka, najczęściej atakują go przez pomyłkę lub broniąc swojego terytorium.
Diabeł tasmański
Choć nie zdarzają się przypadki ataków diabłów tasmańskich na ludzi, zdolne są do atakowania większych od siebie zwierząt.
Podczas ataku drapią i gryzą swoją ofiarę. Mogą atakować nawet do 3,5 razy większą zdobycz, znane są przypadki polowania na wombatowate o wadze do 30 kg.
Psy
Słuch jest dla psów drugim pod względem przydatności zmysłem.
Zbyt głośne dźwięki mogą zadawać psom ból dlatego powinniśmy mieć to zawsze na uwadze.
Dziki
Legowisko dzików nazywamy barłogiem.
Dziki zakładają swoje barłogi w zagajnikach i zaroślach. Letnie nie posiadają wyściółki natomiast zimowe wyścielają suchą trawą, ściółką lub gałęziami.
Goryle
Ciąża goryli trwa 8,5 miesiąca. Matka wychowuje swoje młode od 3 do 4 lat i po tym czasie znów jest zdolna do zajścia w kolejną ciążę.